Τρίτη άποψη

Νέες τάσεις στην αγορά της ακίνητης περιουσίας

Σε ανοδική τροχιά έδειξαν έρευνες που πραγματοποιήθηκαν ότι κινείται η ελληνική αγορά ακίνητης περιουσίας. Γράφει ο Βαγγέλης Μπλάτζος.

Οι τιμές αγοράς των οικιστικών κατοικιών παρουσίασαν σημαντική άνοδο. Είναι αδήριτη πραγματικότητα ότι στη μετά covid εποχή η τηλεργασία και το ηλεκτρονικό εμπόριο καθιερώθηκαν ανταγωνιστικά, συνειδησιακά με ισχυρό βαθμό οικονομικής ωφελιμότητας σε επιχειρηματικούς ομίλους και καταναλωτές. Αν σε αυτές τις νέες συνθήκες προσθέσουμε τα ιδιαίτερα χαμηλά επιτόκια χορήγησης στεγαστικών δανείων, την ολοκλήρωση των έργων υποδομής και τον επικείμενο βάσει επιχειρησιακού σχεδιασμού εκσυγχρονισμό λιμένων και αεροδρομίων, αναδύεται μια σταθερή προσδοκία για τη διαμόρφωση σύγχρονων τάσεων και ικανοποίησης των αναγκών στην εγχώρια αγορά των ακινήτων.

Τα κίνητρα συμπληρωματικά που θεσπίστηκαν από τα αρμόδια όργανα της πολιτείας για τη μεταφορά τη φορολογικής έδρας στην Ελλάδα των ψηφιακών νομάδων, και η ιδιαιτέρως κανονιστικά ευνοϊκή οικονομική αντιμετώπιση των συνταξιούχων του εξωτερικού, που επιθυμούν και διαμένουν στη χώρα μας για εύλογο χρονικό διάστημα, συνηγορούν στην ανωτέρω εκτίμηση.

Οι ετερόκλητοι αυτοί κλάδοι δύναται να θεωρηθούν μια νέα σημαντική αγορά για την Ελλάδα, καθώς οι παρεχόμενες από τη μια φορολογικά διευκολύνσεις για τους επιστήμονες που δεν υποχρεώνονται σε φυσική παρουσία στον χώρο εργασίας, σε συνδυασμό με τις ιδιαίτερες ανάγκες που οριοθετούν τον κλάδο των συνταξιούχων και το ήπιο κλίμα καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους που επικρατεί στην Ελλάδα, δημιουργούν βάσιμα την προσδοκία έλευσης υψηλού επενδυτικού ρεύματος και κατά επέκταση την άνθηση της οικονομικής δραστηριότητας.

Η επένδυση στο ακίνητο δημιουργεί ανταγωνιστική υπεραξία και οι αναλυτές συνηγορούν για μια «ελεγχόμενη» έλευση των νέων αυτών τάσεων. Η ελληνική μη αναπτυγμένη αγορά ακίνητης περιουσίας «θεσμικά» και κυρίως «προστατευτικά» έχει τους μηχανισμούς να «ικανοποιήσει» την ανάγκη που δημιουργείται. Οικονομικά ανορθόδοξα φαινόμενα (πολύ υψηλή διακύμανση των τιμών της εμπορικής τους αξίας) δύσκολα θα εμφανιστούν, καθώς τα χαρακτηριστικά της ζήτησης θεωρούνται «ήπια» και η προσφορά έχει τη δυνατότητα της ανταπόκρισης.

Το επόμενο διάστημα αναφορικά αναμένεται να συνταξιοδοτηθεί σημαντικός αριθμός συνταξιούχων που επιλέγουν κατά συνθήκη χώρες της Νότιας Ευρώπης για τον προορισμό των διακοπών τους (πολύμηνη διαμονή). Η καταναλωτική τους δυναμική και η γενικότερη τους «θεώρηση» μπορούν να διαμορφώσουν σε υψηλά μεγέθη την κίνηση του οικονομικού πολλαπλασιαστή δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας και νέα εισοδήματα. Οι λιμένες και τα αεροδρόμια θα υλοποιήσουν ή υλοποιούν τον ανταγωνιστικό εκσυγχρονισμό τους, και η ανάγκη για σύγχρονες υπηρεσίες στον χώρο των Logistics εμφανίζεται όλο και συχνότερα επενδυτικά.

Λειτουργικά, υποχρεωτικά, ανταγωνιστικά και επιχειρησιακά θα αναζητηθεί η επιστημονικοποίηση της συμβουλευτικής στην ακίνητη περιουσία. Ο χαρακτηρισμός, η αποκωδικοποίηση και η μεταλαμπάδευση του ρόλου της συνολικά ως επιστήμη. Με διαδικασίες που διέπονται από καθετοποίηση, δημιουργία αποτελέσματος για τον πελάτη, καθιστώντας την και χρήσιμο εταίρο για τον επενδυτή. Πεδίον λοιπόν δόξης λαμπρό για τους μετέχοντες στην έρευνα, την δημιουργία υπεραξίας, την διάρθρωση και την οργάνωση και την ουσιαστική τους απεμπόληση από τον περιοριστικό ρόλο της υπόδειξης του ακινήτου και μόνο.