ΟικονομίαΑίθουσα Σύνταξης

Ανάγκη για πιο γενναία μέτρα στήριξης

Η θετική, όπως καταγράφεται μέχρι στιγμής, εξέλιξη της πορείας του κορωνοϊού στη χώρα μας αποτελεί σαφώς το πιο ενθαρρυντικό μήνυμα των ημερών, ωστόσο, από την οικονομική σκοπιά, η παράταση των περιοριστικών μέτρων, χωρίς να μπορεί κανείς με βεβαιότητα να πει πότε θα αρθούν, γεμίζει με αβεβαιότητα και απαισιοδοξία τους επαγγελματίες όλων των κλάδων.

Οι οικονομικές επιπτώσεις του παρατεταμένου lockdownείναι μεγαλύτερες από εκείνες που μπορούσε να φανταστεί κανείς στις αρχές της υγειονομικής κρίσης και φαίνεται ότι δικαιώνουν όσους προέβλεπαν αποτελέσματα δυσμενέστερα και από εκείνα της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης των προηγούμενων ετών.

Μετά και τις μέχρι στιγμής ανακοινώσεις των μέτρων στήριξης από την κυβέρνηση και την παράταση των περιοριστικών μέτρων τουλάχιστον μέχρι το τέλος του μήνα, οι ελεύθεροι επαγγελματίες που είτε έχουν κλείσει τις επιχειρήσεις τους, είτε αυτές έχουν πληγεί σημαντικά, ζητούν περαιτέρω επέκταση και ενίσχυση των μέτρων, τόσο από την πολιτεία όσο και από την αυτοδιοίκηση.

Η Ομοσπονδία Επαγγελματικών Βιοτεχνικών και Εμπορικών Σωματείων του νομού Ιωαννίνων ζητά, μεταξύ άλλων, την ένταξη όλων των ΚΑΔ στα μέτρα ανακούφισης, τονίζοντας πως «η αγορά είναι νεκρή», πλην από την κίνηση που υπάρχει σε σούπερ μάρκετ και φαρμακεία.

Ζητά ακόμη άμεση θέσπιση ακατάσχετου λογαριασμού για όλες τις επιχειρήσεις, την επέκταση της επιχορήγησης των 800 ευρώ σε όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες ανεξαρτήτως αριθμού προσωπικού, την επιχορήγηση όλου του ποσού ενοικίων για όσο διάστημα παραμένουν κλειστές οι επιχειρήσεις, και στη συνέχεια και μέχρι να επαναλειτουργήσουν μείωση ποσοστού ενοικίου, την απαλλαγή δόσεων από εργοδοτικές και ασφαλιστικές εισφορές για το διάστημα της κρίσης, μείωση στις προκαταβολές φόρου του 2019, απαλλαγή τέλους επιτηδεύματος, μείωση του ΦΠΑ, πάγωμα όλων των λογαριασμών ενέργειας, τηλεπικοινωνιών και αναστολή διακοπών αυτών για διάστημα τουλάχιστο δύο μηνών καθώς και ευνοϊκή ρύθμιση των όποιων χρεών και παράταση επιλογής ασφαλιστικής κατηγορίας για ΕΦΚΑ μη μισθωτών, μεταξύ άλλων.

Σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης, η ΟΕΒΕ καλεί τον δήμο να στηρίξει τις επιχειρήσεις με απαλλαγή καταβολής ανταποδοτικών τελών (τέλη καθαριότητας & φωτισμού ), τελών κατάληψης κοινοχρήστων χώρων, τελών διαμονής παρεπιδημούντων και πληρωμών για διάστημα τριών μηνών των λογαριασμών ύδρευσης.

«Ο αγώνας για να ξεπεράσουμε αυτό το Γολγοθά θα πρέπει να είναι αγώνας συντονισμένος και με καλή διάθεση από όλους (κράτος – πολίτες). Οι πιο πάνω προτάσεις στήριξης θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη. Είναι προτάσεις από επαγγελματίες όλων των κλάδων, από ανθρώπους που πραγματικά έχουν ανάγκη να ξανά ανοίξουν τα μαγαζιά τους, τις επιχειρήσεις τους, τις μικρές οικογενειακές τους βιοτεχνίες, να επανέλθουν στην κανονικότητα της καθημερινής τους ζωής και να συνεισφέρουν στο σύνολο», σημειώνει η ΟΕΒΕ.

«Δεν παίρνει τα 800 ευρώ του 95% των καταστημάτων»

Την ανησυχία τους για το βραχυπρόθεσμο μέτρο στήριξης που αφορά την οικονομική στήριξη των 800 ευρώ, εκφράζουν η ΓΣΕΒΕΕ αλλά και το Σωματείο Κέντρων διασκέδασης, μπαρ και συναφών επαγγελμάτων, με επιστολή του προς του βουλευτές των Ιωαννίνων.

Και αυτό γιατί εξαιρούνται της ενίσχυσης όσες επιχειρήσεις έχουν περισσότερα από πέντε άτομα προσωπικό, καθώς και νομική μορφή ΟΕ, ΕΕ και ΕΠΕ, ανεξαρτήτως εισοδήματος ή άλλων κριτηρίων. Η απόφαση αυτή θίγει το 95% του κλάδου, σημειώνει το Σωματείο, που ζητά από τους βουλευτές να παρέμβουν προκειμένου να αλλάξει.

«Δεν υπάρχει χώρος στην εστίαση ή σε καφέ που να μην απασχολεί περισσότερους από πέντε υπαλλήλους, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων», τονίζει το Σωματείο και προσθέτει πως παρόλο που τα καταστήματα έκλεισαν με κρατική εντολή, οι υποχρεώσεις και λογαριασμοί τρέχουν με ιλιγγιώδεις ρυθμούς. «Το ποσό των 800 ευρώ δε φαντάζει μεγάλο κοντά στο μέγεθος των ποσών που καλούμαστε να πληρώσουμε, ωστόσο θα αποτελέσει μια βοήθεια απέναντι σε αυτό που αναμένεται να αντιμετωπίσουμε τους επόμενους μήνες», αναφέρει η επιστολή προς του βουλευτές.

Ζητά διορθώσεις στην «επιστρεπτέα προκαταβολή»

Με επιστολή προς τους συναρμόδιους υπουργούς, το Επιμελητήριο Ιωαννίνων καταθέτει παρατηρήσεις για την απόφαση της «επιστρεπτέας προκαταβολής», ζητώντας ουσιαστικά περισσότερο χρόνο για την υποβολή των δικαιολογητικών, προκειμένου να ενταχθούν και οι μικρές επιχειρήσεις που δεν έχουν οργανωμένα λογιστήρια, ενώ ζητά και την εφαρμογή του μέτρου στις πολύ μικρές επιχειρήσεις.

Επίσης, το Επιμελητήριο ζητά το ποσό της δόσης να μη δεσμεύει την φορολογική ενημερότητα εφόσον τηρείται η ρύθμιση, και τέλος, ο χρόνος υποχρέωσης των επιχειρήσεων για διατήρηση του προσωπικού να μην ξεπερνά τους τρεις μήνες από την επαναλειτουργία, χρόνος δηλαδή αντίστοιχος με αυτόν της αναγκαστικής αναστολής λειτουργίας.

Σχετικά άρθρα

Στο επίκεντρο τα «εργατικά χέρια» από τις Φιλιππίνες

Αντιτίθεται στα Τελωνειακά Ελεγκτικά Κέντρα το Επιμελητήριο Ιωαννίνων

Νέα παράταση στο πρόγραμμα του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων για κατάρτιση 300 ανέργων