ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Με προσδοκίες για το Πάρκο Ιστορίας

Σημαντικές προσδοκίες για ώθηση στην προσπάθεια δημιουργίας του Πάρκου Ιστορίας στο Καλπάκι δημιουργεί η παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στις εκδηλώσεις του έπους του ’40 σε Γιάννενα και Καλπάκι, ενώ αποτελεί αφορμή για να ξανατεθεί το αίτημα η περιοχή να αποτελεί το επίκεντρο του εορτασμού σε πανελλαδικό επίπεδο.

Η παρουσία του πρωθυπουργού δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα και δεν πρόκειται να γίνει νωρίτερα από τα μέσα της επόμενης εβδομάδας, ωστόσο εδώ και καιρό έχει γίνει γνωστή η πρόθεσή του και υπάρχουν οι σχετικές προετοιμασίες. Το γεγονός αυτό θα επιδιώξει να εκμεταλλευθεί ο Δήμος Πωγωνίου, που εδώ και πολλά χρόνια έχει ξεκινήσει μια μεγάλη προσπάθεια για τη δημιουργία του Πάρκου Ιστορίας, που, όμως, δεν προχωράει με την επιθυμητή ταχύτητα. «Εδώ και αρκετά χρόνια έχουμε ξεκινήσει έναν αγώνα για να κατασκευάσουμε το Πάρκο. Είναι χρέος μας απέναντι σ’ αυτή τη γενιά. Έχουν γίνει κάποια βήματα, αργά βήματα», σημείωσε ο δήμαρχος Πωγωνίου Κώστας Καψάλης, σημειώνοντας ότι η επίσκεψη του πρωθυπουργού, ο οποίος αναμένεται να παρακολουθήσει την αναπαράσταση της μάχης του Καλπακίου, αποτελεί μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία.
Βασική επιδίωξη είναι να εξασφαλιστεί κάποια δέσμευση για τη χρηματοδότηση του έργου της ανάδειξης των χαρακωμάτων, των πολυβολείων και των κρυπτών στον λόφο του Καλπακίου, έργο που βρίσκεται ακόμη στο στάδιο της μελέτης, ωστόσο είναι βέβαιο πως θα απαιτήσει σημαντικά κονδύλια.
Από εκεί και πέρα, θα ζητηθεί από τον πρωθυπουργό η παρέμβασή του για να τρέξει η υπόθεση της επέκτασης του Πολεμικού Μουσείου, για το οποίο υπάρχει η μελέτη. Ο Δήμος Πωγωνίου είναι σε επαφή με τα Υπουργεία Εθνικής Άμυνας, Πολιτισμού και Τουρισμού για την υπογραφή προγραμματικής σύμβασης για την επέκταση και λειτουργία, με την υπόθεση να είναι σε καλό δρόμο, αλλά να είναι και επιθυμητή μια επιτάχυνση.
Σε πιο προχωρημένο στάδιο βρίσκεται το έργο της κατασκευής ενός κενοτάφιου στους πρόποδες του Μνημείου Μαχητή, όπου θα αναγράφονται σε επιτύμβιες στήλες τα ονόματα και των 14.900 πεσόντων του Έπους του 40, που σήμερα δεν αναγράφονται πουθενά. «Περίπου 8.000 είναι οι άταφοι νεκροί στα βουνά της Ηπείρου και της Αλβανίας. Γι’ αυτούς τους ανθρώπους έχουμε χρέος να κατασκευάσουμε ένα κενοτάφιο, όπου ο κάθε συγγενής θα μπορεί να ανάψει ένα κεράκι στη μνήμη τους», τόνισε ο κ. Καψάλης, εκτιμώντας ότι μέχρι το τέλος του χρόνου το έργο θα έχει δημοπρατηθεί, καθώς έχουν εξασφαλιστεί όλες οι εγκρίσεις. Ώθηση στο έργο αυτό έδωσε η πίστωση 600.000 ευρώ, που ενέκρινε η Βουλή των Ελλήνων.
Εκτός, όμως, από την ανάδειξη των τόπων θυσίας, στο υπόμνημα, που ετοιμάζει ο Δήμος Πωγωνίου, θα περιλαμβάνεται και το πάγιο αίτημα οι κύριες εκδηλώσεις να γίνονται στον φυσικό τους χώρο, εκεί που διεξήχθησαν τα γεγονότα εκείνη τη δύσκολη περίοδο. Στο Καλπάκι και την ευρύτερη περιοχή του Πωγωνίου, δηλαδή, αντί της Θεσσαλονίκης, που αποτελεί σήμερα επίκεντρο των εκδηλώσεων, λόγω της απελευθέρωσής της στις 26-27 Οκτωβρίου 1912 και του εορτασμού του πολιούχου της Αγίου Δημητρίου.

Επανέρχονται μετά το 2019

Οι ιστορικές εκδηλώσεις «Καλπάκια» θα πραγματοποιηθούν για πρώτη φορά μετά το 2019, καθώς τις προηγούμενες δύο χρονιές υπήρχαν σε ισχύ τα περιοριστικά μέτρα για την προστασία από τη διασπορά του κορωνοϊού,
«Είμαστε στην ευχάριστη θέση να διοργανώσουμε ξανά τα “Καλπάκια” με όλες τις δράσεις και εκδηλώσεις που περιλαμβάνει το πολυήμερο πρόγραμμα. Η αναπαράσταση θα ξαναγίνει μετά από μία μεγάλη διακοπή λόγω του κορvνοϊού και είμαστε σίγουροι ότι θα κλέψει και πάλι τις εντυπώσεις. Από το 1995 μέχρι και σήμερα κρατάμε ζωντανή τη μνήμη όσων πολέμησαν για την ελευθερία και αποτίουμε φόρο τιμής στους ήρωες που πολέμησαν για την πατρίδα», δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου ο δήμαρχος Πωγωνίου K. Καψάλης.

Σχετικά άρθρα

Αντίστροφη μέτρηση για την επανάχρηση

Δήμος Πωγωνίου – Προχωρούν οι εργασίες για το Μνημείο Πεσόντων

Σε πέντε προτάσεις στο Interreg «Ελλάδα – Αλβανία» ο Δήμος Πωγωνίου