ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Εκφράζει επιφυλάξεις για το νέο μοντέλο διοίκησης των προστατευόμενων περιοχών ο Στ. Καλογιάννης

Επιφυλάξεις για την έγκαιρη και ομαλή λειτουργία του σύνθετου –όπως το χαρακτηρίζει- συστήματος διοίκησης/διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών, τόσο σε κεντρικό όσο και σε περιφερειακό επίπεδο, εκφράζει ο πρώην υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ, βουλευτής Ιωαννίνων Σταύρος Καλογιάννης, επί των ημερών του οποίου θεσμοθετήθηκαν 20 περίπου προστατευόμενες περιοχές ως Εθνικά Πάρκα και δημιουργήθηκαν οι Φορείς Διαχείρισής τους.

Όπως επεσήμανε και σε συζήτησή του με τον υπουργό Περιβάλλοντος Κωστή Χατζηδάκη, στον οποίο κατέθεσε και γραπτώς τις θέσεις του επί του νομοσχεδίου, οι προτεινόμενες Επιτροπές Διαχείρισης είναι πολυμελείς (έως 11 μέλη, όταν η εμπειρία έχει δείξει ότι δε λειτουργούν τέτοιου είδους Επιτροπές), απαιτούνται συνεργασίες σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο, και μεγάλο μεταβατικό διάστημα μέχρι να ολοκληρωθεί το προβλεπόμενο Σχέδιο δράσης βελτίωσης της πολιτικής προστατευόμενων περιοχών, που θα καταλήξει σε προτάσεις, οι οποίες στη συνέχεια πρέπει να εφαρμοστούν.
Τους προβληματισμούς του εξέφρασε και ως προς το μέγεθος των 24 Μονάδων Διαχείρισης, που θα αντικαταστήσουν τους 36 Φορείς Διαχείρισης, αναλαμβάνοντας την ευθύνη τεράστιων εκτάσεων. «Εκτιμώ ότι θα είναι δύσκολο για τις νέες Μονάδες να διαχειριστούν αυτές τις περιοχές, ενώ τίθενται θέματα σχετικά με τις περιοχές ευθύνης των νέων Μονάδων. Π.χ. για το Εθνικό Πάρκο (ΕΠ) Τζουμέρκων υπάρχει ασάφεια στο σ/ν, καθώς προβλέπεται Μονάδα διαχείρισης ΕΠ Βόρειας Πίνδου, με έδρα τους Ασπράγγελους, αλλά και Μονάδα διαχείρισης ΠΠ Ηπείρου (στην οποία ανήκει στο μεγαλύτερο μέρος του το ΕΠ Β. Πίνδου), με έδρα τα Ιωάννινα», σημειώνει και υπογραμμίζει ότι οι μεταβατικές διατάξεις του νομοσχεδίου πρέπει να καλύψουν με μεγάλη προσοχή τα προαναφερόμενα θέματα, έως ότου λειτουργήσει επαρκώς το νέο σύστημα διοίκησης.
Ο κ. Καλογιάννης, πάντως, παραδέχεται ότι υπάρχουν αδυναμίες στο σημερινό σύστημα διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών, οι οποίες έπρεπε να έχουν διορθωθεί από καιρό. Ενδεικτικά, κάνει λόγο για πολυμελή ΔΣ των Φορέων στα οποία πολλές φορές δεν μετείχαν τα κατάλληλα πρόσωπα, με γνώσεις και ενδιαφέρον για το περιβάλλον. Επίσης, αναφέρει ότι πολλοί Φορείς δε λειτουργούσαν ομαλά, ούτε συλλογικά, και συχνά στηρίχθηκαν στη φιλοτιμία ελάχιστων προσώπων, ενώ δεν παραλείπει να σημειώσει ότι παρατηρούνταν πολλές ασυνέχειες στη χρηματοδότηση των Φορέων, τεράστιες καθυστερήσεις στις εγκρίσεις και έλλειψη συντονισμού σε κεντρικό επίπεδο.
Τέλος, καταγγέλλει την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ότι ενέπαιξε τους εργαζόμενους στους Φορείς, τάζοντάς τους μονιμοποίηση και αρκούμενος, απλώς, στην ετήσια ανανέωση των συμβάσεών τους, ενώ το 2018 το υπουργείο Περιβάλλοντος επέκτεινε τα όρια χωρικής αρμοδιότητας των Φορέων, χωρίς καμία προεργασία, μόνο για να αντιμετωπίσει καταγγελίες, «ναρκοθετώντας» τις περιοχές και τους Φορείς τους, οι οποίοι ήταν αδύνατο να διαχειριστούν τις νέες, τεράστιες σε έκταση περιοχές, με τα μέσα που διέθεταν.

Σχετικά άρθρα

«Καμπανάκι» με διπλή ανάγνωση για το Πάρκο Τεχνολογίας

«Έπραξα το καθήκον μου στο ακέραιο»

Γεωργία Χαλάτση

Έβαλε τέλος στα σενάρια για Δήμο και Περιφέρεια