ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Επαναδημοπρατείται το οδικό έργο Πηγάδια – Γέφυρα Πλάκας

Χωρίς προβλήματα αναμένεται να εξελιχθεί αυτή τη φορά ο νέος διαγωνισμός για τον οδικό άξονα από τα Πηγάδια έως τη Γέφυρα Πλάκας του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων, μετά την απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής για επαναδημοπράτησή του.

Το έργο αποτελεί υποτμήμα της 2ης επαρχιακής οδού, από τα Πηγάδια έως την Πράμαντα, και τμήμα του έχει ενταχθεί για χρηματοδότηση στο Ταμείο Ανάκαμψης με προϋπολογισμό 23.600.000 ευρώ.
Η πρώτη δημοπράτηση του έργου είχε ακυρωθεί από την Ενιαία Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων, μετά από προσφυγή εταιριών, που δεν μπορούσαν να συμμετάσχουν εξαιτίας του ανεκτέλεστου έργου τους.
Η Περιφέρεια Ηπείρου από την πρώτη στιγμή υποστήριξε πως η διακήρυξη συντάχθηκε με βάση το πρότυπο της ίδιας της Ενιαίας Αρχής, η οποία στην απόφασή της σημειώνει πως το ανεκτέλεστο μιας εταιρείας «μόνο ως αρχή απόδειξης και όχι ως πλήρης απόδειξη δύναται να εκληφθεί και δεν μπορεί νομίμως να επιφέρει τον αποκλεισμό υποψηφίου», κάτι που αντίκειται σε σχετική ευρωπαϊκή οδηγία (οδηγία 2014/24/ΕΕ).
Πρόκειται για ένα θέμα που έχει να κάνει με τη διαφορά στην εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία, όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης, και έτσι πλέον, η επαναδημοπράτηση του έργου γίνεται χωρίς τον συγκεκριμένο όρο, που φαίνεται να ευνοεί τις εταιρίες της 7ης τάξης, δηλαδή τις μεγαλύτερες εργοληπτικές εταιρίες.

 

Σχετικά άρθρα

Μείζον ζητούμενο να μην κλείσει ο δρόμος Πηγάδια – Γέφυρα Πλάκας

Με ανάδοχο ουσιαστικά το Πηγάδια – Γέφυρα Πλάκας

Γεωργία Χαλάτση

Επαναδημοπρατείται το έργο Πηγάδια- Γέφυρα Πλάκας