ΟικονομίαΑίθουσα Σύνταξης

Φτάνει νωρίτερα το φυσικό αέριο στα Γιάννενα

Από τον επόμενο χειμώνα, ένα χρόνο σχεδόν νωρίτερα απ’ ότι προβλεπόταν στο χρονοδιάγραμμα που είχε ανακοινωθεί, θα μπορούν επιχειρήσεις και νοικοκυριά στα Γιάννενα να καλύπτουν τις ενεργειακές τους ανάγκες με φυσικό αέριο, ενώ τη δυνατότητα αυτή θα έχουν και οι μεγάλες δομές της περιοχής, όπως τα νοσοκομεία και το Πανεπιστήμιο.

Αυτό προέκυψε από την ενημέρωση που έκανε ο διευθύνων σύμβουλος της Δημόσιας Επιχείρησης Δικτύων Διανομής Αερίου (ΔΕΔΑ) Α.Ε. Μάριος Τσάκας στον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Βιομηχανικής Περιοχής Ιωαννίνων, καθώς οι εγκατεστημένες στη ΒΙ.ΠΕ. επιχειρήσεις θα είναι οι πρώτες που θα μπορέσουν να επωφεληθούν, με δεδομένο ότι οι δεξαμενές που θα μεταφέρεται το υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) από τις εγκαταστάσεις της Ρεβυθούσας και η μονάδα αεροποίησής του θα χωροθετηθεί εκεί. Στη συνέχεια, το αέριο θα μεταφέρεται μέσω δικτύου μέσης πίεσης 10 χλμ. εντός του αστικού ιστού, όπου θα κατασκευαστεί δίκτυο χαμηλής πίεσης 119 χιλιομέτρων.
«Έχουμε δημοπρατήσει και ήδη έχουμε προσωρινό ανάδοχο. Στους επόμενους μήνες ξεκινάμε το σκάψιμο. Μέχρι τον επόμενο χειμώνα ευελπιστούμε ότι θα έχουμε συνδέσει πελάτες στην περιοχή και οι πολίτες θα απολαμβάνουν τα πλεονεκτήματα του φυσικού αερίου, που είναι ένα φθηνό και καθαρό καύσιμο», τόνισε ο κ. Τσάκας, διαβεβαιώνοντας ότι το έργο δε θα γίνει με ρυθμούς δημοσίου, καθώς η ΔΕΔΑ θέλει να αναπτυχθεί το γρηγορότερο δυνατόν το δίκτυο για να έχει κέρδη.
Αναφερόμενος στην επιλογή να γίνει η κεντρική μονάδα εντός της ΒΙ.ΠΕ., εξήγησε πως μέτρησε κυρίως η δυνατότητα άμεσης σύνδεσης βιομηχανικών πελατών, καθώς το ενεργειακό κόστος αποτελεί μεγάλο ζήτημα για τις βιομηχανίες, ενώ ένας δεύτερος λόγος ήταν πως είναι ακόμη πιο εύκολες οι αδειοδοτήσεις και άρα κερδίζεται χρόνος.

Δυνατότητα κάλυψης όλων των αναγκών

Κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων που ακολούθησε, ο κ. Τσάκας αποσαφήνισε και ορισμένα ζητήματα ως προς τη δυνατότητα κάλυψης των αναγκών της περιοχής, για τα οποία υπήρχε ένα θολό τοπίο, που οδηγούσε σε παρερμηνείες.
Όπως διευκρίνισε, η πρόβλεψη για 2.650 συνδέσεις καταναλωτών όλων των κατηγοριών (οικιακών, εμπορικών, βιομηχανικών) είναι το ελάχιστο απαιτούμενο των συνδέσεων και στόχος της ΔΕΔΑ είναι να υπάρχουν όσο το δυνατόν περισσότεροι τελικοί χρήστες. «Εμείς μπορούμε να καλύψουμε όλη την πόλη», τόνισε, σε απάντηση όσων κατά καιρούς έχουν υποστηρίξει πως ο προβλεπόμενος αριθμός συνδέσεων είναι μικρός.
Σε ό,τι αφορά το πώς θα γίνεται η ανάπτυξη του δικτύου, ο κ. Τσάκας ανέφερε πως η επιλογή των δρόμων όδευσης θα γίνεται και με βάση τις τεχνικές απαιτήσεις, αλλά και με βάση το ενδιαφέρον που θα υπάρχει, όταν ξεκινήσει η διαδικασία των αιτήσεων.
Παράλληλα, διαβεβαίωσε ότι άμεσα θα μπορέσουν να συνδεθούν, εφόσον το επιλέξουν, και τα νοσοκομεία και το Πανεπιστήμιο, καθώς και η ΔΕΔΑ στοχεύει στις ενεργοβόρες υποδομές. Μάλιστα, προανήγγειλε ότι άμεσα θα έρθει σε επικοινωνία με τις διοικήσεις τους. Αντίστοιχα, θα διερευνηθεί το ενδιαφέρον και των όμορων στα Γιάννενα περιοχών, ώστε να διευρυνθεί η ακτίνα του δικτύου.
«Η Ήπειρος και η Δυτική Ελλάδα ήταν ένα μεγάλο στοίχημα για εμάς, με δεδομένο ότι είναι δύο περιοχές απομακρυσμένες από τα δίκτυα. Ερχόμαστε και ελπίζουμε να σπάσουμε την ενεργειακή απομόνωση», ανέφερε.

Ο αγωγός και η δυνατότητα τοπικής παραγωγής

Εκτίμηση της ΔΕΔΑ είναι ότι μετά από κάποια χρόνια δε θα απαιτείται η μεταφορά υγροποιημένου αερίου από τις εγκαταστάσεις στη Ρεβυθούσα, καθώς υπάρχει προοπτική διασύνδεσης της περιοχής με κεντρικό αγωγό, μέσω διακλάδωσης στην Ημαθία.
«Έχει ανακοινωθεί από τον ΔΕΣΦΑ ότι θα κατεβάσει τον αγωγό στα Γιάννενα. Αυτό δεν αλλάζει τον σχεδιασμό μας. Απλώς τότε θα απομακρύνουμε τις δεξαμενές», ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΔΑ, εξηγώντας, πάντως, ότι δεν προκύπτουν σημαντικές διαφορές στην τιμή διάθεσης του φυσικού αερίου στους καταναλωτές, είτε αυτό έρχεται ως συμπιεσμένο (CNG), είτε ως υγροποιημένο (LNG)είτε μέσω αγωγού.
Στα σχέδια της ΔΕΔΑ σε δεύτερο χρόνο είναι να υποδέχεται και να διανέμει βιομεθάνιο μέσω του δικτύου της. Το βιομεθάνιο θα παράγεται από υπολείμματα του αγροτικού και κτηνοτροφικού τομέα, με τον κ. Τσάκα να σημειώνει ότι σύντομα θα ανοίξει η κουβέντα με τοπικές μονάδες για να γίνουν παραγωγοί βιομεθανίου.
Παρόντες στην ενημέρωση ήταν η βουλευτής Ιωαννίνων της Νέας Δημοκρατίας Μαρία Κεφάλα, η οποία τόνισε ότι από τον περσινό Απρίλιο, όταν είχε συναντηθεί με τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΔΑ στην Αθήνα, έγιναν πολύ σπουδαία βήματα παρά τη δύσκολη συγκυρία, λόγω της πανδημίας, καθώς και ο δήμαρχος Ζίτσας, ο οποίος εξέφρασε τη χαρά του για το ότι γίνεται πραγματικότητα κάτι που φάνταζε ως μακρινό όνειρο, και δήλωσε συμμέτοχος στην όλη προσπάθεια, που θα βοηθήσει αρχικά τις επιχειρήσεις της ΒΙ.ΠΕ. να μειώσουν το κόστος παραγωγής και στη συνέχεια όλους τους κατοίκους.
Από την πλευρά του Σ.Ε.ΒΙ.Π.Ι., ερωτήματα τέθηκαν από τον αντιπρόεδρό του Μάκη Τέρτση, ενώ παρούσα στην ενημέρωση ήταν και η ταμίας Δήμητρα Μέκαλη.
Τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΔΑ συνόδευαν και άλλα στελέχη της εταιρείας, μεταξύ των οποίων ο συντονιστής διευθυντής εμπορικών δραστηριοτήτων Δημήτρης Αυλωνίτης.

Σχετικά άρθρα

Έναν χρόνο πίσω ο σχεδιασμός για το φυσικό αέριο

Σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων της ΒΙΠΕ προσδοκά το Επιμελητήριο

Ηπειρωτικός Αγών

Εκ νέου πρόεδρος ο Λ. Αραμπατζής στον Σ.Ε.ΒΙ.Π.Ι.