ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Πυρά για την απουσία εισήγησης και όχι μόνο

«Ομαδικά πυρά» από παρατάξεις της αντιπολίτευσης, εντός και εκτός δημοτικού συμβουλίου, δέχθηκε η δημοτική αρχή στο θέμα της παραλαβής της μελέτης για την ανάπλαση της κεντρικής πλατείας, όχι τόσο για την ουσία της ανάπλασης, όσο για την απουσία πολιτικής εισήγησης και λεπτομερειών σχετικά με το σχέδιο.

Η εισήγηση που στάλθηκε στους δημοτικούς συμβούλους, λίγες ώρες πριν τη συνεδρίαση, δεν περιλάμβανε λεπτομέρειες, κάτι που η δημοτική αρχή απέδωσε στο γεγονός ότι κάθε αρχιτεκτονική μελέτη προστατεύεται ως πνευματικό προϊόν των συντακτών της.

Το επιχείρημα αυτό δεν έπεισε τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης, με την «Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία» του Νίκου Γκόντα να αποχωρεί, την παράταξη «Γιάννενα Τώρα» να παραμένει αλλά να απέχει από τη συζήτηση και την ψηφοφορία, και τη ΔΡΑΣΥ να καταψηφίζει, με τον Βασίλη Καφαράκη να τονίζει ότι η παράταξη δεν είχε την δυνατότητα, λόγω της καθυστερημένης εισήγησης, να συνεδριάσει για το θέμα.

Στον αντίποδα, ο επικεφαλής της παράταξης «Γιάννενα Πολίτες για την Ανατροπή» Λάζαρος Νάτσης, αφού παρακολούθησε την παρουσίαση, σημείωσε πως πρόκειται για ένα δύσκολο εγχείρημα, εκφραζόμενος θετικά ως προς το αρχιτεκτονικό σχέδιο.

Τη μελέτη καταψήφισαν επίσης ο αντιδήμαρχος Παντελής Κολόκας και ο δημοτικός σύμβουλος Βασίλης Καλούδης, εκφράζοντας επιφυλάξεις για την λειτουργικότητα της πλατείας, σε σχέση με την κυκλοφορία των οχημάτων στην Δωδώνης.

Οι δύο πρώτες παρατάξεις, και με τις δηλώσεις των επικεφαλής κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, αλλά και με ανακοινώσεις τους, καταλογίζουν στη δημοτική αρχή αλαζονεία και απαξίωση του θεσμού.

Ο κ. Γκόντας κατηγόρησε τη δημοτική αρχή για καθεστωτική αντίληψη, λειτουργώντας πάντοτε παρασκηνιακά, αγνοώντας το σώμα, το οποίο είναι το κυρίαρχο και το οποίο πρέπει να έχει τον πρώτο και κυρίαρχο λόγο σε ζητήματα που αφορούν την πόλη. «Συμπεριφέρεστε αλαζονικά και αγνοείτε το δημοτικό συμβούλιο σε όλη σας τη θητεία. Μας φέρνετε για έγκριση τη μελέτη ανάπλασης της πλατείας Πύρρου, χωρίς προηγουμένως να υπάρχει η ανάλογη ενημέρωσή μας. Είναι μόνιμη η τακτική σας, κάτι που δεν είμαστε διατεθειμένοι να ανεχθούμε και είναι φυσικό να αρνηθούμε συμμετοχή σε τέτοιου είδους αλχημείες», τόνισε, μεταξύ άλλων, ο κ. Γκόντας.

«Επιφυλάσσοντας απόλυτη περιφρόνηση προς την πόλη και το δημοτικό συμβούλιο, το οποίο εννοεί να αντιμετωπίζει ιδιοκτησιακά και με καθεστωτικές νοοτροπίες, δεν απέστειλε καμία εισήγηση για το σοβαρότατο ζήτημα της ανάπλασης της κεντρικής πλατείας, το οποίο απασχολεί βαθύτατα την πόλη», επισημαίνει η παράταξη «Γιάννενα Τώρα» και επικρίνει τον δήμαρχο, λέγοντας πως «σε ένα ανεπίτρεπτο κρεσέντο καθεστωτισμού, χτυπώντας διαρκώς το χέρι στο τραπέζι, φώναζε “εμείς είμαστε η δημοτική αρχή”». «Πρόθυμοι κομπάρσοι στα σόου και τις μεθοδεύσεις της δημοτικής αρχής, δε θα είμαστε όμως ποτέ!», τονίζει, μεταξύ άλλων.

Αντιδράσεις υπήρξαν και από τη δημοτική παράταξη «Γιάννενα Νέα Εποχή», με επικεφαλής των Μ. Ελισάφ να κάνει λόγο για απουσία διαβούλευσης με φορείς και πολίτες. «Η κεντρική πλατεία της πόλης δεν είναι πεδίο πειραματισμών. Ούτε μπορούν τόσο κρίσιμες αποφάσεις να λαμβάνονται μεσούσης της προεκλογικής περιόδου. Η παράταξη «Γιάννενα- Νέα Εποχή» θεωρεί ότι το έργο της ανάπλασης, ως παρέμβαση που αφορά στο μέλλον της πόλης, δεν μπορεί να προχωρήσει κάτω από τέτοιες συνθήκες. Με απούσα την αντιπολίτευση, με σχέδια που αλλάζουν και τροποποιούνται, με ελαφρότητα και υπό την πίεση των εκλογών. Αν ο στόχος του δημάρχου ήταν να παρουσιάσει μία ακόμη μακέτα ως την αλήθεια του έργου του, το πέτυχε. Ως εκεί όμως! Η ανάπλαση της κεντρικής πλατείας απαιτεί συναίνεση», τονίζει μεταξύ άλλων.

Δείτε το ρεπορτάζ από την παρουσίαση της μελέτης εδώ.

Σχετικά άρθρα

Από σήμερα ξεκινά η συστηματική δουλειά

Γεωργία Χαλάτση

Ψηλά στην ατζέντα τα ζητήματα προσβασιμότητας

Στην «Ώρα της Γης» συμμετέχει ο Δήμος Ιωαννιτών

Ηπειρωτικός Αγών