ΟικονομίαΑίθουσα Σύνταξης

Πρεμιέρα για το Κέντρο Στήριξης Κ.ΑΛ.Ο. στα Γιάννενα

Με ενημέρωση για τα χαρακτηριστικά του «τρίτου τομέα» της οικονομίας, της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας, συνοδεύτηκε η επίσημη παρουσίαση και ουσιαστικά έναρξη λειτουργίας του Κέντρου Στήριξης Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας νομού Ιωαννίνων από το Διεθνές Κέντρο για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη «ICSD».

Στην εκδήλωση, με θέμα «Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία, μια Νέα Προοπτική Ανάπτυξης», ο πρόεδρος του Διεθνούς Κέντρου για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη Στέφανος Πανακούλιας αναφέρθηκε στη νέα μορφή επιχειρήσεων, που φιλοδοξούν να καλύψουν το «κενό» ανάμεσα στην αγορά και το κράτος, οι οποίες δραστηριοποιούνται σε μια ευρεία γκάμα πεδίων, με κύρια αυτά της υγείας και της κοινωνικής φροντίδας. Αναφέρθηκε επίσης στις υπηρεσίες που προσφέρει το Κέντρο Στήριξης Κ.ΑΛ.Ο., με σκοπό να συμβάλει στην ενημέρωση του κοινού για τις δυνατότητες που προσφέρει το νέο νομοθετικό πλαίσιο για τα οφέλη της κοινωνικής και αλληλέγγυας επιχειρηματικότητας, όσο και στην απαραίτητη συμβουλευτική νέων και υφιστάμενων φορέων για όλες τις φάσεις υλοποίησης των σχεδίων της.

Στη λειτουργία αυτή έχει «σύμμαχο» την Τράπεζα Ηπείρου, μια από τις πολυπληθέστερες συμμετοχικές επιχειρήσεις της Ηπείρου. Μάλιστα, ο εντεταλμένος εκτελεστικός σύμβουλος της Τράπεζας Βασίλης Τσουκανέλης αναφέρθηκε στους θετικούς δείκτες της Τράπεζας, αλλά και στην πρωτοβουλία που έχει λάβει μαζί με τις συνεταιριστικές Τράπεζες Καρδίτσας και Χανίων για τη στήριξη νεοφυών επιχειρήσεων κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας.

Για τον «χάρτη» που έχει διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια στην Ευρώπη και τον κόσμο, σε ό,τι αφορά τις συνεταιριστικές επιχειρήσεις και τους καταναλωτικούς συνεταιρισμούς, μίλησε το μέλος του Δικτύου Κοινωνικής Αλληλεγγύης και περιφερειακής ανάπτυξης εκπρόσωπος της ΕΤΕΠ Λουκάς Μπρέχας. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, υπάρχουν 140 εκ. μέλη συνεταιρισμών και 176.000 συνεταιριστικές επιχειρήσεις, στις οποίες υπάρχει το ένα τρίτο των συνολικών θέσεων εργασίας.

Ως νέες δραστηριότητες με εναλλακτικές μορφές στην παραγωγή, διανομή, κατανάλωση και κυρίως στην επανεπένδυση περιέγραψε τις επιχειρήσεις ΚΑΛΟ ο επίκουρος καθηγητής στο τμήμα Οικονομικών Επιστημών του πανεπιστημίου Ιωαννίνων Γιώργος Γκωλέτσης.

«Στην κοινωνική οικονομία κυρίως μας ενδιαφέρει ο άνθρωπος και ο οικονομικός σκοπός έρχεται σε δεύτερη θέση», σημείωσε, προσθέτοντας πως η κοινωνική οικονομία στηρίζεται στις αρχές της δημοκρατίας, της ισότητας, της συνεργασίας, του σεβασμού στο περιβάλλον και στον άνθρωπο.

Σχετικά άρθρα

Με αναφορές στο έλλειμμα τραπεζικής εξυπηρέτησης

Με δύο ομιλητές στο TechFuse η Τράπεζα Ηπείρου

Ενεργοποίηση της δυνατότητας πληρωμών μέσω IRIS Payments από την Τράπεζα Ηπείρου