ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Στην αφετηρία η ολιστική αντιμετώπιση

Δεν έπεσαν ακόμη υπογραφές στο μνημόνιο συνεργασίας, αλλά ξεκινά η ολιστική αντιμετώπιση των θεμάτων της λίμνης Παμβώτιδας από τους τοπικούς φορείς και αρχές, με την «εγγύηση» της Μονάδας Οργάνωσης Διαχείρισης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων (ΜΟΔ) του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης.

Σε μια ευρεία συνάντηση με εκπροσώπους όλων των εμπλεκόμενων φορέων, στα γραφεία του Φορέα Διαχείρισης της λίμνης Παμβώτιδας, έγινε ενημέρωση σχετικά με την προσέγγιση που επιχειρείται μέσω του μνημονίου συνεργασίας, το οποίο θα υπογραφεί από τον Φορέα Διαχείρισης της λίμνης Παμβώτιδας, την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου, την περιφέρεια Ηπείρου, τον δήμο Ιωαννίνων και το πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

Στόχος είναι, με βάση τον καθορισμό των προτεραιοτήτων και επί των μελετών και του μάστερ πλαν που έχουν ήδη εκπονηθεί, να ετοιμαστεί ένας ολοκληρωμένος φάκελος με δράσεις και παρεμβάσεις, προκειμένου να αναζητηθούν χρηματοδοτήσεις.

«Το θέμα λίμνη δεν είναι ούτε μελέτες, ούτε λόγια, ούτε εμπειρισμοί. Υπάρχει και επαρκής επιστημονική γνώση και μεγάλο υλικό μελετών και εμπειρία του Φορέα. Άρα είμαστε στη φάση να κλείσουμε ένα φάκελο, που θέλει χρόνο, και που η συμβολή της ΜΟΔ είναι καθοριστική», ανέφερε ο πρόεδρος του Φορέα Φίλιππος Φίλιος μετά το τέλος της συνάντησης.

Το σύνολο των μελετών και έργων που απαιτούνται, εκτιμάται ότι ανέρχεται σε ένα προϋπολογισμό της τάξης των 50 εκ. ευρώ περίπου, στα οποία όμως συμπεριλαμβάνονται δύο μεγάλα έργα της ΔΕΥΑΙ, που αφορούν τα αποχετευτικά δίκτυα και την επέκταση του βιολογικού καθαρισμού, για τα οποία είναι εξασφαλισμένα 35 περίπου εκ. ευρώ και έχουν δρομολογηθεί.

Ακόμη υπάρχουν πιστώσεις από το ΥΜΕΠΕΡΑΑ που αναμένεται να εγκριθούν, περί τις 900.000 ευρώ, ενώ προγράμματα «τρέχουν» ο Φορέας και το πανεπιστήμιο. «Δεν ξεκινάμε από το Α, αλλά από πολύ προχωρημένη φάση και αυτό θα μας διευκολύνει», σημείωσε ο κ. Φίλιος και πρόσθεσε: «Όλοι θέλουν να λυθεί συνολικά το πρόβλημα, αυτό είναι βέβαιο. Ούτε αποσπασματικά, ούτε επιμέρους, ούτε με εμπειρισμούς, ούτε με μικροζητηματάκια. Φυσικά υπάρχει και η καθημερινότητα, εκεί έχουμε ένα μικρότερο πλάνο, ώστε να έχουμε το αστικό κομμάτι της λίμνης σε καλή κατάσταση και αισθητικά».

Εκ μέρους της ΜΟΔ, το μέλος του διοικητικού συμβουλίου Πέτρος Λινάρδος, τόνισε πως η ΜΟΔ στηρίζει την προσπάθεια και έχει δημιουργήσει ομάδα εργασίας, που έχει την τεχνογνωσία και την εμπειρία να βοηθήσει στο σχεδιασμό και την υλοποίηση ενός σχεδίου για την Παμβώτιδα, ενώ σημείωσε πως η ολιστική παρέμβαση, όπως είναι αυτή που έγινε με την ευθύνη της ΜΟΔ και στην περιοχή του Αχέροντα, αποτελεί ένα νέο και αποτελεσματικό μοντέλο.

«Η συνεργασία των τοπικών φορέων σε θέματα αναπτυξιακά και ιδιαίτερα περιβαλλοντικά, είναι παντού στον κόσμο η κατεύθυνση που πρέπει να ακολουθείται. Το γεγονός ότι στην Ελλάδα έχουμε καθυστερήσει είναι γνωστό. Η περίπτωση του Αχέροντα, αλλά και άλλες παρεμβάσεις της ΜΟΔ είναι μια νέα κατεύθυνση, ακριβώς επειδή γίνεται συνεργασία και συγκροτούνται ομάδες ανθρώπων, που παρακολουθούν τα έργα, βλέπουν αδυναμίες, τις διορθώνουν και συζητάνε σε κάθε φάση και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ένα καινούριο μοντέλο, πολύ πιο αποτελεσματικό», σημείωσε.

Σχετικά άρθρα

Υποψήφιος με τον Δ. Παπαγεωργίου ο Φίλιππας Φίλιος

Η οικογένεια Φίλιου το 1963

Λουκία Τζάλλα

Θολό το τοπίο γύρω από το κλειστό ξιφασκίας

Αποστόλης Τζελέτας