ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Κουβέντα να γίνεται…

Ξεπεράστηκε από την μεγαλύτερη εικόνα, τις τελευταίες εξελίξεις στον Έβρο και την έκρυθμη κατάσταση στις σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας, το ζήτημα της διαχείρισης του προσφυγικού τοπικά και της επικείμενης δημιουργίας νέων δομών στην περιφέρεια Ηπείρου.

Με ένα αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα ανάμεσα στην επίσκεψη του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής στην Ήπειρο και τη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου για το θέμα να έχει μεσολαβήσει, η συζήτηση ουσιαστικά αναλώθηκε στο κεντρικό ζήτημα της διαχείρισης του προσφυγικού, στη στάση της Τουρκίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τους επικεφαλής να κρίνουν και να επικρίνουν τη στάση των κυβερνήσεων τα τελευταία χρόνια, ανάλογα με την πολιτική τους τοποθέτηση.

Τα μόνα τοπικά χαρακτηριστικά είχαν να κάνουν με τις αιτιάσεις από την πλευρά της αντιπολίτευσης ότι η περιφερειακή αρχή δεν ήθελε να υπάρξει συνάντηση του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη με τους επικεφαλής όλων των παρατάξεων, όπως επίσης ότι αποφεύγει τη συζήτηση και τον σχεδιασμό με τη συμμετοχή όλων.

Ο περιφερειάρχης, από την πλευρά του, μετέφερε όσα συζητήθηκαν με τον υπουργό, αιτιολόγησε τη δημιουργία κλειστών δομών με στόχο να δρουν αποτρεπτικά στην προσέλευση και άλλων προσφύγων και μεταναστών, καθώς και υποστήριξε την κυβερνητική θέση για επιτάχυνση της διαδικασίας εξέτασης ασύλου.

«Ζούμε σε μια έκτακτη κατάσταση», σημείωσε ο κ. Καχριμάνης και αναφέρθηκε στη σύσκεψη στην Αθήνα, όπου ανακοινώθηκε αρχικά η δημιουργία Κέντρου στην Άρτα. «Εγώ το μόνο που πρότεινα, ήταν μια δημόσια έκταση στον Καλόβατο, ούτε είπα τίποτα, ούτε πρότεινα άλλο. Την άλλη ημέρα άρχισαν να πυροβολούν όλοι τον περιφερειάρχη λες και έφταιγε σε τίποτα. Εγώ έχω μάθει να παίρνω και αποφάσεις και ρίσκα», σημείωσε μεταξύ άλλων.

«Η περιφέρεια θα πρέπει στο επίπεδο που της επιτρέπει η πληροφόρηση που έχει, να δίνει και την αντίστοιχη πληροφόρηση στις παρατάξεις. Δεν είναι κακό να υπάρχει μια επικοινωνία. Το ζήτημα δεν είναι για σήμερα, θα πάει για χρόνια. Όλοι το αναγνωρίζουμε αυτό, πρέπει να βάλουμε πλάτη και δεν πρέπει να κρυβόμαστε», ανέφερε ο επικεφαλής της παράταξης «Κοινό των Ηπειρωτών» Γιώργος Ζάψας.

Πρόταση για να τον σχεδιασμό υποδοχής, κατανομής εντός της περιφέρειας και ενσωμάτωσης των προσφύγων, ζητώντας από την περιφέρεια να γίνει μια επιτροπή παρακολούθησης, με τη συμμετοχή και των δημάρχων, κατέθεσε ο επικεφαλής της παράταξης «Ορίζοντες Ηπείρου» Σπυρος Ριζόπουλος. Υπογραμμίζοντας πως η περιφέρεια πρέπει να βρίσκεται σε διαρκή εγρήγορση, γιατί το θέμα είναι δυναμικό, επανέλαβε τις θέσεις της παράταξής του, υποστηρίζοντας πως με το παράδειγμα του Βορείου Αιγαίου αποδείχτηκε ότι οι περιφέρειες έχουν άμεση εμπλοκή στο ζήτημα. Ο κ. Ριζόπουλος πρότεινε να αναλάβει η περιφέρεια την ευθύνη τακτοποίησης και ενσωμάτωσης των προσφύγων – μεταναστών, να γίνει η κατανομή των διαμενόντων στην Ήπειρο σήμερα ανθρώπων στους δήμους, να χαρτογραφηθούν οι υφιστάμενες δομές που δύνανται μελλοντικά να λειτουργήσουν ως δομές φιλοξενίας προσφύγων, καθώς και να υπάρξει μια απόφαση οριστικής, δίκαιης κατανομής στου δήμους, όλων των προσφύγων – μεταναστών, με βάση τη δημογραφική συμμετοχή τους στην Ήπειρο. Αυτό, όπως είπε, προϋποθέτει σύσκεψη της Επιτροπής Παρακολούθησης του Μεταναστευτικού, στην οποία θα μετέχουν οι δήμαρχοι και οι παρατάξεις της περιφέρειας.

Γενικότερες ήταν οι τοποθετήσεις των υπολοίπων παρατάξεων, που στάθηκαν κυρίως στην εθνική πολιτική, στον ρόλο της Τουρκία, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ.

Σχετικά άρθρα

5 ευρώ το πηγαινέλα στο Νησί

Απάντηση στην κριτική με τον αέρα του 55%

Γεωργία Χαλάτση

Δύο + δύο άδειες στην Παμβώτιδα