ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Αποκαλύφθηκαν στρατηγικές και ετερόκλητες συμμαχίες

Στρατηγικές και ετερόκλητες συμμαχίες αποκαλύφθηκαν από τις δύο διαδοχικές συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου χθες και σήμερα, καθώς οι επιλογές και η ανάδειξη εκπροσώπων στα διοικητικά συμβούλια της ΔΕΥΑΙ, του ΣΥΔΛΙ και του ΦΟΔΣΑ φανέρωσαν πολλά για την τακτική της δημοτικής αρχής και των παρατάξεων της αντιπολίτευσης.

Όπως είχε διαφανεί και στην εκλογή των μελών της Δημοτικής Επιτροπής, στόχος της παράταξης «Γιάννενα Νέα Εποχή» του Δ. Παπαγεωργίου είναι να έχει κυριαρχικό ρόλο στην αντιπολίτευση, επιδιώκοντας να «σβήσει» την παράταξη «Ιωάννινα_2023» της Τ. Καλογιάννη. Με τη σύμπραξη της «Ανεξάρτητης Δημοτικής Πρωτοπορίας» το κατάφερε στη Δημοτική Επιτροπή, κάτι που θέλησε να πετύχει και στο Δ.Σ. της ΔΕΥΑΙ.
Ωστόσο, σε πρώτη φάση τουλάχιστον, αυτό δεν έγινε κατορθωτό. Κατά τη συζήτηση του θέματος τη Δευτέρα, ο δήμαρχος δεν περιορίστηκε να προτείνει τα τέσσερα μέλη της πλειοψηφίας (Β. Γιαννούλα, Αλ. Βακαλοπούλου, Β. Μέγα, Δ. Μπούτσης) και τα αναπληρωματικά τους (Κ. Κρικώνης, Γ. Γιώτη, Σ. Μαρκούλα, Γ. Παππάς), αλλά, εκφράζοντας «την πολιτική του επιθυμία να εκπροσωπηθούν όσο το δυνατόν περισσότερες παρατάξεις», πρότεινε και την κατανομή των θέσεων της αντιπολίτευσης, δίνοντας από ένα τακτικό μέλος στις παρατάξεις «Γιάννενα Νέα Εποχή» και «Ιωάννινα_2023», και από ένα αναπληρωματικό σε «Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία» και «Γιάννενα – Όμορφη Πόλη». Η παράταξη Παπαγεωργίου επέμεινε να προτείνει δύο τακτικά μέλη (Φ. Φίλιο και Ελ. Ακονίδου), η κ. Καλογιάννη πρότεινε ένα τακτικό (Β. Κοσμά) και ένα αναπληρωματικό (Γ. Λαδιά), ενώ οι Ν. Γκόντας και Π. Κολόκας δε θέλησαν να προτείνουν μέλη. Ακολούθησε μια συζήτηση σε επίπεδο ερμηνείας νόμων και πνεύματος του νομοθέτη, με την πλευρά της δημοτικής αρχής να υποστηρίζει, έχοντας και τη γνώμη της Νομικής Υπηρεσίας του Δήμου, ότι η εκλογή θα γίνει απ’ όλο το δημοτικό συμβούλιο, και την πλευρά της μείζονος αντιπολίτευσης να διατυπώνει τον ισχυρισμό ότι είναι απόφαση αποκλειστικά της μειοψηφίας κατ’ αναλογία με τον τρόπο της Δημοτικής Επιτροπής. Τελικά και αφού ζητήθηκε γραπτή εισήγηση της Νομικής Υπηρεσίας, που δεν υπήρχε, κατά προτροπή του κ. Γκόντα, που προέτρεψε στην εξεύρεση λύσης για να μην προσβληθεί η απόφαση και μπει σε περιπέτειες η ΔΕΥΑΙ, η εκλογή αναβλήθηκε για σήμερα, πριν τη δεύτερη προγραμματισμένη συνεδρίαση.
Όπερ και εγένετο, χωρίς να υπάρξει και πάλι συμφωνία, αν και κατατέθηκε τόσο η έγγραφη εισήγηση της Νομικής Υπηρεσίας όσο και απάντηση του Υπουργείου Εσωτερικών σε ερώτημα, που αποφάνθηκαν ότι η πρόταση ψηφίζεται στο σύνολό της. Έτσι, ψηφίστηκαν οι προτεινόμενοι δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας και οι Φ. Φίλιος και Β. Κοσμάς από τη μειοψηφία με αναπληρωματικούς τους Γ. Αρλέτο και Γ. Λαδιά, ενώ εκτός έμεινε η Ελ. Ακονίδου. Ως πολίτες επελέγησαν στο Δ.Σ. οι Παναγιώτης Σιαχούλης και Παρασκευή Τσίλη, ως περιβαλλοντικός δορέας το Τμήμα Ηπείρου του ΤΕΕ, ενώ είχε προηγηθεί η απόφαση ορισμού του Γιώργου Παπαδιώτη στη θέση του προέδρου.
Προσφυγή στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, για τον τρόπο με τον οποίο έγινε η εκλογή των μελών της αντιπολίτευσης στο διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΥΑΙ προανήγγειλε ο επικεφαλής της παράταξης «Γιάννενα Νέα Εποχή» Δημήτρης Παπαγεωργίου, βλέποντας, μάλιστα, σύμπραξη της δημοτικής αρχής με την παράταξη της Τ. Καλογιάννη.
«Φαίνεται ότι δε σας αρκεί η πλειοψηφία και θέλετε να τηρήσετε τις συμφωνίες σας. Πρωτοφανές γεγονός να καθορίζει η πλειοψηφία ποιοι θα εκπροσωπούν τη μειοψηφία. Καταγγέλλω αυτή την υφαρπαγή και είστε υπεύθυνος για τη νομιμότητα αυτής της απόφασης. Εύχομαι να μην αποτελέσει πηγή κακών για τον Δήμο», τόνισε σε δεύτερο χρόνο, καθώς αρχικά δεν του δόθηκε ο λόγος από την πρόεδρο του σώματος.
Απάντηση υπήρξε αρχικά από την Τ. Καλογιάννη. «Τον Τιτανικό σας να τον αναζητήσετε αλλού. Ούτε στην παράταξή μας, ούτε στους δημότες», είπε, απευθυνόμενη στον πρώην δήμαρχο.
Της νομιμότητας της απόφασης υπεραμύνθηκε ο δήμαρχος, επαναλαμβάνοντας ότι, όπου μπορεί θα δίνει χώρο στην αντιπολίτευση. Κάτι, βέβαια, που έρχεται σε αντιδιαστολή με την προηγηθείσα εξάντληση της δυνατότητας ορισμού αντιπροσώπων στη γενική συνέλευση του ΣΥΔΛΙ, με τη δημοτική αρχή να ορίζει 15 αντιπροσώπους και να αφήνει μόνο μία θέση για την αντιπολίτευση, κάτι που επισημάνθηκε ότι δεν συνέβη στις θητείες των προηγούμενων δύο δημοτικών αρχών.
Διέβλεψε, ωστόσο, σωστά τις προθέσεις της παράταξης του Δ. Παπαγεωργίου ότι θέλει να εξαντλήσει τη δυνατότητα να είναι η μοναδική φωνή της αντιπολίτευσης, ωστόσο λίγα λεπτά αργότερα αποκαλύφθηκαν και οι δικές του προθέσεις, καθώς φάνηκε μια ξεκάθαρη συνεργασία με την κ. Καλογιάννη για την εκλογή της στο Δ.Σ. του ΦΟΔΣΑ.
Με δεδομένο ότι η μία θέση της αντιπολίτευσης θα κατέληγε στη μείζονα αντιπολίτευση, όπως και έγινε με την επιλογή του Γ. Αρλέτου, ο Θ. Μπέγκας συμπεριέλαβε στην προτεινόμενη τριάδα της πλειοψηφίας την Τατιάνα Καλογιάννη, μαζί με τον ίδιο και τον Μάκη Χρυσοστόμου. Και όσο και αν προσπάθησε να δικαιολογήσει την επιλογή του αυτή στη λογική της όσο το δυνατόν πιο αντιπροσωπευτικής εκπροσώπησης του σώματος και επειδή η κ. Καλογιάννη, ως αρμόδια αντιπεριφερειάρχης, είχε ασχοληθεί επισταμένως με το ζήτημα της ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων και έχει το επιστημονικό υπόβαθρο, μάλλον δεν έπεισε κανέναν.
Και πέραν των σκωπτικών σχολίων, που εισέπραξε από την πλευρά της μείζονος αντιπολίτευσης, υπήρχαν αιχμηρές τοποθετήσεις τόσο από τον Νίκο Γκόντα, ο οποίος ανέφερε ότι οι πολίτες έχουν γνώση και καταλαβαίνουν τι γίνεται πίσω από την πλάτη τους ειδικά όταν μιλάμε για σκουπίδια, όσο και από την Όλυ Τσουμάνη, που βάζοντας στο κάδρο και τη μείζονα αντιπολίτευση, μίλησε για συμφέροντα και επιχειρηματικές συγκρούσεις που θα αποκαλυφθούν.