Φωτογραφία από τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων τον Μάρτιο του 2023
ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Συγχωνεύσεις με «τυράκι» τη ρύθμιση χρεών

Ενίσχυση μέσω της …γιγάντωσης, με ό,τι συνεπάγεται αυτό, επιφυλάσσει για τις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης της χώρας το υπουργείο Περιβάλλοντος, επιβεβαιώνοντας τους φόβους που είχαν εκφραστεί για ένταξη και του νερού στην αγορά της ενέργειας.

Το υπουργείο προωθεί «μοντέλο ΦΟΔΣΑ» στις ΔΕΥΑ, που –αν λάβουμε υπόψη τι συμβαίνει στην περιοχή μας με τη διαχείριση των απορριμμάτων –  θα οδηγήσει σε αύξηση του κόστους διαχείρισης  του νερού και υλοποίησης έργων, πέρα από τις όποιες πρακτικές δυσλειτουργίες.

Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά από τον Υπουργό Θεόδωρο Σκυλακάκη, κατά την τελευταία συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, οι νέες επιχειρήσεις, Μείζονες Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης (Μει.ΔΕΥΑ) θα είναι διαδημοτικές επιχειρήσεις ειδικού, κοινωφελούς και μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, όπως οι σημερινές ΔΕΥΑ. Πιθανά, χωρίς ακόμη να έχουν ανακοινωθεί λεπτομέρειες, οι Μει.ΔΕΥΑ θα λειτουργούν σε επίπεδο περιφέρειας, μέσα από τη συνένωση των υφιστάμενων ΔΕΥΑ και των αντίστοιχων υπηρεσιών των δήμων (όπου δεν υπάρχουν ξεχωριστές επιχειρήσεις).

Το επιχείρημα που χρησιμοποιείται από κυβερνητικής πλευράς είναι τα χρέη των ΔΕΥΑ προς τη ΔΕΗ και τους παρόχους ενέργειας, που πράγματι αποτελούν «θηλιά» για πολλές επιχειρήσεις, όχι όμως και για την ΔΕΥΑ Ιωαννίνων, όπως έχει αναφέρει και πρόσφατα στην διάρκεια του δημοτικού συμβουλίου, ο πρόεδρος Άρης Μπαρτζώκας. Εξάλλου, από την περίοδο της ενεργειακής κρίσης, οι ΔΕΥΑ, μέσω της Ένωσης τους, ζητούσαν κρατική επιχορήγηση για να ανταποκριθούν στο αυξημένο κόστος ενέργειας, βοήθεια η οποία δεν ήρθε ποτέ. Σε κάθε περίπτωση, το νομοσχέδιο θα προβλέπει, ως δέλεαρ προς τις δημοτικές αρχές, την ρύθμιση των χρεών αυτών και τη θέσπιση μηχανισμού για τη μη δημιουργία νέων χρεών.

«Με τις νέες επιχειρήσεις, που θα λειτουργούν υπό την εποπτεία της Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων σε ό,τι αφορά στην τιμολόγηση των υπηρεσιών τους, θα περιοριστούν ζητήματα που οδήγησαν σε συσσώρευση ανείσπρακτων λογαριασμών και αυξημένες απώλειες νερού. Οι νέες ισχυρές επιχειρήσεις ύδρευσης και αποχέτευσης θα μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που προαναφέρθηκαν, με τη δημιουργία σημαντικών οικονομιών κλίμακος και εξοικονόμηση πόρων», αναφέρει το υπουργείο.

Από τη θέση του υπουργείου ωστόσο, «λείπουν» κάποια σημαντικά στοιχεία που έχουν να κάνουν με τον τρόπο που θα μπορέσουν οι νέες, τεράστιες σε έκταση και αρμοδιότητες, ΔΕΥΑ να ανταποκριθούν χωρίς πρόσθετους πόρους και προσωπικό, όπως συνέβη δηλαδή και στην περίπτωση της διαχείρισης των απορριμμάτων, που στον μεγαλύτερο βαθμό υλοποιείται από μεγάλες ιδιωτικές επιχειρήσεις.

Αυτό επαναλαμβάνουν οι εργαζόμενοι των ΔΕΥΑ, που είχαν «διαβλέψει» τα επόμενα βήματα της δημιουργίας του ενιαίου φορέα, της ΡΑΕΥ. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων ΔΕΥΑ, με ανακοίνωσή της, καλεί τους δήμους να αντιδράσουν και να σταματήσουν τη γιγάντωση των επιχειρήσεων που έχει ως τελικό στόχο «την παράδοση και εκτέλεση έργων από τις μεγάλες (γνωστές) εταιρείες», καθώς και την σταδιακή και στο τέλος, ολοκληρωτική παράδοση του κοινωνικού αγαθού του νερού σε ιδιώτες.

«Το νερό ανήκει στους πολίτες και στις τοπικές κοινωνίες και όχι στους “κολλητούς”. Οι εξαγορές μικρών εταιρειών από τους μεγάλους “παίχτες” δεν έγιναν τυχαία. Οι επόμενες ημέρες θα είναι κρίσιμες για το μέλλον των ΔΕΥΑ και για το μέλλον των εργαζομένων. Δεν δικαιολογείται εφησυχασμός την ύστατη στιγμή. Δεν δικαιολογείται καμία υποχώρηση στα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων και των τοπικών κοινωνιών. Ο δρόμος του αγώνα είναι ο μόνος δρόμος που μας έχει απομείνει», αναφέρουν οι εργαζόμενοι, που προγραμματίζουν κινητοποιήσεις, ενώ την ερχόμενη εβδομάδα θα έχουν συνάντηση με τον κ. Σκυλακάκη.

Σχετικά άρθρα

Το «καλό» σενάριο η αποδοχή της πρότασης της ΚΕΔΕ

Αντιπρόταση για τη συγχώνευση των ΔΕΥΑ με «ολιστικό» χαρακτήρα

Συγχωνεύσεις ΔΕΥΑ εντός του 2024 ο στόχος της κυβέρνησης