ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Ζητούν μέτρα για την άρση της επικινδυνότητας της αυλής

Προ των ευθυνών της θέτουν την Περιφέρεια Ηπείρου οι Σύλλογοι Γονέων & Κηδεμόνων των τεσσάρων δημοτικών σχολείων (8ο, 12ο, 1ο & 2ο Πειραματικά) και του 5ου Νηπιαγωγείου, που στεγάζονται στο κτίριο της Ζωσιμαίας Παιδαγωγικής Ακαδημίας, καθώς επίσης και το Σχολικό Συμβούλιο, σε σχέση με την επικινδυνότητα του αύλειου χώρου του σχολικού συγκροτήματος.

Επικινδυνότητα, που έχει προκύψει μετά την εκτέλεση του έργου ανάπλασης, καθώς η επιλογή των υλικών φαίνεται πως δεν είναι η πλέον κατάλληλη, ενώ ζητήματα αναδεικνύονται σε σχέση και με την εκτέλεσή του έργου, το οποίο δεν έχει παραληφθεί ακόμη, καθώς υπάρχουν εκκρεμότητες.
Σε αίτηση, που κατέθεσαν οι Σύλλογοι Γονέων & Κηδεμόνων και το Σχολικό Συμβούλιο στη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας, το οποίο κοινοποίησαν στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Ηπείρου, στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ιωαννίνων και στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ιωαννίνων, επισημαίνουν τα προβλήματα, που έχουν διαπιστώσει κατά τη χρήση της αυλής, τα περισσότερα εκ των οποίων εντοπίζονται στο χαλαζιακό δάπεδο.
«Μαθητές, εκπαιδευτικοί και γονείς παρατηρούν καθημερινά, μετά την παράδοση σε χρήση του χαλαζιακού δαπέδου, ότι αυτό παρουσιάζει προβλήματα λόγω του υλικού του. Το χαλαζιακό δάπεδο, άλλωστε, καταλαμβάνει τη μεγαλύτερη έκταση του αύλειου χώρου, όπου κυρίως κινούνται στα διαλείμματα και γυμνάζονται στις ώρες της φυσικής αγωγής οι μαθητές. Αμέσως μετά την παράδοσή του -στα μέσα περίπου του Οκτώβρη, είχε μεγάλη ολισθηρότητα, ειδικά στις κίτρινες λωρίδες του. Στη φάση εκείνη είχαν καταμετρηθεί πολλές πτώσεις μαθητών εξαιτίας της ολισθηρότητας αυτής και από τύχη δεν υπήρξε κάποιος σοβαρός τραυματισμός. Μια πρόχειρη λύση “καθαρίσματος” της επιφάνειας ήταν προσωρινή. Με τις βροχές και τη χρήση του, έκτοτε, παρουσιάζει συνεχή φθορά, σαν να αποσυντίθεται σε κόκκους άμμου, οι οποίοι κολλούν στα παπούτσια των μαθητών και μεταφέρονται και στο εσωτερικό του σχολικού κτιρίου και τις σκάλες, προκαλώντας κι εκεί ασταθές και ολισθηρό επίπεδο.
Παράλληλα με την ολισθηρότητά του, παρατηρείται πως λιμνάζουν τα όμβρια ύδατα σε διάφορα σημεία και γονείς έχουν δεχθεί τηλεφωνικές κλήσεις από εκπαιδευτικούς να παραλάβουν τα παιδιά τους πριν τη λήξη του ωραρίου, γιατί γλίστρησαν και έπεσαν σε λιμνάζοντα νερά στην αυλή.
Η επίσημη παράδοση της σχολικής αυλής προς χρήση στους εκπαιδευτικούς και στους μαθητές, που πρωτίστως δικαιούνται να την απολαμβάνουν πλήρως αποπερατωμένη και ασφαλή, δεν έχει ακόμη γίνει. Μεγάλο μέρος της αυλής προς τη Λεωφ. Δωδώνης, εκείνο που φαίνεται να προορίζεται για γήπεδο ποδοσφαίρου, δεν έχει ακόμη υποστεί διαμόρφωση, αλλά χρησιμοποιείται από τους μικρούς μαθητές, με ό,τι αυτό συνεπάγεται», αναφέρουν χαρακτηριστικά, εκφράζοντας την αγωνία τους για την καθημερινή ασφάλεια και ακεραιότητα των μαθητών.
Οι Σύλλογοι Γονέων & Κηδεμόνων και το Σχολικό Συμβούλιο, στο οποίο συμπεριλαμβάνεται και το 4ο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Ιωαννίνων, ζητούν από τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας να προβεί άμεσα στον ενδελεχή έλεγχο και στην αυτοψία των τμημάτων της αυλής, καθώς και στη λήψη και εφαρμογή όλων των μέτρων ασφαλείας, που προβλέπονται βάσει της κείμενης νομοθεσίας σε αντίστοιχες περιπτώσεις, στις απαιτούμενες ενέργειες, ώστε να διορθωθεί μόνιμα το πρόβλημα ολισθηρότητας/φθοράς στην επιφάνεια του χαλαζιακού δαπέδου, από όποια αιτία κι αν αυτή προέρχεται.
Επίσης ζητούν επίσημη ενημέρωση για τον χρόνο αποπεράτωσης του έργου, «καθώς η επαναλαμβανόμενη καθυστέρηση και αόριστη παράδοσή του, αποβαίνει πολλαπλά εις βάρος των εκπαιδευτικών μας και των παιδιών», όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν.
Για το θέμα υπήρξε και συνάντηση με τον αντιδήμαρχο Παιδείας του Δήμου Ιωαννιτών Στέφανο Σίντο.

Σχετικά άρθρα

Σπουδάστριες της ΖΠΑ το 1953

Λουκία Τζάλλα

Σύγχρονοι αθλητικοί χώροι στην αυλή του 4ου ΓΕΛ

Να κάνουμε όλες μια οικογένεια

Τιτίκα Τζάλλα