ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Κανείς δεν έπεισε κανέναν

Όλα τα επιχειρήματα υπέρ και κατά της ίδρυσης μη κρατικών πανεπιστημίων ακούστηκαν κατά τη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου, με μοναδικό κοινό σημείο την ανάγκη στήριξης του δημόσιου πανεπιστημίου.

Παρά τις διαφορετικές αναγνώσεις της συνταγματικότητας ή μη του νομοσχεδίου, που συζητείται στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, της αναγκαιότητας ή μη της χώρας να ακολουθήσει άλλες χώρες, αλλά των επιπτώσεων της ίδρυσης μη κρατικών πανεπιστημίων, όλες οι παρατάξεις του περιφερειακού συμβουλίου τόνισαν ότι το δημόσιο πανεπιστήμιο πρέπει να ενισχυθεί.
Από την πλευρά της περιφερειακής αρχής, όπως ήταν αναμενόμενο, τόσο ο περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης όσο και άλλοι περιφερειακοί σύμβουλοι υπεραμύνθηκαν της ίδρυσης μη κρατικών πανεπιστημίων. Ωστόσο, όπως σημείωσε ο κ. Καχριμάνης, το θέμα δεν είναι «άσπρο-μαύρο» αλλά απαιτούνται και ασφαλιστικές δικλείδες. «Η πλήρη στήριξη των δημόσιων πανεπιστημίων είναι αδιαπραγμάτευτος όρος για όλους. Αν θέλουμε πραγματικά να συμβάλλουμε θετικά στη συζήτηση που ξεκινά, πρέπει να προτείνουμε να γίνει αναδιάταξη σχολών και τμημάτων», σημείωσε, προτείνοντας νέα αντικείμενα εκπαίδευσης, ώστε οι απόφοιτοί τους να έχουν προοπτική επαγγελματικής απασχόλησης και να καλύπτονται ειδικότητες με μεγάλη ζήτηση. Σε αυτό, όπως είπε, μπορούν να συμβάλλουν τα μη κρατικά πανεπιστήμια, γιατί έχουν μεγαλύτερη ευελιξία.
«Αντιλαμβανόμαστε απόλυτα τον προβληματισμό των φοιτητών, τις ενστάσεις των ακαδημαϊκών, όμως πρέπει να δούμε την πραγματικότητα όπως είναι και όχι όπως τη θέλουμε. Και δανείζομαι μια επισήμανση ενός καθηγητή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ο οποίος σε άρθρο του -πέρα από τις επιμέρους του ενστάσεις- αναφέρει: “Είναι δύσκολο η χώρα να παραμείνει ένα νησί αποκομμένο από τις παγκόσμιες εξελίξεις στην πανεπιστημιακή εκπαίδευση”», ανέφερε, μεταξύ άλλων, εκφράζοντας τη συμφωνία του επίσης με προηγούμενη ανακοίνωση του Συμβουλίου Διοίκησης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, τόσο για τη χρηματοδοτήσεις όσο και για την υποστελέχωση.
Την κάθετη αντίθεσή τους στην ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων, τονίζοντας αφενός την παραβίαση του άρθρου 16 του Συντάγματος και αφετέρου τις συνέπειες για την δημόσια εκπαίδευση και κυρίως τα περιφερειακά πανεπιστήμια εξέφρασαν οι παρατάξεις «Κοινό των Ηπειρωτών», «Ήπειρος Όλον», «Λαϊκή Συσπείρωση», «Ορίζοντες Ηπείρου», έστω με διαφορετικά επιχειρήματα.
«Με την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων η κυβέρνηση επιδίδεται σε εμπόριο ελπίδας και υπόσχεται στις μη προνομιούχες λαϊκές οικογένειες “οικονομικά συμφέρουσες” σπουδές στον τόπο κατοικίας τους», σημείωσε ο εισηγητής της μείζονος αντιπολίτευσης Σάββας Δημητριάδης, προσθέτοντας στοιχεία σχετικά με την υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
Εισηγητής από την παράταξη «Ήπειρος Όλον» ήταν ο περιφερειακός σύμβουλος Άλκης Παπαχρηστάκης, ο οποίος επίσης αναφέρθηκε στη διεθνή πραγματικότητα και στις επιπτώσεις από την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων. «Θα είναι θέμα χρόνου τα περιφερειακά πανεπιστήμια να κλείσουν. Δε θέλω να βρεθούν σε αυτή τη θέση ούτε τα Γιάννενα, ούτε η Άρτα, ούτε η Πρέβεζα και η Ηγουμενίτσα», κατέληξε.
Για πλήρη μετατροπή των πανεπιστημίων σε επιχειρήσεις έκανε λόγο ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Γιώργος Πρέντζας, που συντάχθηκε πλήρως με τα ψηφίσματα των φοιτητών και των μελών ΔΕΠ. Τόνισε ότι στόχος είναι η πληθώρα διαφορετικών πτυχίων και η υποβάθμιση των επαγγελματικών δικαιωμάτων, ενώ τόνισε πως στο νομοσχέδιο δεν προβλέπεται η χρηματοδότηση του δημοσίου ΑΕΙ. «Θα έχουμε φοιτητές που θα παίρνουν δάνεια και θα είναι αλυσοδεμένοι από την αρχή της εργασιακής τους πορείας, πλειάδα πτυχίων στον χώρο της αγοράς και κανείς να μην μπορεί να διεκδικεί συλλογικές συμβάσεις», τόνισε και ζήτησε την απόσυρση του νομοσχεδίου.
Για προσπάθεια της κυβέρνησης να «εκβιάσει» τη συναίνεση, έκανε λόγο η επικεφαλής των «Οριζόντων Ηπείρου» Μάγδα Τάτση, σημειώνοντας πως τα δημόσια πανεπιστήμια πρέπει να είναι στο επίκεντρο της προσοχής της ελληνικής πολιτείας. Σημείωσε ακόμη πως απαιτούνται ολοκληρωμένες και τεκμηριωμένες προτάσεις για τη ριζική βελτίωση της εκπαίδευσης, «με μοναδικό κριτήριο όχι το κέρδος ορισμένων συμφερόντων, αλλά την ποιοτική μόρφωση, τη δημιουργικότητα και την ελεύθερη σκέψη των αυριανών πολιτών σε πλαίσιο σοβαρής αξιολόγησης».
Διαφορετική ήταν η θέση του επικεφαλής της παράταξης «Φως» Λάμπρου Γεωργόπουλου, ο οποίος τόνισε ότι δεν είναι κατά των μη κερδοσκοπικών μη κρατικών πανεπιστημίων (κάνοντας τον διαχωρισμό από κερδοσκοπικά) ή των πανεπιστημίων που λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, έχοντας και ο ίδιος την εμπειρία σπουδών στο εξωτερικό. «Ας το δούμε σαν μια ευκαιρία ανάπτυξης και βελτίωσης των εδώ πανεπιστημίων», πρόσθεσε.
Στη συνεδρίαση τοποθετήθηκαν φοιτητές, που ζήτησαν την απόσυρση του νομοσχεδίου, αλλά και εξέφρασαν τη διαμαρτυρία τους για το κόστος των μετακινήσεων με το Αστικό ΚΤΕΛ, ενώ από την πλευρά τους, τα προβλήματα του δημόσιου πανεπιστημίου και ειδικότερα την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, μετέφεραν το μέλος του Συλλόγου ΔΕΠ Λάμπρος Φλιτούρης και η πρόεδρος του Συλλόγου Διοικητικών Υπαλλήλων Ολυμπία Τσαπάρη.