ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Πλήγματα στους μικρούς, εύνοια στους έχοντες

Τις αδικίες του νέου τρόπου φορολόγησης των επαγγελματιών με βάση το τεκμαρτό εισόδημα, που νομοθετήθηκε πρόσφατα, καταδεικνύει ο τομέας Οικονομικής Πολιτικής της Νομαρχιακής Επιτροπής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ, την ώρα που, όπως υποστηρίζει, η κυβέρνηση νομοθετεί φοροαπαλλαγές για μεγάλα εισοδήματα.

Ο υπεύθυνος του Τομέα Αλέκος Φαρμάκης, σε συνέντευξη τύπου, αναφέρθηκε στη δεινή κατάσταση, που διαμορφώνουν οι στρεβλώσεις του φορολογικού νόμου, με αποτέλεσμα να ευνοούνται όσοι φοροδιαφεύγουν, αλλά και στα κοινωνικά προβλήματα που δημιουργούνται σε μικρούς επαγγελματίες.

«Τον Ιούλιο του 2023, πριν λίγους μήνες, ο κ. Μητσοτάκης στην εισαγωγή του προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας διαβεβαίωνε τους Έλληνες ότι “…διεκδικήσαμε μια χώρα με λιγότερους φόρους, νέες δουλειές και καλύτερο εισόδημα”. Τι άλλαξε μέσα σε λίγους μήνες και διαπίστωσε τον Δεκέμβριο του 2023 ότι υφίσταται ανάγκη σύλληψης της φορολογητέας ύλης και καθιέρωσης τεκμηρίων που αυξάνουν βάναυσα τους φόρους; Άρα ή παραπλάνησαν τους μικρομεσαίους επαγγελματίες και υφάρπαξαν την ψήφο τους ή συνειδητά τους εξαπάτησαν», τόνισε αρχικά για να αναφερθεί στη συνέχεια στον νόμο.

«Η εφαρμογή των τεκμηρίων στη σύλληψη της φορολογητέας ύλης αποδεικνύει και το αμάχητο τεκμήριο αποκαλύπτει την παθογένεια της κρατικής μηχανής και την αναποτελεσματικότητά της στην εν γένει δημοσιονομική οργάνωση και την πολιτική που υποσχέθηκε προεκλογικά και αφορούσε το λιγότερο κράτος με τους “άριστους” διαχειριστές του. Η κατάσταση αυτή έχει καταλυτικές επιπτώσεις στο κράτος δικαίου και στην κοινωνική δικαιοσύνη, γιατί το Σύνταγμα αναφέρεται στην επιβολή φόρων ανάλογα με τη φοροδοτική ικανότητα κάθε πολίτη. Με τα τεκμαρτά εισοδήματα μετατίθενται στους ώμους των φορολογουμένων “κυκλώπεια” οικονομικά βάρη, επειδή οι κυβερνώντες δεν έχουν το πολιτικό θάρρος για μια ουσιαστική μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος», σημείωσε ο κ. Φαρμάκης, προσθέτοντας τις επιφυλάξεις που έχει διατυπώσει και το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής, αλλά και τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, σύμφωνα με τα οποία οι μικρομεσαίοι είναι «πνιγμένοι» στα χρέη, με το συνολικό ποσό που οφείλουν οι φορολογούμενοι, να ανέρχεται στα 106 δισ. ευρώ.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τον κ. Φαρμάκη, η κυβέρνηση μειώνει τους φόρους στους «έχοντες και κατέχοντες», με τη μείωση των φόρων στα μερίσματα, στις συγκεντρώσεις κεφαλαίου, στις χρηματιστηριακές συναλλαγές, στους τόκους των ομολόγων κ.ο.κ.

«Την πολύ-διαφημιζόμενη κατάργηση του Τέλους Επιτηδεύματος η κυβέρνηση το υποσχέθηκε από την Έκθεση Θεσσαλονίκης το 2018, όπως επίσης υποσχέθηκε και τη μείωση των συντελεστών ΦΠΑ από 24% σε 22% και από 13% σε 11%. Αυτό φαίνεται πως το ξέχασε εντελώς. Για το Τέλος Επιτηδεύματος η μείωσή του κατά 50%, αντικαθίσταται με τους φόρους των τεκμηρίων, που ουσιαστικά αποτελούν Τέλος Επιτηδεύματος», πρόσθεσε ο κ. Φαρμάκης, ενώ αναφέρθηκε και στην σταδιακή κατάργηση της Ειδικής Εισφοράς Αλληλεγγύης, όπου τα εισοδήματα 20.000 ευρώ έχουν ετήσια ωφέλεια 176 ευρώ, ενώ των 200.000 ευρώ, 11.535 ευρώ.

Τέλος, σημείωσε πως η κυβέρνηση «προστάτευσε» τους μεγαλοφοροφυγάδες με μια σειρά αποφάσεων, όπως το «πάγωμα» της δημοσίευσης των μεγαλοοφειλετών, την παραγραφή φορολογικών υποθέσεων στην 5ετία και τον καθορισμό ανώτατου ορίου προστίμου 2.500 ευρώ για εικονικά και πλαστά τιμολόγια.

«Η φοροδιαφυγή είναι άμεσα συνυφασμένη με την υπερ- φορολόγηση, την ανισοκατανομή των φορολογικών βαρών και τη φορολογική πολυνομία», κατέληξε ο κ. Φαρμάκης, προαναγγέλλοντας ενημερωτικές δράσεις και παρεμβάσεις της Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ.