Αίθουσα ΣύνταξηςΕπικαιρότητα

Σε πλήρη λειτουργία από τον Ιούνιο ο νέος βιολογικός

Στην φάση της πλήρους λειτουργίας βαίνει εντός του επόμενου μήνα η νέα μονάδα του βιολογικού καθαρισμού των Ιωαννίνων, δίνοντας «χώρο» για την έναρξη των εργασιών εκσυγχρονισμού στην υφιστάμενη και θωρακίζοντας το περιβάλλον, κυρίως την Παμβώτιδα, αλλά και τον Καλαμά ποταμό.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό έργο που ολοκληρώνεται τα τελευταία χρόνια, προϋπολογισμού 20 εκ. ευρώ, ενώ συμπληρώνεται, πέρα από τον εκσυγχρονισμού του παλιού βιολογικού, με την εγκατάσταση ηλιακής ξήρανσης της λυματολάσπης, ύψους 10 εκ. ευρώ περίπου.

Το έργο της επέκτασης και του εκσυγχρονισμού του βιολογικού καθαρισμού έχει περάσει από 40 κύματα, καθώς η διαδικασία ξεκίνησε το 2013, η δημοπράτηση έγινε μετά από δικαστικές ενστάσεις και καθυστερήσεις το 2021 και είναι πλέον έτοιμο να λειτουργήσει. Συνολικά, οι εγκαταστάσεις του βιολογικού καθαρισμού θα μπορούν να εξυπηρετήσουν ισοδύναμο πληθυσμό 220.000 – 240.000 κατοίκων.

«Χάρη στον σχεδιασμό της Δημοτικής μας Αρχής την περίοδο 2014-2019 και την ισχυρή πολιτική και τεχνοκρατική διεκδίκηση της χρηματοδότησης που είχε σαν αποτέλεσμα την έγκρισή της, φτάνει η ώρα της λειτουργίας του μεγάλου έργου της ΔΕΥΑΙ. Μιλάμε για μια παρέμβαση ορόσημο για την πόλη κι ολόκληρο το λεκανοπέδιο. Μια παρέμβαση που την είχαμε σε πρώτη προτεραιότητα στην ατζέντα μας από την προηγούμενη θητεία μας και καταφέραμε, παρά τα πολλά εμπόδια και τις δυσκολίες να την κάνουμε πράξη, δίνοντας μάχη για να εξασφαλίσουμε τη χρηματοδότησή της, η οποία αποτελούσε μια τεράστια εκκρεμότητα που ταλαιπωρούσε το δήμο και τη ΔΕΥΑΙ. Το έργο αυτό πέρασε δια πυρός και σιδήρου και έφτασε στην κόψη του ξυραφιού πολλές φορές μέχρι να εξασφαλιστεί η χρηματοδότησή του την περίοδο 2014-2019. Με ισχυρή πολιτική βούληση και ξεκάθαρο σχέδιο όμως το καταφέραμε και σύντομα θωρακίζουμε σε πολύ μεγάλο βαθμό τη Λίμνη μας αλλά και ολόκληρο το λεκανοπέδιο, αναβαθμίζοντας την ποιότητα ζωής των κατοίκων μας με ένα ισχυρό, ποιοτικό, περιβαλλοντικό αποτύπωμα που αφήνει αυτή η Δημοτική Αρχή ως παρακαταθήκη», σημειώνει σε δήλωσή του ο Δήμαρχος Θωμάς Μπέγκας.

Τα πλήρη περιβαλλοντικά οφέλη για την περιοχή, με την ολοκλήρωση και τα υπολοίπων έργων, θα φανούν σε δύο περίπου χρόνια. Προς το παρόν, τις επόμενες ημέρες θα γίνουν προσκλήσεις για νέες συνδέσεις, από οικισμούς που ακόμη δεν έχουν συνδεθεί με τον βιολογικό καθαρισμό, όπως έγινε γνωστό από τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΙ Γιώργο Παπαδιώτη, ο οποίος επισκέφθηκε τις νέες εγκαταστάσεις μαζί με τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Επιχείρησης, υπηρεσιακά στελέχη της ΔΕΥΑΙ, τον εκπρόσωπο της αναδόχου εταιρίας «Μεσόγειος Α.Ε.» Βασίλη Στάμο και τον εκπρόσωπο της ιαπωνικής εταιρίας που παράγει τις ειδικές μεμβράνες που χρησιμοποιήθηκαν Τακαχίρο Σουζούκι.

«Για τα επόμενα χρόνια το λεκανοπέδιο συνολικά και κυρίως η λίμνη μας, θα είναι σχεδόν πλήρως προστατευμένα, σε συνδυασμό με τα άλλα μεγάλα έργα που υλοποίησε το προηγούμενα χρόνια η ΔΕΥΑΙ», τόνισε ο κ. Παπαδιώτης, προσθέτοντας πως μέσα στον Ιούνιο προγραμματίζεται η έναρξη της κανονικής λειτουργίας της νέας μονάδας.

Ο εργοταξιάρχης και εκπρόσωπος της αναδόχου εταιρείας Βασίλης Στάμος, ο οποίος ξενάγησε τους παρευρισκόμενους στις εγκαταστάσεις μίλησε για ένα έργο μεγάλης περιβαλλοντικής σημασίας. «Σε 1,5 με 2 χρόνια θα είναι ένα κόσμημα για την πόλη», τόνισε ο κ. Στάμος, που πριν από 36 χρόνια, επί θητείας Φ. Φίλιου, κατασκεύασε τον πρώτο τριτοβάθμιο βιολογικό καθαρισμό των Ιωαννίνων. «Τώρα ολοκληρώνω την καριέρα μου με αυτό το έργο και θα το έχω καμάρι», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Την χαρά του για το έργο που βρίσκεται σε εξέλιξη και θα επιφέρει ένα σημαντικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, εξέφρασε και ο κ. Σουζούκι.

Μάλιστα, οι εκροές του βιολογικού καθαρισμού θα αξιοποιηθούν σε πρώτη φάση για την άρδευση της γύρω περιοχής, ενώ οι υπόλοιπες ποσότητες θα κατευθύνονται προς τον Καλαμά που είναι ο φυσικός αποδέκτης, χωρίς να αποκλείεται η μελλοντική πλήρης αξιοποίησή τους. Αξίζει να σημειωθεί πως μετά από τεταρτοβάθμια επεξεργασία το νερό αυτό θα μπορούσε να είναι πόσιμο.

 

Νέες συνδέσεις στους δήμους Ιωαννίνων και Ζίτσας

Σύμφωνα με τους εγκεκριμένους περιβαλλοντικούς όρους της εγκατάστασης, με την ολοκλήρωση και των υποδομών δικτύων αποχέτευσης, θα μπορούν να οδηγηθούν στην νέα μονάδα τα αστικά λύματα των περιοχών του Στρατηγικού Σχεδίου Διαχείρισης Αστικών Λυμάτων του Νομού Ιωαννίνων.

Πρόκειται για τα αστικά λύματα της πόλης των Ιωαννίνων και των οικισμών Σταυρακίου, Εξοχής, Άμμου Μαρμάρων, Κάτω Μαρμάρων, Καρδαμιτσίων, Ολυμπιάδας, Τσιφλικόπουλου, Νεοχωρόπουλου, Κάτω Νεοχωρόπουλου, Δροσιάς – Πεντέλης και της περιοχής των Σεισμόπληκτων της λεκάνης του ρέματος Λαγκάτσι της Δ.Ε. Ιωαννιτών, των οικισμών Ανατολής, της Νήσου, Πεδινής, Κατσικά, Περάματος, Αμφιθέας, Κρύας, Αγ. Μαρίνας, καθώς και Ελεούσας του Δήμου Ζίτσας, Ακόμη, τα βοθρολύματα της ευρύτερης περιοχής εξυπηρέτησης της εγκατάστασης και τα υγρά απόβλητα των βιοτεχνικών – βιομηχανικών μονάδων της ΒΙ.ΠΕ. Ιωαννίνων, μετά από κατάλληλη προεπεξεργασία.

Στον σχεδιασμό και προγραμματισμό της ΔΕΥΑΙ εντάσσονται μια σειρά οικισμών που πρόκειται να συνδεθούν και είναι οι οικισμοί Βασιλικής, Δροσοχωρίου, Καστρίτσης, Κουτσελίου, Λογκάδων, Μουζακαίων, Ηλιοκαλής, Πλατανιάς της Δ.Ε. Παμβώτιδος, και τους οικισμούς Μπάφρας και Νεοκαισάρειας του Δήμου Ιωαννιτών, καθώς και οι οικισμοί Αγ. Ιωάννου, Βουνοπλαγιάς, Ζωοδόχου, Ροδοτοπίου και Γαρδικίου του Δήμου Ζίτσας.

Σχετικά άρθρα

Ανακοίνωση – υπενθύμιση για όσα «ξέχασε» ο Θ. Μπέγκας

Δύο μελέτες για τον ποιοτικό έλεγχο του πόσιμου νερού

Ξεκινά η εγκατάσταση 11.900 «έξυπνων» υδρομέτρων