ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Παρελήφθη η μελέτη και προχωρά

Με τις αναγκαίες τροποποιήσεις, αισθητικές και τεχνικές, το δημοτικό συμβούλιο παρέλαβε την οριστική μελέτη για την ανάπλαση της κεντρικής πλατείας της πόλης, ένα έργο εμβληματικό, που θα αποκαταστήσει τη λειτουργικότητα, αλλά και τον συμβολισμό του χώρου, που τα τελευταία χρόνια έχει χαρακτηριστεί ως η «ταράτσα» του υπόγειου πάρκινγκ.

Η ανάπλαση της πλατείας Πύρρου είναι αίτημα ετών, που παίρνει πλέον τον δρόμο της υλοποίησης, με βάση το σχέδιο που αναδείχθηκε πρώτο στον σχετικό αρχιτεκτονικό διαγωνισμό, τον οποίο προκήρυξε η δημοτική αρχή.

Η παραλαβή της μελέτης, όπως και της αντίστοιχης της τεχνικής υπηρεσίας του δήμου για την ανάπλαση, ανάδειξη και προστασία της παραλίμνιας περιοχής, έγινε στη συνεδρίαση της Δευτέρας, όχι χωρίς αντιδράσεις από την πλευρά της αντιπολίτευσης, κυρίως της μείζονος που αποχώρησε. (Δείτε το ρεπορτάζ εδώ)

Ο δήμαρχος Θωμάς Μπέγκας έκανε λόγο για δύο έργα με κοινωνικό πρόσημο και στόχο τη βιώσιμη ανάπτυξη, που υλοποιούνται μέσω του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Ανάπλασης.

«Δύο τοπόσημα, η κεντρική πλατεία και το παραλίμνιο μέτωπο, αντιμετωπίζονται επιτέλους έτσι όπως θα έπρεπε να έχουν αντιμετωπιστεί εδώ και πολύ καιρό. Με τον σεβασμό που τους αρμόζει και με γνώμονα την απόδοσή τους στους πολίτες των Ιωαννίνων και τους επισκέπτες του δήμου μας. Παρεμβαίνουμε με σχέδιο, με όραμα και με συνέπεια για να αναπλάσουμε, να αναβαθμίσουμε και τελικά να παραδώσουμε δύο κοινόχρηστους χώρους, που για χρόνια έχουν ταλαιπωρηθεί από λανθασμένες επιλογές», τόνισε ο δήμαρχος, Θωμάς Μπέγκας.

Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Θανάσης Μανταλόβας, στην εισήγησή του, σημείωσε πως ο δήμος Ιωαννιτών αποδεικνύει έμπρακτα ότι «οδηγεί» την πόλη με γνώμονα το Στρατηγικό Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης. «Η πλατεία Πύρρου αποτελούσε ανέκαθεν τόπο κοινωνικής αναφοράς και ψυχαγωγίας, άμεσα συνδεδεμένο με τις συνήθειες και τις ανάγκες των κατοίκων της πόλης μας. Μια σύνδεση όμως που χάθηκε, λόγω των άστοχων και ατεκμηρίωτων, επιστημονικά, λύσεων, που επιλέχθηκαν στο παρελθόν και οι οποίες οδήγησαν στην απαξίωση και στην καταστροφή και του χώρου αλλά και της σχέσης που δημιουργεί ένας ελεύθερος χώρος με τους κατοίκους», σημείωσε.

Οι αρχιτέκτονες Παύλος Βλαστός και Γεωργίνα Παπαγεωργίου προχώρησαν σε μια αναλυτική παρουσίαση του έργου και της φιλοσοφίας τους γύρω από τη νέα πλατεία.

Όπως τόνισε ο κ. Βλαστός, η όψη που είχε η πλατεία τη δεκαετία του 1960, ήταν αυτή που αποτέλεσε την πηγή έμπνευσής τους και με βασικό στόχο την ενοποίησή της, ενέταξαν σε αυτή το κτίριο της περιφέρειας, ενώ επιλέχθηκε μια ενιαία πλακόστρωση, καταργώντας τη διαχωριστική νησίδα και τη στάθμευση των αυτοκινήτων.

Επισήμανε, επίσης, πως η πρόταση στοχεύει στην αποκατάσταση των συσχετίσεων της δημόσιας ζωής σε σχέση με τον δημόσιο χώρο, παρουσιάζοντας στη συνέχεια τα επιμέρους στοιχεία που εντάχτηκαν στον σχεδιασμό. Ένα απ’ αυτά είναι η κατασκευή μιας ξύλινης στοάς με καθιστικό στο πίσω μέρος της πλατείας, καθώς και η ενοποίηση με τον χώρο του κτιρίου της «Όασης», ενώ το πράσινο όχι μόνο δε μειώνεται αλλά κατέχει σπουδαίο ρόλο. Τέλος, ιδιαίτερη μνεία έγινε στον φωτισμό αλλά και στην ύπαρξη του υγρού στοιχείου, που, μαζί με τα υπόλοιπα στοιχεία, συνθέτουν το σχέδιο της νέας πλατείας.

«Η πλατεία Πύρρου θα ξαναγίνει πλατεία και το χρώμα δε θα είναι μαύρο όπως το σημερινό, ούτε γκρι όπως ορισμένοι θέλουν να τη βλέπουν. Θα γίνει πολύχρωμη από την διάθεση των ανθρώπων που θα ξανασυνδεθούν μαζί της», κατέληξε ο κ. Μανταλόβας.

Οι διαφοροποιήσεις, που έγιναν στη μελέτη σε σχέση με το αρχικό σχέδιο, έχουν να κάνουν με το χρώμα του κυβόλιθου, το οποίο θα είναι τελικά γκρι αντί μαύρου, τη διατήρηση ενός μικρού βυθίσματος της λεωφόρου Δωδώνης, που αρχικά ήταν στο ίδιο ύψος με το πλακόστρωτο της πλατείας, και, τέλος, με την κατασκευή μιας σκάλας, από την πίσω πλευρά της Όασης, που θα συνδέει την πλατεία με την στάση του Αστικού ΚΤΕΛ και το Δημοτικό Ωδείο. Μάλιστα, ο κ. Βλαστός, για την πρώτη αλλαγή, δεν έκρυψε ότι είχε να κάνει και με τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν, ενώ σε ό,τι αφορά τη βύθιση του οδοστρώματος, τροποποιήθηκε προκειμένου να συμμορφωθεί με τη νομοθεσία.

Κλείνοντας τη συζήτηση, ο δήμαρχος μίλησε για ένα έργο, το οποίο θα αποτυπώνει την αυτοπεποίθηση που έχει και πρέπει να έχει η πόλη των Ιωαννίνων, αποδίδοντας τα εύσημα στην ομάδα των αρχιτεκτόνων.

 

Σχετικά άρθρα

Λαμπρή (παρά την αφρικανική σκόνη) η υποδοχή της Ολυμπιακής Φλόγας

Προσδοκίες για αύξηση επισκεπτών από την Κύπρο

Τη δέσμευση για ημικόμβο στο Δρίσκο χαιρετίζει ο Δήμος Ιωαννιτών