ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Εν αναμονή της γερανογέφυρας στην αρχαία Δωδώνη

Δεν περιμένουν τον… από μηχανής Θεό στο αρχαίο θέατρο της Δωδώνης και μέχρι την ολοκλήρωση του διεθνούς διαγωνισμού για την τοποθέτηση γερανογέφυρας, που θα διευκολύνει σημαντικά τη δουλειά τους, βρήκαν τρόπο να συνεχίσουν τις εργασίες αποκατάστασης και συντήρησης των λίθων.

Η συνέχιση των εργασιών γίνεται με τον παραδοσιακό, αλλά δύσκολο τρόπο, με τους λίθους να μεταφέρονται ένας ένας, με τη βοήθεια ιμάντων, τροχαλιών, πολλών εργατών και μιας εργοταξιακής γέφυρας που στήθηκε.

Σε αυτή τη φάση, το έργο «Συντήρηση, αποκατάσταση, ανάδειξη του θεάτρου και των άλλων μνημείων του Ιερού της Δωδώνης» περιλαμβάνει, σε ό,τι αφορά το αρχαίο θέατρο, την καθαίρεση όλων των εδωλίων της έβδομης, όγδοης και ένατης κερκίδας του πρώτου διαζώματος, οι οποίες, μετά το τέλος του έργου, θα έχουν αποκατασταθεί πλήρως.

«Γίνονται νέα βήματα, μερικές φορές και πρωτοποριακά, προκειμένου να φτάσει κανείς στην καρδιά του προβλήματος. Δε θα περιμένουμε τις μεγάλες ανυψωτικές μηχανές για να κάνουμε αυτά που μπορούμε μόνοι μας. Οι διεθνείς διαγωνισμοί έχουν πάρει τον δρόμο τους, ούτε η τοπική, αλλά ούτε η διεθνής αγορά μπόρεσε να ανταποκριθεί. Αλλά ευελπιστούμε ότι θα γίνει το αμέσως επόμενο διάστημα», σημείωσε ο προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων Κώστας Σουέρεφ. «Αυτό που έχει σημασία είναι η ποιότητα των εργασιών και το αποτέλεσμα, και μέχρι τώρα μπορούμε να είμαστε ικανοποιημένοι», πρόσθεσε.

Έτσι, η μεταφορά των εδωλίων του θεάτρου γίνεται βήμα βήμα, όπως είπε, παρομοιάζοντας το καθένα με έναν ασθενή, ο οποίος, μετά από μια περίοδο θεραπείας, επανέρχεται στη βάση του. «Αυτή είναι η ουσία του όλου προγράμματος, και η συντήρηση και προστασία του όλου χώρου εξαρτάται από τη συντήρηση και προστασία του κάθε εδράνου, του κάθε λίθου. Όλα στα χέρια ειδικών», σημείωσε και ευχαρίστησε όλους όσοι εργάζονται στο έργο.

Η διαδικασία αυτή θα συνεχιστεί και το υπόλοιπο διάστημα, που ο καιρός θα επιτρέπει τις εργασίες, ωστόσο από την άνοιξη αναμένεται να έχει εγκατασταθεί το ειδικό ανυψωτικό μηχάνημα, που προβλέπεται και από τη μελέτη.

Βέβαια, σήμερα γίνεται με αργούς ρυθμούς, καθώς είναι εφικτό να «αποκαθηλωθούν» τέσσερις με πέντε λίθοι την ημέρα, ενώ με τον γερανό η διαδικασία θα είναι ταχύτερη, ακριβέστερη και ασφαλέστερη, όπως ανέφερε ο μηχανικός Πέτρος Κατσούρας, μέλος της ομάδας επίβλεψης.

Μετά από δύο άγονους διαγωνισμούς για την εγκατάσταση εξελιγμένων μηχανισμών μεταφοράς φορτίων, υπάρχουν τελικά προσφορές, που θα ανοιχθούν την επόμενη εβδομάδα, όπως ανέφερε η Χαρά Καππά, μέλος επίσης της ομάδας επίβλεψης.

Τόσο η κ. Καππά, όσο και η επικεφαλής της ομάδας, αρχαιολόγος Βιβή Γιούνη αναφέρθηκαν στις εργασίες, που βρίσκονται σε εξέλιξη. Αυτή η φάση του έργου περιλαμβάνει τις τρεις τελευταίες κερκίδες του κάτω διαζώματος και στη συνέχεια, τμήματα των μεσαίων κερκίδων του μεσαίου διαζώματος. Ήδη, έχει αποξηλωθεί η έβδομη κερκίδα και έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες συντήρησης των εδωλίων, των πλακών διαδρόμου και της βαθμίδας, οι οποίες γίνονται στο εργοτάξιο που έχει στηθεί. Εκεί καταγράφονται όλα τα εδώλια, γίνονται η συντήρηση και τα επικονιάματα, ενώ οι ειδικοί προσπαθούν να συμπληρώσουν το «παζλ», κάποιες φορές με ιδιαίτερη δυσκολία, λόγω της πρότερης αποκατάστασης που έγινε τη δεκαετία του ’60, με αποτέλεσμα λίθοι να έχουν μετακινηθεί από την αρχική τους θέση.

Σε εξέλιξη βρίσκεται η αποξήλωση της όγδοης κερκίδας, αλλά και εργασίες στη δυτική στοά, όπως ανέφερε η συντηρήτρια Μελίνα Νάκα, και θα ακολουθήσει η εκπόνηση της μελέτης και η διαδικασία συντήρησης και συμπλήρωσης των λίθων, όπου απαιτείται, με νέο υλικό, με στόχο τη διάσωση όσο το δυνατό περισσότερο από το αρχαίο υλικό.

Εκτός από αυτά, το έργο, που έχει ενταχθεί με προϋπολογισμό 5 εκατ. ευρώ στο επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ήπειρος 2014-2020» ως συνέχεια των προηγούμενων παρεμβάσεων, περιλαμβάνει και έργα υποδομών, όπως ο βιολογικός καθαρισμός που έχει ήδη εγκατασταθεί, επέκταση των δικτύων, αντικεραυνική προστασία και επέκταση του παρκινγκ, που υλοποιείται από την περιφέρεια Ηπείρου με προγραμματική σύμβαση.

Μέχρι σήμερα, η απορρόφηση ανέρχεται σε ποσοστό 19% επί του συνολικού προϋπολογισμού, όμως, σύμφωνα με τον κ. Σουέρεφ, με την προώθηση των διεθνών διαγωνισμών, η απορρόφηση θα ανέβει σημαντικά.

Ο αρχαιολογικός χώρος, στο πλαίσιο αυτό, αποτελεί ένα εργοτάξιο βιωματικό και για τους επισκέπτες, που μπορούν να παρακολουθήσουν τη διαδικασία και να ενημερωθούν από τους ειδικούς. Παράλληλα βέβαια, υπάρχουν μικροπροβλήματα στη διεξαγωγή παραστάσεων και εκδηλώσεων, με τον κ. Σουέρεφ να ζητά την κατανόηση όλων. Επίσης, σημείωσε, ότι ίσως θα πρέπει να υπάρξει μια μεγαλύτερη φειδώ στην παραχώρηση του αρχαίου θεάτρου για παραστάσεις.

Σχετικά άρθρα

22 χρόνια εργασιών και έπεται συνέχεια

Γεωργία Χαλάτση

Μια έκθεση – αφιέρωμα στον αρχιτέκτονα Βασίλη Χαρίση

«Παράθυρο» χρηματοδότησης μέσω ΕΣΠΑ για Μεντρεσέ και Βιβλιοθήκη