Αίθουσα ΣύνταξηςΕπικαιρότητα

Η πίτα του Ταμείου Ανάκαμψης και το κομμάτι της Ηπείρου

Την άποψη ότι η Περιφέρεια Ηπείρου ενέταξε έργα σε όσες προσκλήσεις του Ταμείου Ανάκαμψης την αφορούσαν, υποστήριξε ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλεξανδρος Καχριμάνης, απαντώντας στην ερώτηση του επικεφαλής της παράταξης «Ήπειρος Όλον - Τόπος να Ζεις» Στέφανου Ζούμπα, ο οποίος από την πλευρά του υποστήριξε η Ήπειρος μένει, για μια ακόμη φορά, εκτός των σημαντικών πόρων ενός μεγάλου προγράμματος.

Ο κ. Ζούμπας στήριξε τη θέση του αυτή στο ότι το ποσό που αθροίζεται από τα έργα στην Ήπειρο -στα 60 εκατ. ευρώ το εκτίμησε χοντρικά, είναι πολύ μικρό σε σχέση με τα 35,9 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης για τη χώρα μας, κάνοντας αναφορά και στο ότι απεντάχθηκαν δύο μεγάλα έργα: το Πάρκο Υψηλής Τεχνολογίας & Έρευνας και τον νέο αγωγό ύδρευσης Άρτας – Πρέβεζας-Λευκάδας. «Μια στοιχειώδης, δίκαιη κατανομή των πόρων – επιχορηγήσεων του Ταμείου Ανάκαμψης, που θα λάμβανε υπόψη την ανάγκη της περιφερειακής διάστασης, θα έπρεπε να εξασφαλίζει πόρους τουλάχιστον 350 εκατ. ευρώ για έργα, που θα υλοποιούνταν στην Ήπειρο είτε από την Περιφέρεια Ηπείρου είτε από άλλους φορείς», ανέφερε ο κ. Ζούμπας, ζητώντας από τον περιφερειάρχη να του απαντήσει για τις ενέργειες στις οποίες έχει προβεί όσον αφορά τη διεκδίκηση χρηματοδότησης νέων έργων στην Ήπειρο και σε ποιες πολιτικές ενέργειες, ώστε να δημιουργηθεί ένα αρραγές μέτωπο φορέων της Ηπείρου, που θα διεκδικήσει τη χρηματοδότηση και υλοποίηση σημαντικών αναπτυξιακών έργων.
«Δεν αφήσαμε κανένα έργο και μάλιστα τα έχουμε και συμβασιοποιημένα», ήταν η απάντηση του περιφερειάρχη, ο οποίος παρέθεσε έναν κατάλογο των έργων, που έχουν ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης, και των προϋπολογισμών τους, μεταξύ των οποίων τα πέντε έργα οδικής ασφάλειας (Πηγάδια – Γέφυρα Πλακας και κόμβοι Λούτσας, Λαψίστας, Επισκοπικού και Βαλανιδοράχης), έργα του Υπουργείου Πολιτισμού (Τζαμί Καλούτσανης, Κάστρο Κιάφας, Ιμαρετ), τα δίκτυα αποχέτευσης και επεξεργασίας λυμάτων σε Αρίστη και Μικρό Πάπιγκο, , η κατασκευή κύριας διαδρομής δικτύου ποδηλατοδρόμων Π.Ε. Πρέβεζας (Ιόνια Διαδρομή), η υποδομή Έρευνας και Καινοτομίας του ΙΤΕ κ.ά.
«Αυτά είναι κρατικά, δικά μας. Σε ιδιώτες έχουν πέσει κι άλλα. Και ξέρετε ότι το Ταμείο Ανάκαμψης είναι κυρίως για ιδιωτικές δουλειές», πρόσθεσε, εξηγώντας πως η απένταξη του δικτύου ύδρευσης Άρτα – Πρέβεζα – Λευκάδα προέκυψε λόγω του ότι διαπιστώθηκε η αδυναμία ολοκλήρωσης εντός των προθεσμιών. Εξηγήσεις έδωσε και για την απένταξη του Πάρκου Ύψηλής Τεχνολογίας και Έρευνας, επαναλαμβάνοντας αυτά που έχει επανειλημμένα πει στο παρελθόν.

Σχετικά άρθρα

Κυκλικοί κόμβοι: Έρχεται η σειρά της περιφερειακής οδού

Στο κεντρικό κράτος το μπαλάκι για την Παμβώτιδα

Πιέζει ο χρόνος για άμεση δημοπράτηση