ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Σε ροή εξυγίανσης και ανάδειξης ο Λούρος

Εντός των ημερών συμβασιοποιούνται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος δύο μελέτες για τον Λούρο ποταμό, με την πρώτη να αφορά την ιχθυοπανίδα και τη βιοποικιλότητα, και τη δεύτερη την οριοθέτηση του ποταμού.

«Είναι ευκαιρία επιτέλους και ο Λούρος να μπει σε μία ροή εξυγίανσης και ανάδειξης. Είναι ένα υπέροχο ποτάμι, με σπάνια ενδημική πανίδα», ανέφερε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Αμυράς, σημειώνοντας πως η μελέτη βιοποικιλότητας θα δείξει αν και ποια είδη κινδυνεύουν, ενώ η μελέτη οριοθέτησης θα λύσει πολλά και άλυτα προβλήματα που χρονίζουν, όπως το ζήτημα των επιχειρήσεων πέστροφας. Μάλιστα, η μελέτη αυτή γίνεται σε συνεργασία με τα Υπουργεία Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης.

Εκριζώσεις πλατάνων

Στο μεταξύ, από τον Άραχθο και τον Καλαμά, μεταξύ άλλων ποτάμιων οικοσυστημάτων, θα ξεκινήσουν οι εκριζώσεις πλατάνων που νοσούν από μεταχρωματικό έλκος, προκειμένου συντονισμένα να μπει ένα «στοπ» στην ασθένεια που απειλεί με εξαφάνιση τα πλατανοδάση της χώρας.
Μετά από τη σύσταση ομάδας εργασίας, το Υπουργείο Περιβάλλοντος θα προχωρήσει στις εκριζώσεις των ασθενών πλατάνων, με στόχο την προστασία των υπολοίπων, ενώ έχει εξασφαλιστεί κονδύλιο μέσω του ΟΦΥΠΕΚΑ, που μπορεί να φτάσει έως και τα 1,5 εκ. ευρώ, για τις απαραίτητες συνοδές εργασίες.
Αυτό ανέφερε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος σε δηλώσεις του, σημειώνοντας πως, παράλληλα, το υπουργείο βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τον ΑΔΜΗΕ, αλλά και τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης, με στόχο την αυστηρή τήρηση των μέτρων απολύμανσης των εργαλείων, προκειμένου να σταματήσει η διασπορά της νόσου.

Λύση για τις εκχερσωμένες δασικές εκτάσεις

Τέλος, το Υπουργείο Περιβάλλοντος πρόκειται να φέρει νομοθετική ρύθμιση για τις εκχερσωμένες δασικές εκτάσεις, για τις οποίες θα δίνεται δικαίωμα χρήσης αλλά δεν θα αναγνωρίζεται ιδιοκτησία σε ιδιώτες. «Είναι το τελευταίο κομμάτι του παζλ σε σχέση με τους δασικούς χάρτες και τη δασική νομοθεσία. Τώρα, που επιτέλους απέκτησε δασικούς χάρτες η χώρα, τώρα έγινε και η αποτύπωση και άλλων πραγμάτων που πρέπει να λύσουμε. Μέσω νομοθετικής πρωτοβουλίας του υπουργείου, θα δοθεί η δυνατότητα στους παραγωγούς, που χρησιμοποιούσαν αυτές τις εκτάσεις, να συνεχίσουν να τις χρησιμοποιούν εφόσον επιδοτούνται και να απαλλαγούν από το βραχνά ότι σήμερα τις έχουν και αύριο μπορεί να έρθει το κράτος και να τις πάρει», ανέφερε ο κ. Αμυράς, προσθέτοντας πως το ζήτημα αυτό εκκρεμεί επί επτά δεκαετίες τουλάχιστον.

Σχετικά άρθρα

Τους τα χάλασε για τον Λούρο η παράταξη «Ήπειρος Όλον»

Αποστόλης Τζελέτας

Συντονιστής για την ανάπλαση των καμένων περιοχών ο Γ. Αμυράς

Νικητής από την καραμπόλα εδρών ο Ν. Έξαρχος – Εκτός Βουλής ο Γ. Αμυράς