ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Συγχωνεύσεις ΔΕΥΑ εντός του 2024 ο στόχος της κυβέρνησης

Εντός του 2024 θα πρέπει να προχωρήσει η όποια μεταρρύθμιση στις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης, σύμφωνα με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρο Σκυλακάκη, ο οποίος «άνοιξε» τα χαρτιά του κατά τη συνεδρίαση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, δεσμευόμενος πάντως πως δε θα υπάρξουν αιφνιδιασμοί.

Οι οφειλές των ΔΕΥΑ από τη μία πλευρά και η απαίτηση των δημοτών για φθηνό και ποιοτικό νερό από την άλλη, είναι τα επιχειρήματα του κ. Σκυλακάκη για τη μεταρρύθμιση, που στοχεύει σε αποτελεσματικότερες και ίσως, όπως ανέφερε, φθηνότερες υπηρεσίες.
Σύμφωνα με τον υπουργό, με εξαίρεση τις ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ, στην υπόλοιπη χώρα η εικόνα των ΔΕΥΑ είναι μια εικόνα προβληματική και ήταν και πριν την ενεργειακή κρίση. Σύμφωνα με τα στοιχεία, υπάρχουν 700 εκατ. ευρώ απαιτήσεις από ανείσπρακτες οφειλές, 170 εκ. εκατομμύρια οφειλές των ΔΕΥΑ προς τρίτους και 144 εκ. σε δάνεια.
Η πρόταση της κυβέρνησης αφορά τη δημιουργία μεγάλων ΔΕΥΑ, χωρίς ακόμη να έχουν ξεκαθαρίσει τα γεωγραφικά όρια, με την τοπική αυτοδιοίκηση να έχει την πλειοψηφία, όπως και την επιλογή του διευθύνοντος συμβούλου, εμπλοκή του κράτους ως μειοψηφίας με δύο μέλη σε 11μελες συμβούλιο. Προς συζήτηση βρίσκεται και η προσθήκη ενός μέλους από την επιστημονική κοινότητα.
Μέσω αυτής τη διαδικασίας, η ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών θα γίνει εν μέρει με κονδύλι που εξασφαλίστηκε από το Υπουργείο για το 2024, και με αποπληρωμή του υπόλοιπου ποσού από τους δήμους τα επόμενα 30 χρόνια. «Η βασική αρχή της μεταρρύθμισης είναι ότι οι νέες δημοτικές επιχειρήσεις θα πρέπει να ξεκινούν από λευκό χαρτί από πλευράς οφειλών», σημείωσε.
Επίσης, η προτεινόμενη μεταρρύθμιση διασφαλίζει, σύμφωνα με τον υπουργό, τις αποδοχές του προσωπικού με διατήρηση της προσωπικής διαφοράς και τη δυνατότητα της αμοιβής με βάση τους στόχους(μπόνους), που μπορεί να οδηγήσει σε έως και 15% αύξηση του μισθού.
Ακόμη σημείωσε πως με τον τρόπο αυτό θα γίνει οριστική διευθέτηση του ενεργειακού κόστους πανελλαδικά. «Με τη διάθεση αυτού που λέμε ηλεκτρικού χώρου σε μεγάλες ενεργειακές κοινότητες, που θα έχουν μέσα τις ΔΕΥΑ, τους Δήμους, τις Περιφέρειες και τα φτωχότερα νοικοκυριά. Αυτές οι κοινότητες θα έχουν χώρο και πρόσβαση σε φτηνότερο ηλεκτρικό ρεύμα», σημείωσε, παραπέμποντας στο πρόγραμμα «Απόλλων», το οποίο θα συζητηθεί διεξοδικά με αυτοδιοίκηση.
Τέλος, ο κ. Σκυλακάκης τόνισε πως η κυβέρνηση δε σκοπεύει να παρέμβει στο κομμάτι της τιμολόγησης πέρνα όσων ισχύουν σήμερα, ενώ ξεκαθάρισε πως δεν τίθεται θέμα ιδιωτικοποίησης του νερού. «Οι νέες επιχειρήσεις θα είναι δημοτικές, άρα κομμάτι του κράτους. Δεν τίθεται κανένα θέμα ιδιωτικοποίησης του νερού. Το αντικείμενο της μεταρρύθμισης που προτείνεται, δεν έχει ιδεολογικό υπόβαθρο. Είμαι εδώ για να κουβεντιάσουμε το θέμα», σημείωσε.
Πλήρη πρόταση επί της μεταρρύθμισης πρόκειται να καταθέσει η ΚΕΔΕ, χωρίς να λείπουν οι θετικές προσεγγίσεις αλλά και οι διαφοροποιήσεις. Ο πρόεδρος της Ένωσης ΔΕΥΑ, δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργος Μαρινάκη, έκανε λόγο για σχέδια επί χάρτου, που δεν μπορούν να εφαρμοστούν. Μάλιστα, τόνισε πως οι προηγούμενες «συγχωνεύσεις», στο πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων του «Καποδίστρια» και του «Καλλικράτη», προκάλεσαν σοβαρά προβλήματα στις ΔΕΥΑ. «Η σχετική μελέτη έδειξε ότι η επέκταση των ΔΕΥΑ διόγκωσε το πρόβλημα, μα και η σημερινή σας μεταρρύθμιση μας επεκτείνει ακόμη περισσότερο. Τι σας κάνει να πιστεύετε ότι ένα σύστημα απρόσωπο, γεωγραφικά εκτεινόμενο σε μια μεγάλη περιοχή, θα είναι επιτυχημένο; «, σημείωσε ο κ. Μαρινάκης, προσθέτοντας χαρακτηριστικά: «Αν είναι να γίνει μπαστάρδεμα, ας πάρει το κράτος όλο το νερό και ας κάθομαι σταυροπόδι. Αυτά που έχετε σκεφτεί σε κλειστά γραφεία, δεν είναι εφαρμόσιμα και το ξέρετε».
Ο δήμαρχος Αγρινίου και Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Διαχείρισης Απορριμμάτων Γιώργος Παπαναστασίου είπε: «Θα έρθουμε ως ΚΕΔΕ με ένα ολιστικό σχέδιο διαχείρισης του νερού. Δεν νομίζω πως πρέπει να μιλάμε μόνο για τις ΔΕΥΑ. Αφορά και το νερό της άρδευσης που χάνεται. Αν θέλουμε να κάνουμε μια ουσιαστική μεταρρύθμιση, πρέπει να ζυμωθεί μέσα από τα όργανα και πάντα με τη σύμφωνη γνώμη της ΚΕΔΕ. Θέλουμε αυτός ο διάλογος να ανοίξει με προτάσεις, με διαβούλευση και συναίνεση».
Η Ένωση ΔΕΥΑ πραγματοποιεί αύριο Πέμπτη έκτακτη Γενική Συνέλευση, στην οποία έχουν κληθεί και ο υπουργός αλλά και οι νεοεκλεγέντες αιρετοί, ενώ μετά τη συνάντησή τους με τον κ. Σκυλακάκη οι εργαζόμενοι των ΔΕΥΑ, προσανατολίζονται σε κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.

Σχετικά άρθρα

Το «καλό» σενάριο η αποδοχή της πρότασης της ΚΕΔΕ

Αντιπρόταση για τη συγχώνευση των ΔΕΥΑ με «ολιστικό» χαρακτήρα

Ένα ακόμη… «στο τέλος του έτους» για το Π.Δ. της Παμβώτιδας

Αποστόλης Τζελέτας