ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Και η ασφάλεια στην ατζέντα της 3ης Πανελλήνιας Συνάντησης Μονοπατιών

Με τη συμμετοχή περισσότερων από 130 φορέων και προσώπων, που έχουν αρμοδιότητα ή σχετίζονται με την ανάδειξη και αξιοποίηση των μονοπατιών της Ελλάδας, θα πραγματοποιηθεί το διήμερο Σάββατο 2 και Κυριακή 3 Νοεμβρίου η 3η Πανελλήνια Συνάντηση Μονοπατιών, που διοργανώνεται από την περιφέρεια Ηπείρου σε συνεργασία με τις οργανωτικές ομάδες των Ursa Trail και Epirus Trail.

H συνάντηση θα φιλοξενηθεί στη συνεδριακή αίθουσα του ΜΕΚΔΕ στο Μέτσοβο, καθώς η διαδρομή του Ursa Trail που εκτείνεται στην ευρύτερη περιοχή, είναι η πρώτη πιστοποιημένη σήμερα στην Ήπειρο.
Όπως ανέφερε ο περιφερειακός σύμβουλος και υπεύθυνος εκ μέρους της Διεύθυνσης Τουρισμού της περιφέρειας Ηπείρου για το Epirus Trail Ηλίας Γκαρτζονίκας, στην Πανελλήνια Συνάντηση έχουν δηλωθεί συμμετοχές από τις περιφερειακές ενότητες της Ηπείρου, αλλά και από Ξάνθη, Υμηττό, Αίγινα, Καστοριά, Καρδίτσα, Νέο Μαρμαρά, πεδιάδα Φιλίππων, Αμοργό, Πάρο, Βυτίνα, περιοχές της Πελοποννήσου, Νότιο Πήλιο, Καβάλα, Χαλκιδική κ.α., ενώ αναμένεται να παραβρεθεί και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Πεζοπόρων (ERA) Boris Micic.
Στη Πανελλήνια Συνάντηση θα γίνουν εννέα εισηγήσεις και 26 συνολικά παρουσιάσεις πιστοποιημένων και υπό πιστοποίηση μονοπατιών, με την περιφέρεια Ηπείρου να προβάλει το δικό της πρόγραμμα για τον πεζοπορικό τουρισμό, που εντάσσεται στο σχεδιασμό της για τον τουρισμό των τεσσάρων εποχών και ο οποίος ήδη συναντά μεγάλη ανταπόκριση στις διεθνείς εκθέσεις τουρισμού, όπου έχει συμμετάσχει τα τελευταία δύο χρόνια. «Ο πεζοπορικός τουρισμός δεν είχε τη θέση, που του αναλογούσε. Τα τελευταία χρόνια αυτό έχει αλλάξει. Ωστόσο, όπως και το περπάτημα στα μονοπάτια, το βήμα πρέπει να είναι σταθερό, μικρό και πάντα να κοιτάμε και πίσω», σημείωσε ο κ. Γκαρτζονίκας.
Όπως τόνισε, η αφορμή για τη διοργάνωση των Πανελλήνιων Συναντήσεων Μονοπατιών οφείλεται στη διαπίστωση της ταχύτατης ανάπτυξης του εναλλακτικού τουρισμού στην Ελλάδα και το πλήθος των υπαίθριων δραστηριοτήτων που αναπτύσσονται κοντά ή παράλληλα με τα μονοπάτια, αναφέροντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα το πλήθος των αγώνων τρεξίματος που διεξάγονται καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. «Πέρυσι έγιναν 250 αγώνες ορεινού τρεξίματος. Δηλαδή, είχαμε 20 αγώνες κάθε Σαββατοκύριακο σε μονοπάτια», ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως όραμα και στόχος είναι η ανάδειξη όλων των παραδοσιακών μονοπατιών της Ηπείρου, ώστε να αποτελέσουν ένα ενιαίο σύνολο.
Ένα από τα σημαντικά ζητήματα που αναμένεται να τεθούν στην Πανελλήνια Συνάντηση είναι και τα μέτρα ασφαλείας που πρέπει να λαμβάνονται κατά τις πεζοπορικές διαδρομές, ώστε να αποφεύγονται ατυχήματα. Μάλιστα, ένας εκ των ομιλητών θα είναι και ο διοικητής της 5ης Ειδικής Μονάδας Αντιμετώπισης Καταστροφών Βαγγέλης Μπαλατσός.
Όπως ανέφερε ο κ. Γκαρτζονίκας, η έννοια της πιστοποίησης εμπεριέχει και την ασφάλεια, ωστόσο πάντα θα υπάρχει ένας κίνδυνος, που θα αυξάνεται όταν κάποιος επιλέγει να διασχίσει τα μονοπάτια μόνος του ή χωρίς να έχει γνώση για τις καιρικές συνθήκες. Ο κ. Γκαρτζονίκας πρόσθεσε ότι η βελτίωση της βατότητας των μονοπατιών βοηθά στην ασφαλέστερη διάσχισή τους, ενώ σημαντικός είναι και ο ρόλος των οδηγών βουνού. Εμφανίστηκε, ωστόσο, αντίθετος στο να υπάρχουν σημεία εισόδου και εξόδου με απόλυτο έλεγχο όσων πεζοπορούν, λέγοντας πως κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει σε ένα- δυο μονοπάτια, όπως γίνεται στο φαράγγι της Σαμαριάς, αλλά δεν μπορεί πρακτικά να γίνει σε κάθε μονοπάτι.

Σχετικά άρθρα

Βραβείο για την Πολιτιστική Διαδρομή στα Αρχαία Θέατρα της Ηπείρου

Δήμος Β. Τζουμέρκων – Πρόταση 800.000 ευρώ για μονοπάτια και πεζοπορικές διαδρομές

Με συμμετοχή πλέον των 1.200 δρομέων το Ursa Trail 2022