ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Άκυρος μετά από προσφυγή ο διαγωνισμός Πηγάδια – Πλάκα

Σε επαναδημοπράτηση του έργου βελτίωσης του οδικού τμήματος Πηγάδια - Γέφυρα Πλάκας της 2ης επαρχιακής οδού θα υποχρεωθεί η Περιφέρεια Ηπείρου, καθώς η Ενιαία Αρχή Δημόσιων Συμβάσεων προχώρησε στην ακύρωση της διακήρυξης με την οποία προκηρύχθηκε ο διεθνής ανοιχτός διαγωνισμός.

Κατά της διακήρυξης είχε υπάρξει προδικαστική προσφυγή από την ένωση «Μεσόγειος Α.Ε.-ΜΤ Α.Τ.Ε.», θέτοντας ζητήματα αντισυνταγματικότητας διατάξεων όσον αφορά τους όρους για τη χρηματοοικονομική επάρκεια, που την απέκλειαν από την υποβολή προσφοράς στη διαγωνιστική διαδικασία.
Η Ενιαία Αρχή Δημόσιων Συμβάσεων έκρινε πως έχει βάση η προσφυγή και αποφάσισε την ακύρωση του διαγωνισμού, αναφέροντας στην απόφαση της πως το ανεκτέλεστο μόνο ως αρχή απόδειξης και όχι ως πλήρη απόδειξη δύναται να εκληφθεί και δεν μπορεί νομίμως να επιφέρει τον αποκλεισμό υποψηφίου. Στην απόφαση σημειώνεται πως βάσει του νόμου είναι σχεδόν αδύνατον σε μια εταιρεία να αναβαθμίσει το πτυχίο της στην 7η τάξη, με αποτέλεσμα να υπάρχει ένας κλειστός κύκλος εταιρειών που μπορούν να αναλάβουν έργα μεγάλου προϋπολογισμού.
Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το ypodomes.com, ο πρόεδρος της ΠΕΔΜΕΔΕ Μιχάλης Δαχτυλίδης, σε δημοσιογραφική συνάντηση πριν από δύο εβδομάδες, είχε αναφέρει πως, παρά το πολύ μεγάλο πρόγραμμα έργων, δεν υπάρχει σωστή κατανομή, καθώς πρόκειται για έργα που απευθύνονται σε μεγάλες εταιρείες 7ης τάξης και αποκλείονται οι εταιρείες 4ης, 5ης, 6ης που πολλές φορές είναι και πιο υγιείς. Μάλιστα είχε μιλήσει για φωτογραφικούς όρους σε διαγωνισμούς έργων που έχουν ως αποτέλεσμα τον αποκλεισμό των εταιρειών μικρότερης τάξης, οι οποίες σε πολλές περιπτώσεις φυτοζωούν καθώς δεν μπορούν να «βγουν». Ο πρόεδρος του ΠΕΔΜΕΔΕ υποστηρίζει για αυτόν τον λόγο ότι έχει διαρραγεί η κατασκευαστική πυραμίδα. «Μπορούμε να κάνουμε ποιοτικά έργα, να μπουν και οι τυπικά μικρότερες εταιρείες στο παιχνίδι, να μη βγαίνουν φωτογραφικά εκτός», είχε αναφέρει τότε.

Σχετικά άρθρα

Μείζον ζητούμενο να μην κλείσει ο δρόμος Πηγάδια – Γέφυρα Πλάκας

Με ανάδοχο ουσιαστικά το Πηγάδια – Γέφυρα Πλάκας

Γεωργία Χαλάτση

Επαναδημοπρατείται το οδικό έργο Πηγάδια – Γέφυρα Πλάκας