ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Νέο αίτημα για αλλαγή χάραξης του αγωγού φυσικού αερίου

Στην αλλαγή χάραξης του αγωγού φυσικού αερίου «Ποσειδών» εμμένουν κάτοικοι και δήμος Ζαγορίου, ζητώντας να επανεξεταστεί από τη νέα ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος, ενώ η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου υπογράφηκε δύο ημέρες πριν τις εκλογές της 7ης Ιουλίου.

Το θέμα συζητήθηκε σε ενημερωτική ημερίδα που διοργανώθηκε το απόγευμα της Παρασκευής στο Γρεβενίτι, από το οποίο ο αγωγός διέρχεται σε κοντινή απόσταση. Η πρωτοβουλία για την ημερίδα ανήκε στην Ένωση Πυροσβεστών Ηπείρου, η οποία ανταποκρίθηκε σε αίτημα των κατοίκων του Γρεβενιτίου, συμβάλλοντας στην ενημέρωση των πολιτών για όσα αφορούν το φυσικό αέριο, τον αγωγό και τις πιθανές επιπτώσεις και κινδύνους από τη διέλευσή του.

Ενημερώνοντας για το ιστορικό του έργου ο δήμαρχος Βασίλης Σπύρου υπενθύμισε ότι πρόκειται για το χερσαίο τμήμα του αγωγού Φυσικού Αερίου Υψηλής πίεσης «ΠΟΣΕΙΔΩΝ» (Κήποι Έβρου – Φλωροβούνι Θεσπρωτίας) με φορέα υλοποίησης την εταιρεία: «IGI POSEIDON». Είχε προηγηθεί τον περασμένο Απρίλιο, η ομόφωνη έγκριση από την Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας της ΜΠΕ, παρά τις αντιρρήσεις και ενστάσεις ως προς τη χάραξη και όχι για το ίδιο το έργο, του δήμου Ζαγορίου.
Το δημοτικό συμβούλιο Ζαγορίου την τελευταία διετία που επανήλθε ο αγωγός στο προσκήνιο (έχει παρελθόν 10ετίας το θέμα) με ομόφωνες αποφάσεις του έχει ταχθεί, παρά τις όποιες βελτιώσεις έγιναν μέχρι την τελική διαμόρφωση της ΜΠΕ, κατά της χάραξης που επιλέχθηκε.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του δήμου, ο αγωγός μπαίνοντας στο Ανατολικό Ζαγόρι διέρχεται από προστατευόμενες περιοχές, είτε Natura 2000, είτε του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου και συγκεκριμένα, ανάμεσα από το Γρεβενίτι και το Τρίστενο (παρακάμπτει το γεφύρι Τσίπιανης που ήταν στην αρχική χάραξη) με απόσταση από τους οικισμούς τα 300 και τα 310 μέτρα αντίστοιχα, μόλις 100 μέτρα από την Παναγία (περιοχή που βρίσκεται η ομώνυμη εκκλησία των Μηλιωτάδων), σε απόσταση 430 μέτρων από τους Μηλιωτάδες (όμως διαπιστώνεται ότι δεν ξεπερνά τα 250 μέτρα παρόλο που αναγράφεται διαφορετικά στη ΜΠΕ), πολύ κοντά στο γεφύρι Καμπέρ Αγά και 160 μέτρα από την Ποταμιά. Μετά το Γρεβενίτι και το Τρίστενο υπάρχει βαλβιδοστάσιο και είναι η μοναδική εγκατάσταση που αφορά όλο το μήκος του αγωγού εντός ορίων του Ανατολικού Ζαγορίου.

«Είναι αδιανόητο σε μια προστατευόμενη περιοχή, είτε του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου, είτε Natura, η ίδια η πολιτεία που την προστατεύει να υλοποιεί τέτοιο έργο που θα αλλοιώσει το τοπίο από Γρεβενίτι μέχρι Ποταμιά. Δεν είμαστε αντίθετοι με το έργο, αλλά ζητάμε να υιοθετηθεί η χάραξη που πρότεινε το Δημοτικό Συμβούλιο, κατά μήκος της παλιάς Ε.Ο. και της Εγνατίας. Για την περιοχή μας δεν υπάρχει κανένα οικονομικό όφελος και μαζί με τους κατοίκους και φορείς που αντιδρούν πρέπει να δώσουμε στην πολιτεία να καταλάβει ότι υπάρχει εναλλακτική λύση», τόνισε ο κ. Σπύρου.

Στην ημερίδα δόθηκαν αναλυτικά στοιχεία για το φυσικό αέριο, τους αγωγούς μεταφοράς, την ασφάλεια, τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις και τους κινδύνους ατυχημάτων (πολύ μικρή η πιθανότητα για έκρηξη ή πυρκαγιά), ενώ η Ένωση Πυροσβεστών, εφόσον τελικά κατασκευαστεί ο αγωγός, θεωρεί αναγκαία την εκπαίδευση των πυροσβεστών στην αντιμετώπιση πυρκαγιών και κινδύνων.

Σχετικά άρθρα

Μια βράβευση που καθυστέρησε πέντε μήνες

Πασχάλειος Σχολή – Έχει καταθέσει πρόταση και αναμένει ο Δήμος Ζαγορίου

Επανεκλογή Γ. Σουκουβέλου στον Δήμο Ζαγορίου