Αίθουσα ΣύνταξηςΕπικαιρότητα

Στόχος η επέκταση ενός διαγνωστικού τεστ στη θεραπεία του καρκίνου

Αν και οι συζητήσεις βρίσκονται σε αρχικό στάδιο, στην έναρξη κλινικών ερευνών θεραπευτικού σχήματος κατά του καρκίνου στοχεύουν διακεκριμένοι επιστήμονες του εξωτερικού και του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, ως συνέχεια μιας σημαντικής ερευνητικής προσπάθειας στην οποία συμμετείχε το Εργαστήριο Οργανικής Χημείας του Τμήματος Χημείας.

Το Τμήμα, στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας, με τη συνδρομή της Περιφέρειας Ηπείρου, διοργανώνει στο Αμφιθέατρο του Επιστημονικού και Τεχνολογικού Πάρκου Ηπείρου το πρώτο διεθνές συμπόσιο με αντικείμενο την Προηγμένη Ανακάλυψη Φαρμάκων «1st International Symposium on Advanced Drug Discovery: Pioneering Peptide-Based and Small Molecule Innovations in Therapeutics, Diagnostics, and Theranostics»
Η έρευνα αφορά τη θεραπεία του γλοιοβλαστώματος και τα αποτελέσματα ήταν ιδιαιτέρως ενθαρρυντικά, καθώς κατέληξαν στην εξάλειψη του όγκου σε πειραματόζωα (https://www.jci.org/articles/view/142137 «Arginine deprivation alters microglial polarity and synergizes with radiation to eradicate non-arginine-auxotrophic glioblastoma tumors»). Μάλιστα, κατά ένα μικρό τμήμα, η έρευνα χρηματοδοτήθηκε και από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ήπειρος 2014-2020».
Προσκεκλημένοι στο συμπόσιο είναι διακεκριμένοι επιστήμονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, και κατά τη δεύτερη ημέρα θα μιλήσει ο διακεκριμένος καθηγητής του Imperial College Timothy Crook, επικεφαλής της έρευνας. Όπως εξήγησε ο καθηγητής του τμήματος και διοργανωτής του συνεδρίου Ανδρέας Τζάκος, ο Timothy Crook πολύ πρόσφατα ανέπτυξε ένα διαγνωστικό τεστ για όγκους εγκεφάλου, το οποίο έχει εγκριθεί από τον FDA και μπορεί, με μια μικρή ποσότητα αίματος, να προσδιορίσει τα κυκλοφορούνται καρκινικά κύτταρα και να γίνει διάγνωση σε αρκετά πρώιμο στάδιο για το αν κάποιος έχει όγκο στον εγκέφαλο αλλά και σε τι στάδιο βρίσκεται.
«Ταυτόχρονα, γίνεται μια προσπάθεια συνεργασίας και με το τμήμα Χημείας, να δούμε πώς το τεστ αυτό μπορεί να αξιοποιηθεί, εφόσον κάποιος έχει αποθηκεύσει σε ένα μικρό σωληνάριο τα καρκινικά κύτταρα. Άρα τον καρκινικό τύπο, που έχει ο εκάστοτε ασθενής, να τον χρησιμοποιήσουμε με το να “βομβαρδίσουμε” με διαφορετικά φάρμακα και να εντοπίσουμε ποιος συνδυασμός φαρμάκων μπορεί να δουλέψει καλύτερα για τον συγκεκριμένο ασθενή», σημείωσε ο κ. Τζάκος σε δηλώσεις του, με αφορμή την έναρξη του Συνεδρίου και πρόσθεσε πως στόχος είναι να καταστεί θεσμός στα Γιάννενα, ώστε να γίνουν ένας κόμβος στο κομμάτι του σχεδιασμού, ανακάλυψης και ανάπτυξης καινοτόμων φαρμάκων.
Τόσο ο κ. Τζάκος όσο και ο καθηγητής Ιωάννης Ματσούκας αναφέρθηκαν στον επιταχυντικό ρόλο, που έπαιξε η πανδημία στη σύντομη ανάπτυξη καινοτόμων πλατφορμών μορφοποίησης φαρμάκων, τα οποία θα επιφέρουν σημαντική πρόοδο στο θεραπευτικό και διαγνωστικό κομμάτι, αλλά και στο «θεραπογνωστικό», που συνδυάζει και τα δύο.
Στη διαδικασία του ορθολογικού σχεδιασμού, αλλά και στη σημασία της εξατομικευμένης ή σε επίπεδο πληθυσμιακών ομάδων ανάπτυξης φαρμάκων αναφέρθηκε και ο καθηγητής Οργανικής Χημείας και αντιπρόεδρος του τμήματος Χημείας του ΕΚΠΑ Θανάσης Μαυρομούστακος.
Την έναρξη του συνεδρίου χαιρέτισε ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, σημειώνοντας τη στήριξη της Περιφέρειας στην έρευνα και την καινοτομία.