ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Νέο μοντέλο ανάπτυξης με την ψηφιακή πολιτική στο επίκεντρο

Την τακτική της ανάδειξης θεμάτων μέσα από συναντήσεις «κορυφής» συνεχίζει ο επικεφαλής της παράταξης «Ορίζοντες Ηπείρου» Σπύρος Ριζόπουλος, ο οποίος παρουσίασε την πρότασή του για ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο μέσω της αξιοποίησης της νέας ψηφιακής πολιτικής, με αφορμή τη συνάντησή του με τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη.

«Γνωρίζοντας ότι οι Ορίζοντες Ηπείρου έχουν ταχθεί καθαρά απέναντι στα πετρέλαια και τη γενικότερη στάση άρνησης απέναντι σε όλα μιας εσωστρεφούς πολιτικής συμπεριφοράς των υπολοίπων πολιτικών και θεσμικών δυνάμεων, το αναπτυξιακό αυτό μοντέλο, λαμβάνοντας υπόψη την αυξητική τάση της σημαντικότητας της ψηφιακής πολιτικής, πρέπει να ταυτιστεί με αυτή», δήλωσε εισαγωγικά ο κ. Ριζόπουλος, κάνοντας γνωστή την πρωτοβουλία παρουσίασης της πρότασής του στον κ. Πιερρακκάκη. Μάλιστα, ανέφερε ότι χαρακτήρισε ενδιαφέρουσα την πρόταση και επισήμανε ότι δε θα είχε αντίρρηση σε μια συνάντηση, ακόμη και με όλους τους επικεφαλής των παρατάξεων, εφόσον προκύψει ένα συνολικό και συλλογικό σχέδιο. «Είναι σημαντικό, παρά τις διαφορές μας, εκεί που διαμορφώνονται οι αποφάσεις να φαινόμαστε ενωμένοι», τόνισε ο κ. Ριζόπουλος, προαναγγέλλοντας ότι θα καταθέσει την πρότασή του και στο περιφερειακό συμβούλιο.

Η πρόταση

Βασικός πυλώνας της πρότασης του κ. Ριζόπουλου είναι η αξιοποίηση της ψηφιακής πολιτικής ως μοντέλο ανάπτυξης για την Ήπειρο, με στόχο να βρεθεί το κατάλληλο ανθρώπινο δυναμικό το οποίο αυτή τη στιγμή δε διαθέτει η περιοχή για να εργαστεί στον τομέα αυτό.
«Μιλάμε για ένα στρατηγικό σχέδιο με βασικό στόχο την προσέλκυση, σε βάθος χρόνου πενταετίας, 5.000 οικογενειών με εισόδημα 50% μεγαλύτερο από τον σημερινό μέσο όρο της Ηπείρου. Η έλευση των οικογενειών αυτών αυξάνει το κατά κεφαλήν εισόδημα, δημιουργεί υπεραξία σε υποδομές που είχαν κατασκευαστεί για στρατιωτικούς και φοιτητές, αυξάνει την αγοραστική κίνηση σε εμπόριο και εστίαση, άρα δημιουργεί νέα αναπτυξιακή προοπτική για την Ήπειρο», ανέφερε ο κ. Ριζόπουλος και πρόσθεσε: «Θα δουλέψουμε με όλες μας τις δυνάμεις στην κατεύθυνση αυτή γιατί οι Ορίζοντες Ηπείρου, ως μια παράταξη διακυβέρνησης έχει στόχο να πάει την Ήπειρο εκεί που της αξίζει. Όλες μας οι πρωτοβουλίες μέχρι σήμερα αποδεικνύουν ότι εργαζόμαστε για το καλό του τόπου μας, με μοναδικό γνώμονα την ευημερία των Ηπειρωτών».
Για να επιτευχθεί αυτό, όπως εξήγησε, απαιτείται η συνεργασία των υπουργείων Οικονομικών, Οικονομίας και Ανάπτυξης, Παιδείας, Περιβάλλοντος και Ψηφιακής Πολιτικής, καθώς και του α’ βαθμού αυτοδιοίκησης.

Οι προϋποθέσεις

Πέντε προϋποθέσεις- βήματα περιέγραψε ο κ. Ριζόπουλος για την υλοποίηση της πρότασης που κατέθεσε στον δημόσιο διάλογο.
Η πρώτη προϋπόθεση είναι να δοθούν κίνητρα σε νεοφυείς επιχειρήσεις για να παράγουν υπηρεσίες και προϊόντα τεχνολογίας. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και το Τεχνολογικό Πάρκο, με τον κ. Ριζόπουλο να επισημαίνει ότι η έννοιά του είναι να στεγάσει μικρές νεοφυείς επιχειρήσεις και όχι μεγάλες εταιρίες, ενώ ανέφερε ότι ενδεχομένως μπορούν να αξιοποιηθούν και ακίνητα σε άλλες περιφερειακές ενότητες πλην των Ιωαννίνων.
Η δεύτερη προϋπόθεση έχει να κάνει με τη διευκόλυνση της εγκατάστασης μεγάλων επιχειρήσεων του κλάδου. Ο κ. Ριζόπουλος τόνισε ότι και δική τους βούληση είναι να φροντίσουν μόνες τους για την επέκταση των εγκαταστάσεών τους, με τα σχέδια της περιφερειακής αρχής, ωστόσο, να είναι διαφορετικά. «Ο κ. Καχριμάνης, υπό τον φόβο να δαπανήσει 25 εκ. ευρώ για ένα κτίριο το οποίο θα μείνει άδειο και χωρίς ρόλο, αφού το να προσελκύσεις νεοφυείς επιχειρήσεις θέλει δουλειά, προτιμά να στοιβάξει εκεί P&I και Teamviewer. Κι εδώ η συνεργασία με το υπουργείο Περιβάλλοντος είναι απαραίτητη για τον καθορισμό των κατάλληλων όρων δόμησης», ανέφερε.
Ως τρίτη προϋπόθεση ανέφερε την αλλαγή προσανατολισμού του πανεπιστημίου, με τη δημιουργία σχολών που θα έχουν συνάφεια με τα αντικείμενα της ψηφιακής εποχής και των αναγκών της. «Οι απόφοιτοί τους θα βρίσκουν πιο εύκολα εργασία σε καλοπληρωμένες δουλειές», επισήμανε ο επικεφαλής των Οριζόντων Ηπείρου, τονίζοντας ότι πρέπει από τώρα να αρχίσει η συζήτηση με το υπουργείο Παιδείας.
Ένα ακόμη βήμα είναι η δημιουργία data centers για να μπορούν να εξυπηρετήσουν τόσο μεγάλες υποδομές και τα τεράστια δεδομένα που θα διαχειρίζονται. «Εδώ απαιτείται η συνεργασία με το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, που θα μας δείξει τον δρόμο για τις ανάγκες που θα δημιουργηθούν στο άμεσο μέλλον και πώς εμείς πρέπει να κινηθούμε άμεσα για να τις ικανοποιήσουμε», υπογράμμισε.
Ιδιαίτερη βαρύτητα έδωσε ο κ. Ριζόπουλος στην προσέλκυση «ψηφιακών νομάδων» στην περιοχή, στο πλαίσιο της γενικότερης προσπάθειας της Ελλάδας, που θα παρέχει φορολογικά προνόμια σε όσους επιλέξουν να παράγουν υπηρεσίες με έδρα τη χώρα μας για εταιρίες του εξωτερικού. «Γίνεται σαφής κι εδώ η εμπλοκή του υπουργείου Οικονομικών για να εξασφαλιστούν οι όροι και οι προϋποθέσεις εγκατάστασης των ανθρώπων αυτών στην περιοχή μας, με δεδομένο ότι ήδη έχουν ψηφιστεί χαμηλοί συντελεστές φορολόγησης. Χρειάζεται λοιπόν η δημιουργία ειδικής διεύθυνσης στις ΔΟΥ της Ηπείρου απ’ όπου θα εξυπηρετούνται», κατέληξε ο κ. Ριζόπουλος.

Σχετικά άρθρα

«Ορίζοντες Ηπείρου»: Κούνησε μαντήλι και ο Δημήτρης Παππάς

Δεν υιοθέτησε την ανάγκη μητρώου για τα γεφύρια ο Αλ. Καχριμάνης

Κόβει κάθε δεσμό με τους «Ορίζοντες Ηπείρου» ο Σπ. Ριζόπουλος