Φωτογραφία της Λαμπρινής Σταμούλη απο παλιότερο αγώνα ΠΑΣ - Ατρόμητος
Αθλητικά

Ο ΠΑΣ στα δύσβατα μονοπάτια της Β’ Εθνικής

Τι έγινε στο στο τελευταίο δίμηνο, ποιος είναι ο στόχος, γιατί έφυγε η παλιά φρουρά, τι θα γίνει με τα μεταγραφικά.

Το τελευταίο ματς του ΠΑΣ στη Σούπερ Λίγκα ήταν με τον ΠΑΟΚ στα Γιάννινα και έγινε την Κυριακή 5 Μαΐου.

Η ήττα με 2-0 σήμανε και το τέλος της καλής οκταετίας στη μεγάλη κατηγορία, που σημαδεύτηκε το 2016 με έξοδο στην Ευρώπη, χρονιά όπου η ιστορική ομάδα της Ηπείρου γιόρταζε τα 50 χρόνια από την ίδρυσή της. Από τότε, καθώς κοντεύει να συμπληρωθεί δίμηνο, δεν υπήρξαν σημαντικές εξελίξεις, που θα έδειχναν τον δρόμο της νέας χρονιάς.

Περισσότερες συζητήσεις προκάλεσαν οι αποχωρήσεις των ποδοσφαιριστών, ειδικά αυτών της παλιάς φρουράς, και λιγότερο οι μεταγραφές για την ενίσχυση της ομάδας. Το ανοιχτό θέμα με τα τηλεοπτικά δικαιώματα, αφού δεν υπογράφηκε η σύμβαση με την ΕΡΤ, έκανε αρκετούς ιδιοκτήτες ομάδων να είναι σε στάση αναμονής, περιμένοντας να ξεκαθαρίσει η κατάσταση για να ξέρουν πόσα θα είναι τα έσοδα των ομάδων τους και να κάνουν τον προγραμματισμό. Τη στασιμότητα επέτεινε και το γεγονός ότι τόσο καιρό κανείς δεν ήξερε πως θα γίνει το νέο πρωτάθλημα. Την περασμένη Δευτέρα, έγινε η πρώτη συγκέντρωση της Σούπερ Λίγκας 2.

Σήμερα θα καταγράψουμε τι συμβαίνει στον ΠΑΣ Γιάννινα, ποιες είναι οι σκέψεις των ανθρώπων του, τι συνέβη στο δίμηνο που πέρασε και τι αναμένεται να γίνει από εδώ και πέρα. Με τη λήξη του πρωταθλήματος, έγινε μια προσπάθεια στα δικαιοδοτικά όργανα της ΕΠΟ να ανατραπεί το σχέδιο αναδιάρθρωσης και να ισχύσει από τη σεζόν 2020-21. Όμως η προσφυγή του ΠΑΣ απορρίφθηκε και ο υποβιβασμός κατέστη τελεσίδικο γεγονός. Από εκεί και μετά, άρχισαν οι σκέψεις για την επόμενη μέρα και τις κινήσεις πρέπει να γίνουν.

Η πρώτη σκέψη που πέρασε από το μυαλό του Γιώργου Χριστοβασίλη ήταν ο πρωταθλητισμός για άμεση επιστροφή στη Σούπερ Λίγκα, γνωρίζοντας προφανώς ότι στο παρελθόν, όσες φορές η ομάδα ύστερα από υποβιβασμό δεν μπόρεσε να επιστρέψει στην Α’ Εθνική, καταστράφηκε. Κακή ήταν και η τύχη προέδρων, που έχασαν χρήματα αλλά και την υστεροφημία τους, καθώς η πτώση της ομάδας παρέσυρε και αυτούς. Ο νυν πρόεδρος, έχοντας την εμπειρία του υποβιβασμού το 2010 που βίωσε από τη θέση που κατέχει, ξεκαθάρισε από την αρχή ότι ο ΠΑΣ θα προσπαθήσει να επιστρέψει στους μεγάλους του ελληνικού ποδοσφαίρου. Όπως έκανε και τότε. Η ομάδα έπεσε, αλλά την επόμενη σεζόν στη Β’ Εθνική ήταν πολύ δυνατή κερδίζοντας την άνοδο.

Οι τρεις πρώτες κινήσεις

Η πρώτη ανακοίνωση που έγινε, ήταν το τέλος της συνεργασίας με τον προπονητή Γιάννη Πετράκη. Το ίδιο βράδυ που τελείωσε το πρωτάθλημα. Όχι γιατί θεωρήθηκε ο κρητικός τεχνικός αποκλειστικός υπεύθυνος του υποβιβασμού, αλλά γιατί η συνεργασία των 5,5 χρόνων είχε φτάσει στο τέλος της, όποιο και αν θα ήταν το αποτέλεσμα της ομάδας. Η τελευταία σεζόν κούρασε και τις δύο πλευρές, λόγω της κακής πορείας που είχε η ομάδα στο πρωτάθλημα…

Δεύτερη κίνηση ήταν η πρόσληψη νέου προπονητή. Ο Χριστοβασίλης από την αρχή ήθελε ξένο κόουτς ή κάποιον άλλον από τη νέα γενιά των ελλήνων προπονητών, που δεν ανήκουν σε αυτούς που αλλάζουν ομάδες κάθε σεζόν. Ύστερα από συζητήσεις με συνεργάτες του άλλαξε γνώμη, με τη λογική ότι ο ΠΑΣ για να κάνει πρωταθλητισμό θέλει έμπειρο προπονητή, που να ξέρει πολύ καλά τον χώρο της Β’ Εθνικής και τις ιδιαιτερότητές του. Πείστηκε και κατέληξε στην επιλογή του Νίκου Παπαδόπουλου. Όμως η συνεργασία κατέληξε σε φιάσκο και χάλασε λίγες ώρες πριν από την παρουσίασή του στα Γιάννινα. Ο ηγέτης του ΠΑΣ ψάχτηκε πάλι στο εξωτερικό, για έναν νέο και άφθαρτο προπονητή, με γνώσεις και προσωπικές φιλοδοξίες για να κάνει καριέρα. Κατέληξε στον Αργύρη Γιαννίκη, παιδί ελλήνων μεταναστών, που γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Γερμανία, δούλεψε από μικρή ηλικία ως βοηθός δίπλα σε καλούς προπονητές, έχοντας σημαντικά πτυχία προπονητικής, απόφοιτος και της σχολής Κολονίας. Αυτό που μέτρησε πολύ στον Χριστοβασίλη, ήταν οι γνώσεις αλλά και οι προσωπικές φιλοδοξίες του Γιαννίκη. Θέλει να αναδειχτεί στο ελληνικό ποδόσφαιρο, να δώσει τα διαπιστευτήριά του με τη δουλειά στον ΠΑΣ.
Τρίτη κίνηση που έγινε, ήταν το ξεκαθάρισμα του έμψυχου δυναμικού. Κρίθηκε ότι με τον υποβιβασμό έκλεισε ένας κύκλος της ομάδας και άνοιξε ένας άλλος. Πολλοί μίλησαν για επανεκκίνηση, αλλαγή σκηνικού, εγχείρημα που απαιτεί και αλλαγές προσώπων, μακριά από συναισθηματισμούς. Αποχώρησε όλη η παλιά φρουρά για να υπάρξει ανανέωση προσώπων. Αποχώρησαν οι Αλέξης Μιχαήλ, Τζημόπουλος, Βελλίδης, Γιάκος με τριψήφιο αριθμό συμμετοχών. Επίσης οι Βιδάλ και Ντόλοβατς, που αποκτήθηκαν ως ταλέντα αλλά δεν έδειξαν κάποια βελτίωση. Αποχώρησε ο Αθανασιάδης γιατί δε βοήθησε όσο θα ήθελαν στην ομάδα, όπως και οι δανεικοί Μάνος, Ευαγγέλου και Νεόφυτος Μιχαήλ. Παρελθόν και ο Κάργας, που απέρριψε την πρόταση ανανέωσης που του έγινε και προτίμησε τη Λέφσκι Σόφιας, ενώ την έξοδό του από τον ΠΑΣ ανήγγειλε και ο Λίλα με δηλώσεις που έκανε στην Αλβανία. Ενδεχομένως το ίδιο να γίνει με ακόμη 2-3 παίκτες. Μέχρι τις αρχές του άλλου μήνα θα έχει ξεκαθαρίσει πλήρως το τοπίο, για το ποιοι από το περσινό ρόστερ θα είναι και τη νέα χρονιά.

Απομένει μετά να γίνουν οι μεταγραφές και να διαμορφωθεί το ρόστερ της νέας σεζόν. Ηχηρά ονόματα που περιμένει ο κόσμος, δε θα έρθουν, γιατί η ομάδα είναι στη Β’ Εθνική και δεν έχει τα έσοδα προηγούμενων χρόνων. Επιπλέον, δεν είναι και τόσο εύκολο να πειστούν παίκτες με καλή πορεία σε υψηλό επίπεδο να παίξουν στη μικρή κατηγορία. Αυτό όμως δεν αποτελεί άλλοθι για να μην υπάρξει η κατάλληλη ενίσχυση. Η ομάδα χρειάζεται αρκετούς ποιοτικούς παίκτες, που μπορεί να βρεθούν και στο εξωτερικό με καλό σκάουτινγκ, για να αποκτήσει δυναμική που δεν είχε τα τελευταία δύο χρόνια.

Πιο δύσκολη η άνοδος από την παραμονή

Χωρίς παίκτες δεν μπορεί να γίνει πρωταθλητισμός και αν δεν έρθουν καλά αποτελέσματα, θα υπάρξουν δύσκολες ημέρες για την ομάδα. Πολύ γρήγορα μπορεί να γίνει αναλώσιμος και ο προπονητής, αν η ομάδα δεν κάνει καλή πορεία. Συνεπώς, το μεταγραφικό κομμάτι θα πρέπει να προσεχθεί ιδιαίτερα και αυτή τη φορά ο Γιώργος Χριστοβασίλης, ως πραγματικός επενδυτής, θα κληθεί να κάνει τη διαφορά, βάζοντας το χέρι στην τσέπη, καθώς θα κριθούν και για τον ίδιο πολλά. Το μυστικό είναι να γίνουν καλές επιλογές παικτών, ώστε να πιάσουν τόσο και τα χρήματα που θα δαπανηθούν. Ο πρωταθλητισμός από τη Β’ στην Α’ Εθνική είναι πιο δύσκολη υπόθεση από την παραμονή μιας ομάδας στη μεγάλη κατηγορία. Το αβαντάζ που είχαν οκτώ χρόνια οι Γιαννιώτες με την άνετη παραμονή στη Σούπερ Λίγκα, το έχασαν φέτος γιατί έκαναν λάθη, κακές επιλογές και νόμιζαν ότι η τύχη θα είναι πάντα με το μέρος τους. Τώρα βιώνουν μια άλλη πραγματικότητα και θα χρειαστεί να περάσουν από… σαράντα κύματα, για να επιστρέψουν εκεί όπου ήταν πριν.

Βγαίνοντας ο Ιούνιος, ο χρόνος θα αρχίσει να μετρά αντίστροφα, αφού στα μέσα του άλλου μήνα θα ξεκινήσει η προετοιμασία. Μέχρι τότε θα πρέπει κατά μεγάλο ποσοστό να έχουν γίνει οι περισσότερες μεταγραφές και να έχει διαμορφωθεί το ρόστερ, για να μπορέσει να δουλέψει καλύτερα και ο Γιαννίκης με όλους τους παίκτες. Επειδή το μεταγραφικό κομμάτι και οι επιλογές παικτών είναι το πιο δύσκολο εγχείρημα σε αυτή την ιστορία, οι μέρες που ακολουθούν είναι πολύ κρίσιμες για το μέλλον του ιστορικού «Άγιαξ της Ηπείρου».

Σχετικά άρθρα

Έφυγε από τη ζωή ο πρόεδρος του ΠΑΣ Γιάννινα Γιώργος Χριστοβασίλης

Αποστόλης Τζελέτας

Κλείνει 13 χρόνια στην προεδρία ο Χριστοβασίλης

Ηπειρωτικός Αγών

Ο δύσκολος δρόμος του ΠΑΣ Γιάννινα