ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Με ανάδοχο ουσιαστικά το Πηγάδια – Γέφυρα Πλάκας

Μια σημαντική αρχή για τη βελτίωση της προσβασιμότητας στην ορεινή περιοχή των Τζουμέρκων έγινε με την ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας για την αποκατάσταση και βελτίωση του οδικού τμήματος της 2ης επαρχιακής οδού Ιωαννίνων Πηγάδια – Γέφυρα Πλάκας.

Το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί σε δύο περίπου χρόνια, απαντώντας σε ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Δήμος Βορείων Τζουμέρκων και δεν είναι άλλος από τη δυσκολία και της επικινδυνότητα προσβασιμότητας μέσω του υφιστάμενου οδικού δικτύου.
Από σήμερα, το σημαντικό αλλά και δύσκολο αυτό έργο έχει ουσιαστικά ανάδοχο, καθώς αποσφραγίστηκαν οι προσφορές που κατατέθηκαν, στο πλαίσιο της δημοπράτησης, που έγινε στις 20 Οκτωβρίου. Την αίσια έκβαση της διαδικασίας έκανε γνωστή με ανάρτησή του ο περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης, χαρακτηρίζοντας το έργο ως το δυσκολότερο στην αυτοδιοικητική του πορεία. «Σήμερα έχω μια μεγάλη χαρά. Έχουμε ανάδοχο στο πιο δύσκολο έργο που θα έχω κάνει στην αυτοδιοικητική πορεία μου μέχρι σήμερα, στο κομμάτι Πηγάδια – Γεφυρα Πλάκας. Ευχαριστώ τους υπαλλήλους που ασχολήθηκαν με το έργο, τους μελετητές και σε όλους τους αφανείς εργάτες του οράματος», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με πληροφορίες, μειοδότης αναδείχθηκε η Εργοδυναμική Πατρών ΑΤΕ, που έδωσε έκπτωση 13,85%, ενώ προσφορές υπέβαλαν άλλες τρεις εταιρείες. Η ίδια τεχνική εταιρεία είναι αυτή, που ανέλαβε την κατασκευή και της σύνδεσης της 2ης επαρχιακής οδόυ με την Ιόνια Οδό στο ύψος των διοδίων του Τερόβου, ενώ εκτελεί και άλλα μεγάλα έργα στην περιοχή, όπως η λεωφόρος Νιάρχου και ο μεγάλος δακτύλιος.
Το κόστος του έργου ανέρχεται σε 24 εκατ. ευρώ με ΦΠΑ (19,03 εκατ. ευρώ χωρίς ΦΠΑ) και χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Βέβαια, πρόκειται για υποτμήμα του συνολικού οδικού άξονα Πηγάδια – Πράμαντα, η ανακατασκευή του οποίου αποτελεί αίτημα ετών, όπως και η βελτίωση της προσβασιμότητας προς το ανατολικό τμήμα του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων. Αυτό αναφέρει, εκφράζοντας παράλληλα τν χαρά του για την εξέλιξη, ο νεοεκλεγείς δήμαρχος και νυν αντιδήμαρχος Νίκος Βαΐτσης. «Σήμερα είναι ημέρα χαράς για τα Τζουμέρκα… Μετά από επιμονή, υπομονή και συνεργασία, το πρώτο μεγάλο βήμα έγινε. Νιώθω την ανάγκη να ευχαριστήσω τον περιφερειάρχη Ηπείρου και τους υπηρεσιακούς παράγοντες της Περιφέρειας. Θέλει πολλή δουλειά ακόμη για να πούμε ότι πετύχαμε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Μέχρι, δηλαδή, να φτάσει ο δρόμος Πράμαντα-Συρράκο- Καλαρρύτες – Ματσούκι, απαιτείται συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς», σημειώνει.
Η ανάδειξη του αναδόχου έγινε με τη δεύτερη, καθώς η πρώτη δημοπράτηση του έργου είχε ακυρωθεί από την Ενιαία Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων, μετά από προσφυγή εταιριών, που δεν μπορούσαν να συμμετάσχουν εξαιτίας του ανεκτέλεστου έργου τους. Η Περιφέρεια Ηπείρου από την πρώτη στιγμή υποστήριξε πως η διακήρυξη είχε συνταχθεί με βάση το πρότυπο της ίδιας της Ενιαίας Αρχής, το οποίο και τροποποιήθηκε, προκειμένου να επαναδημοπρατηθεί, κάτι που έγινε τον περασμένο Σεπτέμβριο.
Το μήκος του προς βελτίωση τμήματος είναι περί τα 8,5 χλμ., από το τέλος του τμήματος της σύνδεσης της Ιόνιας Οδού στον Α/Κ Τερόβου με τα Τζουμέρκα (πλησίον του οικισμού Πηγάδια) μέχρι μετά τον κόμβο της διασταύρωσης με την επαρχιακή οδό σύνδεσης Άρτας με τα Τζουμέρκα.

Σχετικά άρθρα

Μείζον ζητούμενο να μην κλείσει ο δρόμος Πηγάδια – Γέφυρα Πλάκας

Επαναδημοπρατείται το οδικό έργο Πηγάδια – Γέφυρα Πλάκας

Επαναδημοπρατείται το έργο Πηγάδια- Γέφυρα Πλάκας