ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Από «όχι» σε «όχι» στα φωτοβολταϊκά πάρκα

«Αφιλόξενη» σε κάθε μορφή επένδυση που αφορά τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, τείνει να γίνει η Ήπειρος, καθώς μετά τις οξείες αντιδράσεις στη χωροθέτηση αιολικών πάρκων και στην αδειοδότηση μονάδων βιοενέργειας, αρνητική είναι το τελευταίο διάστημα η αντιμετώπιση των φωτοβολταϊκών πάρκων και των υδροηλεκτρικών έργων.

Αρνητικά γνωμοδότησε η Επιτροπή Περιβάλλοντος της περιφέρειας Ηπείρου για δύο φωτοβολταϊκά πάρκα, μεγάλης ισχύος, στην Καμπή της Άρτας και στη θέση «Προφήτης Ηλίας» Καλπακίου του δήμου Πωγωνίου.

Στο πρώτο, ισχύος 49,9 MW, προβλέπεται η εγκατάσταση 151.000 πάνελ και στο δεύτερο, ισχύος 39,028 MWp, 80.000 πάνελ, όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Επιτροπής, αντιπεριφερειάρχης Βασίλης Γοργόλης, υπογραμμίζοντας πως το περιβαλλοντικό αποτύπωμα από τις συγκεκριμένες επενδύσεις είναι ιδιαίτερα επιβαρυντικό για τις περιοχές εγκατάστασης των φωτοβολταϊκών, ενώ επισήμανε παράλληλα πως είναι ζητούμενο και οι χρήσεις γης, καθώς δεσμεύονται εκτάσεις, που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για τοπικές δραστηριότητες.

«Λόγω του μεγάλου αριθμού φωτοβολταϊκών στοιχείων, ενδέχεται να προκληθούν πιθανές αλλαγές στο μικροκλίμα της περιοχής (περίπτωση Καμπής) με πιθανή αύξηση της θερμοκρασίας κατά τη διάρκεια της ημέρας και επίπτωση στις κοντινές -της επένδυσης- καλλιεργούμενες εκτάσεις, μόνιμη αρνητική επίδραση στα τοπολογικά και μορφολογικά χαρακτηριστικά των δύο περιοχών, και πιθανός κίνδυνος πλημμυρικών φαινομένων, λόγω μεγάλης μείωσης των επιφανειών απορρόφησης των όμβριων υδάτων», ανέφερε ο κ. Γοργόλης.

Την εισήγηση για αρνητική γνωμοδότηση υπερψήφισαν όλες οι παρατάξεις, με τη μοναδική διαφοροποίηση του Σπ. Ριζόπουλου, ο οποίος ψήφισε «παρών».

Παρέμβαση στη συνεδρίαση της Επιτροπής, ενάντια στην ανάπτυξη των δύο φωτοβολταϊκών σταθμών, πραγματοποίησαν ο αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Άρτας Β. Ψαθάς και ο αντιπεριφερειάρχης Ι. Κατέρης, ο δήμαρχος Πωγωνίου Κ. Καψάλης και ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Δολιανών Αν. Τσούβαλης.

Αυτή τη φορά η άρνηση στα φωτοβολταϊκά πάρκα αφορούσε την πιθανότητα να επηρεαστεί το μικροκλίμα, ωστόσο κατά καιρούς έχουν προβληθεί και άλλοι λόγοι, όπως ο κορεσμός του δικτύου της ΔΕΗ, η προσπάθεια να μην υπάρχει ενεργειακή δέσμευση υψηλής ισχύος από έναν μόνο επενδυτή, ώστε να έχουν τη δυνατότητα και μικρότεροι επενδυτές να δραστηριοποιηθούν στην περιοχή, καθώς και το γεγονός ότι μειώνονται οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις. Το ζήτημα θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί αν υπήρχε χωροταξία για τις εναλλακτικές μορφές ενέργειας, κάτι όμως που δε συμβαίνει και προφανώς κάποιοι δε θέλουν να συμβεί.

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί πως το «όχι» από την πλευρά της Περιφέρειας δεν έχει και ιδιαίτερο κόστος, από τη στιγμή που ο ρόλος της είναι γνωμοδοτικός και όχι αποφασιστικός.

Οι υπόλοιπες αποφάσεις

Στον αντίποδα, η Επιτροπή Περιβάλλοντος γνωμοδότησε θετικά επί των Μ.Π.Ε. για την εγκατάσταση πτηνοτροφικής μονάδας, δυναμικότητας 40.000 ορνιθίων κρεατοπαραγωγής, στη θέση «Κάμπος» Σκλίβανης, για την επέκταση πτηνοτροφικής μονάδας, δυναμικότητας από 20.000 σε 40.000 ορνιθίων κρεατοπαραγωγής, με υδρογεώτρηση, στη θέση «Λιθαράκι» Κωστακιών Άρτας, για έργα προσαγωγής- επεξεργασίας και διάθεσης λυμάτων Μικρού Πάπιγκου, για τον δρόμο παράκαμψης οικισμού Αρίστης Ζαγορίου και για την εγκατάσταση, αποθήκευση και μεταφόρτωση επικίνδυνων αποβλήτων, και αποθήκευσης στερεών μη επικίνδυνων αποβλήτων στη Δ.Ε. Ανατολής Ιωαννίνων.

Τέλος, η Επιτροπή αποφάσισε την αναβολή της συζήτησης του θέματος για την υδρομάστευση της πηγής «Κρανιές», στη θέση «Σιαμαντας» της Τ.Κ. Θεοδώριανων Άρτας.

Σχετικά άρθρα

Εδραίωση του εχθρικού περιβάλλοντος για τις ΑΠΕ

Πρώτοι… ψίθυροι για επαναχωροθέτηση

Γεωργία Χαλάτση

Αναμενόμενο «όχι» στη μονάδα βιοαερίου στη Σκλίβανη