Αίθουσα Σύνταξης

Στα χέρια της Περιφέρειας το δασικό χωριό «Κέδρος»

«Ζωή» στο δασικό χωριό «Κέδρος», στον Καταρράκτη Άρτας, αναλαμβάνει να δώσει εκ νέου η Περιφέρεια Ηπείρου, στην οποία παραχωρείται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για διάστημα 20 ετών, με στόχο την εκμίσθωσή του μετά τις παρεμβάσεις συντήρησης, που απαιτούνται.

Τη συμφωνία παραχώρησης ανακοίνωσαν ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Αμυράς και ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης, σε κοινή συνέντευξη τύπου, στην οποία τα ΜΜΕ κλήθηκαν αιφνιδιαστικά την τελευταία στιγμή, χωρίς προφανή λόγο.
Το δασικό χωριό είχε μισθωθεί το 2012 στον Δήμο Κεντρικών Τζουμέρκων για δέκα χρόνια, ο οποίος το είχε υπεκμισθώσει διαδοχικά σε δύο επιχειρηματίες. Στην αρχή αποτέλεσε ένα σημείο αναφοράς για την περιοχή, με πλήθος επισκεπτών να το επιλέγουν, από το 2018, όμως, παραμένει κλειστό, καθώς οι μισθωτές διέκοψαν τη σύμβαση, επικαλούμενοι το υψηλό κόστος συντήρησης.
Ο Δήμος αιτήθηκε την παραχώρηση για 20 και άνω έτη, με δυνατότητα υπεκμίσθωσης και πέρσι το Υπουργείο Περιβάλλοντος το παραχώρησε για πέντε επιπλέον έτη, σύμφωνα με τις διατάξεις της Δασικής Νομοθεσίας. Πρόσφατα, όμως, ο Δήμος Κεντρικών Τζουμέρκων, λαμβάνοντας υπόψιν το κόστος αποκατάστασης των ζημιών που είχαν υποστεί οι κατασκευές, δήλωσε πως δεν αποδέχεται την παράταση της μίσθωσης και εισηγήθηκε την παραχώρησή του στην Περιφέρεια Ηπείρου, ώστε να αναλάβει αυτή την επισκευή – ανακαίνιση του δασικού χωριού και την υπεκμίσθωσή του.
Η Περιφέρεια Ηπείρου εκδήλωσε εγγράφως τη θετική αποδοχή της παραχώρησης και σήμερα ανακοινώθηκε ότι το δασικό χωριό παραχωρείται για 15 + 5 έτη στην Περιφέρεια Ηπείρου, η οποία αναλαμβάνει το κόστος αποκατάστασης των ζημιών και έχει τη δυνατότητα υπεκμίσθωσης.
Το δασικό χωριό «Κέδρος», το οποίο βρίσκεται σε υψόμετρο 920 μ, αποτελείται από οκτώ ξύλινες κατοικίες εμβαδού 48 τ.μ., δώδεκα ξύλινες κατοικίες 72 τ.μ., τρεις ξύλινες αποθήκες 36 τ.μ., ξύλινο κτίριο εμβαδού 180 τ.μ. με χρήση ως εστιατόριο, ξύλινο κτίριο με υπόγειο και ισόγειο 180 τ.μ. ο κάθε όροφος, πλήρως εξοπλισμένο, το οποίο χρησιμοποιείται ως διοικητήριο, τρεις πέτρινες βρύσες και υπαίθριο αναψυκτήριο.
«Η φυσική ομορφιά των Τζουμέρκων είναι μοναδική. Το δασικό χωριό μπορεί να γίνει ένας πόλος τουριστικής ανάπτυξης της περιοχής, να στηρίξει την τοπική οικονομία και να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας. Συνεργαζόμαστε με την Περιφέρεια Ηπείρου αξιοποιώντας κάθε ευκαιρία και δυνατότητα προώθησης του ήπιου και βιώσιμου τουρισμού στον τόπο μας, την Ήπειρο, που έχει όλες τις προϋποθέσεις να ανέβει ψηλά», ανέφερε σε δήλωσή του ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Αμυράς.
«Μετά από πολλή σκέψη και περίσκεψη» συμφώνησε η Περιφέρεια Ηπείρου να αναλάβει την ευθύνη του χώρου, όπως τόνισε, από την πλευρά του, ο Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο οποίος αναφέρθηκε και στα επόμενα βήματα. «Σε έναν χρόνο μετά την υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης, θα εκπονήσουμε τη μελέτη, καθώς οι παρεμβάσεις που απαιτούνται, δε θα είναι απλό “μπάλωμα”. Αρχικά είχε γίνει με άλλα κριτήρια, ενώ σήμερα είναι άλλα, με πρώτο την ενεργειακή απόδοση ενός κτηρίου. Όλα πρέπει να αλλάξουν, να δούμε τι υπάρχει χρήσιμο και τι όχι, κάτι που σημαίνει ότι χρειάζεται μια ενδελεχής απασχόληση και μια μελέτη της “εποχής του 2030”», τόνισε χαρακτηριστικά, ευχαριστώντας τον Γ. Αμυρά και για το θέμα του δασικού χωριού και για άλλα. Και κατέληξε, λέγοντας: «Να ξέρετε ότι γράφετε το όνομά σας, ότι μετά από τόσα χρόνια απραγίας, σε αυτό το δασικό χωριό θα δοθεί μια σωστή κατεύθυνση που θα τη δώσουμε μαζί και θα τη δώσουμε ηπειρώτικα».

Σχετικά άρθρα

Συμβολή και της Περιφέρειας Θεσσαλίας για τη νέα γέφυρα Κοράκου

Δεν υιοθέτησε την ανάγκη μητρώου για τα γεφύρια ο Αλ. Καχριμάνης

«Ανεφάρμοστη» κατά την Περιφέρεια η ΚΥΑ για την επιδότηση ρεύματος