ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Στη φάση της αξιολόγησης με συγκρατημένη αισιοδοξία

Στη φάση της αξιολόγησης βρίσκεται από την Τρίτη η υποψηφιότητα του Ζαγορίου για ένταξη του στον κατάλογο των πολιτιστικών τοπίων της UNESCO, με το όλο εγχείρημα να περιγράφεται ως πολύπλοκο και δύσκολο.

Στην περιοχή βρίσκονται από προχθές δύο αξιολογητές, εκπρόσωποι δυο εκ των συμβουλευτικών οργανισμών της UNESCO, της Διεθνούς Ένωσης Προστασίας της Φύσης (IUCN) και του Διεθνούς Συμβουλίου για την Προστασία των Μνημείων και των ιστορικών χώρων (ICOMOS), με τον ρόλο τους, ωστόσο, να χαρακτηρίζεται περιφερειακός, καθώς δεν ανήκουν στην ομάδα, που θα κληθεί να αποφασίσει για το αν το Ζαγόρι πληροί τα χαρακτηριστικά για την ένταξή του στον κατάλογο. Στην αποφασιστική διαδικασία θα συμμετέχουν ειδικοί με διαφορετικές ιδιότητες, με εμπειρία στην αξιολόγηση παρόμοιων φακέλων, με τους οποίους δε θα υπάρχει καμία επαφή, όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε, σε αντίθεση με τους αξιολογητές, που βρίσκονται τώρα στο Ζαγόρι και στους οποίους έγινε επίσημη υποδοχή.
Η παρουσία τους στο Ζαγόρι αποτελεί ένα μικρό βήμα στην όλη διαδικασία αξιολόγησης, με τους ίδιους, πάντως, να δεσμεύονται ότι θα πουν… μια καλή κουβέντα, καθώς διαπίστωσαν την ισχυρή υποστήριξη του όλου εγχειρήματος και της υποψηφιότητας από τους φορείς και την τοπική κοινωνία.
Για μια κοπιώδη προσπάθεια έκανε λόγο η εκπρόσωπος του Υπουργείου Πολιτισμού, που συνοδεύει τους δύο αξιολογητές στην επίσκεψή τους, χαρακτηρίζοντας επίτευγμα την προετοιμασία του φακέλου και την έγκαιρη υποβολή του. Παράλληλα, εξήγησε και τα επόμενα βήματα, δίνοντας ιδιαίτερη σημασία στη συνάντηση που θα προηγηθεί της τελικής διάσκεψης, καθώς εκεί θα υπάρχει μια εκτίμηση για το πώς θα εξελιχθεί η όλη προσπάθεια, καθώς και ποιες διορθωτικές κινήσεις ενδεχομένως να πρέπει να γίνουν. «Έχουμε την εμπειρία και θα το παλέψουμε», τόνισε χαρακτηριστικά.
Μιλώντας στην επίσημη υποδοχή στο Δημαρχείο Ζαγορίου, στους Ασπράγγελους, ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης αναφέρθηκε στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της περιοχής και στη συνδρομή της Περιφέρειας, προκειμένου ο τόπος να παραμείνει ζωντανός με την επιστροφή νέων ανθρώπων που θα δραστηριοποιηθούν σε αυτόν.
Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Ζαγορίου Γιώργος Σουκουβέλος υπογράμμισε ότι το Ζαγόρι έχει την εμπειρία και από την προηγούμενη υποψηφιότητα το 2015 για το Γεωπάρκο Βίκου- Αώου, προσθέτοντας ότι ο φάκελος υποψηφιότητας περιλαμβάνει όλα τα απαραίτητα κεφάλαια, που αναδεικνύουν την εξέχουσα οικουμενική αξία του πολιτιστικού τοπίου του Ζαγορίου. Όπως είπε, στον φάκελο υπάρχουν εκτενείς αναφορές για τη βιοποικιλότητα, την πανίδα και τη χλωρίδα του τόπου, το ξεχωριστό φυσικό περιβάλλον με τα ποτάμια, τη χαράδρα του Βίκου, τους ιδιαίτερους γεωλογικούς σχηματισμούς. Περιλαμβάνει ακόμα κεφάλαια που αναφέρονται στην ιστορική διαδρομή της περιοχής, με έμφαση στον 17ο και 18ο αιώνα, στην πλούσια αρχιτεκτονική κληρονομιά που εναρμονίζεται με το φυσικό περιβάλλον, στα μνημεία όλων των εποχών και περιέχει τις απαραίτητες πληροφορίες για τους υπεύθυνους φορείς προστασίας. Στον φάκελο εντάσσεται, επίσης, ο πλούτος της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, όπως η μουσική, τα πανηγύρια και οι παραδόσεις. Μέρος του φακέλου αποτελεί το σχέδιο διαχείρισης, με σκοπό την προστασία όλων αυτών των στοιχείων και την ανάδειξή τους.

Σχετικά άρθρα

Τον Μάιο η UNESCO στο Ζαγόρι

Γεωργία Χαλάτση

Ρότα για την UNESCO έβαλε και η αρχαία Νικόπολη

Μία επιβράβευση και οι… σκληρές πραγματικότητες για το Ζαγόρι