Το αιολικό πάρκο του Χανδρά.
Τρίτη άποψη

Εκδρομή στον Χανδρά Λασιθίου στη Κρήτη

«Στα πλαίσια (ολιγοήμερων διακοπών στην Κρήτη) επισκεφθήκαμε και ένα από τα πιο παλιά αιολικά πάρκα στη χώρα, το αιολικό πάρκο Χανδρά ισχύος 9,9 MW  το οποίο έχει λάβει άδεια λειτουργίας τον Ιούνιο του 2001 και φυσικά λειτουργεί φυσιολογικά και αποδοτικά». Γράφει ο Κωνσταντίνος Γκαράκης.

Ο συντάκτης του κειμένου με την οικογένεια του βρίσκονται στη Κρήτη αυτές τις ημέρες για ολιγοήμερες διακοπές και το απογεύματα πραγματοποιούμε οδικές αποδράσεις σε περιοχές του νησιού. Σε μια από αυτές επισκεφθήκαμε τον οικισμό του Χανδρά, στο νότιο-ανατολικό τμήμα της Περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου.

Στα πλαίσια αυτά επισκεφθήκαμε και ένα από τα πιο παλιά αιολικά πάρκα στη χώρα, το αιολικό πάρκο Χανδρά ισχύος 9,9 MW  το οποίο έχει λάβει άδεια λειτουργίας τον Ιούνιο του 2001 και φυσικά λειτουργεί φυσιολογικά και αποδοτικά.

Στο δρόμο μας αντικρύσαμε τον θερμοηλεκτρικό σταθμό του Αθερινόλακκου (ΔΕΗ) ο οποίος λειτουργεί καίγοντας πετρέλαιο, μολύνοντας τη γύρω περιοχή και συμβάλλοντας και αυτός στην επιδείνωση της κλιματικής αλλαγής.

Το αιολικό πάρκα του Χανδρά είναι ένα από τα πρώτα ιδιωτικά αιολικά πάρκα που κατασκευάστηκαν και τέθηκαν σε λειτουργία, το 2001, βρίσκεται στη θέση Χανδράς, Δ.Ε Λεύκης, Δ. Σητείας, Π.Ε. Λασιθίου. Αποτελείται από 18 α/γ ισχύος 0,55MW με διάμετρο πτερωτής 43m και ύψος πλήμνης 40m. To μέσο υψόμετρο εγκατάστασης των ανεμογεννητριών είναι 640-660m και η ελάχιστη απόσταση του από τα όρια του οικισμού Χανδρά είναι 900m.

Αποτύπωση του αιολικού πάρκου απο geoportal της ΡΑΕ.

Το αιολικό δυναμικό είναι της τάξης των 7,5-8,0 m/s (μέση ετήσια ταχύτητα ανέμου σε υψος 10m) και κύρια διευθυνση ανέμου η ΒΒΑ.

Tο συγκεκριμένο αιολικό πάρκο παράγει ετήσια περί τις 30.353 MWh (1MWh=1000kWh) χωρίς κανενός είδους ρύπο. Με την λειτουργία του αποφεύγεται ετήσια η έκλυση των παρακάτω αερίων ρύπων:

Το άμεσο όφελος  της Εθνικής Οικονομίας ανά έτος από τη μείωση εκπομπών CO2 είναι περί τα 1.600.000 ευρώ (με τιμή 45 ευρώ/tn CO2), ενώ η αποφυγή έκλυσης CO2 ισοδυναμεί με την ύπαρξη περίπου 2.000.000 δέντρων (40.000 στρεμμάτων δάσους) ή την αποφυγή εκπομπής CO2 απο 4.600 ΙΧ αυτοκίνητα τα οποία διανύουν 30.000 χλμ/ετησίως.

Για την παραγωγή της ίδιας ποσότητας ηλεκτρικής ενέργειας ετήσια απαιτείται η καύση 21.681 τόννων λιγνίτη ή 51.367 βαρελιών πετρελαίου με κόστος 2.300.00 ευρώ (50$/βαρέλι).

Τα ετήσια έσοδα της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι σήμερα περί τα 50.000 ευρώ (3% επι των συνολικών εσόδων του έργου), εκ των οποίων το  1%  αποδίδεται απευθείας στους οικιακούς καταναλωτές του οικισμού Χανδρά μέσω μείωσης του λογαριασμού ρεύματος τους, το 1,7% στο Δ. Σητείας, και το 0,3% αποδίδεται στο Πράσινο Ταμείο. Έχει δημιουργήσει 6 νέες μόνιμες θέσεις εργασίας τοπικά.

Ο Χανδράς είναι ένας ωραίος οικισμός, σε απόσταση 4 χλμ δυτικά της Ζήρου. Βρίσκεται μέσα στο καταπράσινο περιβάλλον των αμπελώνων του οροπεδίου των Αρμενοχαντράδων και έχει να επιδείξει στον επισκέπτη ένα πολύ όμορφο λαογραφικό μουσείο και άφθονες εικόνες στα πέριξ από παλιές πέτρινες βρύσες, εγχάρακτες επιγραφές, εσωτερικά και εξωτερικά εκκλησιών, παραδοσιακά οικήματα, ανατολές και ηλιοβασιλέματα, κόλπους και παραλίες, γραφικές ανθρώπινες φυσιογνωμίες.

Στη περιοχή του ανήκουν οι οικισμοί Βόιλα, Αγ. Παντελεήμονας και Πάνω Παντέλι όπου υπάρχει η παλιά εκκλησία της Μεταμορφώσεως με εξαιρετικής τέχνης τοιχογραφίες και χάραγμα του 1486. Στο Χανδρά σώζονται παλιά αρχοντικά, υπάρχει παλιά Κρήνη και τουρκικό Χαμάμ. Υπάρχει επίσης μικρό αλλά φροντισμένο λαογραφικό μουσείο. Βορείως του χωριού υπάρχει αιολικό πάρκο, ενώ παλιοί ανεμόμυλοι σώζονται και λειτουργούν κοντά στο χωριό.

Στην ιστοσελίδα του Συλλόγου των απανταχού Χανδριανών Σητείας «Η Βόιλα» το αιολικό πάρκο προβάλλεται ως αξιοθέατο αναφέροντας τα κάτωθι:  “Στην περιοχή του Χανδρά βρίσκεται ένα από τα 28 αιολικά πάρκα της Κρήτης. Είναι μια βουνοπλαγιά εκτεθειμένη στους ανέμους, η οποία είχε από παλιά ανεμόμυλους και σήμερα, με 18 ανεμογεννήτριες τύπου Zond Z43, έχει ισχύ 9,9 MW, συμβάλλοντας στη συνολική παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές στη Κρήτη.και σήμερα, με 18 ανεμογεννήτριες τύπου Zond Z43, έχει ισχύ 9,9 MW, συμβάλλοντας στη συνολική παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές στη Κρήτη”.

Περισσότερες πληροφορίες για τον Χανδρά μπορείτε να βρείτε για τον οικισμό εδώ.

Oπότε η κατηγορία των αυτοανακυρηγμένων ειδικών, επαγγελματιών «αγωνιστών» ότι οι ανεμογεννήτριες έχουν χρόνο ζωής 5-10 χρόνια και ότι μετά είναι ασύμφορες, καταρρίπτεται απο την πραγματικότητα, με ένα παραδειγμα όπως αυτό του αιολικού πάρκου Χανδρά, το οποίο έχει κλείσει τα 20 έτη λειτουργίας και λειτουργεί κανονικά και αποδοτικά.

Σας προσκαλούμε να επισκεφθείτε την περιοχή και γενικότερα τη Κρήτη, να απολαύσετε την θάλασσα, το βουνά αλλά και να γευτείτε τις τοπικές γεύσεις. Επιπλέον, να επισκεφθείτε και τα αιολικά πάρκα από κοντά απο τα δεκάδες που υπάρχουν στο νησί, έτσι ώστε να έχετε ίδια άποψη.

Ακολουθούν οι σχετικές φωτογραφίες: