Αίθουσα ΣύνταξηςΕπικαιρότητα

«Ψηφιακή ασπίδα» σε δάση και αλσύλλια

«Έξυπνες» κάμερες, συνδεδεμένες με το 112, προστίθενται από φέτος στα «όπλα» των υπηρεσιών Πολιτικής Προστασίας της Ηπείρου για την πρόληψη και την άμεση επέμβαση σε περιπτώσεις δασικών πυρκαγιών κατά την αντιπυρική περίοδο.

Πέντε τέτοιες κάμερες έχει προμηθευτεί η Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ηπείρου, ενώ μαζί με ακόμη δέκα, που έχουν προμηθευτεί οι υπηρεσίες της Πυροσβεστικής και του Δασαρχείου, θα δημιουργήσουν μια «ψηφιακή ασπίδα» γύρω από ευαίσθητες περιοχές.
Οι κάμερες αυτές έχουν τη δυνατότητα να καλύπτουν καθ’ όλο το 24ωρο μεγάλο γεωγραφικό εύρος και να εντοπίζουν την παραμικρή εστία φωτιάς πολύ γρήγορα, αλλά ταυτόχρονα, μέσω του 112, να ενημερώνουν τις αρχές, ώστε να υπάρχει η αμεσότερη δυνατή ανταπόκριση.
Τέτοιες κάμερες θα τοποθετηθούν σε όλη την Ήπειρο και σε ό,τι αφορά τον νομό Ιωαννίνων θα παρακολουθούν περιοχές στο Πωγώνι, το Μέτσοβο, τη Βάλια Κάλντα, αλλά και τα περιαστικά δασύλλια της πόλης των Ιωαννίνων, όπως ανέφερε ο Συντονιστής της Πολιτικής Προστασίας Δημήτρης Μαυρογιώργος κατά την συνεδρίαση λογοδοσίας του περιφερειακού συμβουλίου, το απόγευμα της Μεγάλης Τρίτης.
Αφορμή στάθηκε η ερώτηση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» σχετικά με τα μέτρα πρόληψης των δασικών πυρκαγιών. Η περιφερειακή σύμβουλος Τίνα Ζέκα αναφέρθηκε αφενός στις αλλαγές στις κλιματολογικές συνθήκες, αφετέρου στα χιλιάδες κενά στο πυροσβεστικό σώμα, καθώς και στην εφαρμογή πολιτικών με τη λογική «κόστους οφέλους» τόσο σε κεντρικό όσο και τοπικό επίπεδο. Η κ. Ζέκα ζήτησε ενημέρωση για τα μέτρα πρόληψης της Περιφέρειας, τυχόν μελέτες για καθαρισμό δασών, για ενέργειες προς τον ΔΕΔΔΗΕ για τη συντήρηση του δικτύου.
«Υπάρχει ο προγραμματισμός να απασχοληθεί το προσωπικό της Πολιτικής Προστασίας στον καθαρισμό των αστικών και περιαστικών δασών από καύσιμη ύλη ως προληπτικό μέτρο για τις δασικές πυρκαγιές; Η έκδοση του δελτίου επικινδυνότητας δεν είναι πρόληψη. Και τι θα γίνει αν ξέρουμε ότι είναι επικίνδυνη η μέρα για πυρκαγιές, αν δεν έχουν ληφθεί νωρίτερα προληπτικά μέτρα; Ποια άλλα μέτρα πρόληψης έχει σχεδιάσει η Περιφέρεια;», ρώτησε η κ. Ζέκα.
Απαντώντας, ο κ. Μαυρογιώργος αναφέρθηκε συνολικά στην προετοιμασία για την αντιπυρική περίοδο και την πολύ καλή συνεργασία με τους συναρμόδιους και εμπλεκόμενους φορείς, ενώ τόνισε πως από τον ΔΕΔΔΗΕ έχει γίνει καθαρισμός σε μήκος 40 χλμ. του παλιού δικτύου με τις εργασίες να συνεχίζονται.
Φέτος η Ήπειρος αναμένεται να έχει στην διάθεσή της και εναέρια μέσα, τόσο στο αεροδρόμιο των Ιωαννίνων όσο και στο αεροδρόμιο του Ακτίου, με τον κ. Μαυρογιώργο να σημειώνει ωστόσο πως η βαρύτητα δίνεται στην πρόληψη και την αμεσότητα καταστολής, κάτι που αποτελεί και το νέο δόγμα της Πυροσβεστικής.
Σημαντικά ζητήματα έχουν προκύψει στις δασικές εκτάσεις γύρω από τα στρατόπεδα Άρτας και Φιλιατών, με το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης να ζητά κοπή δέντρων σε μεγάλη ακτίνα, κάτι για το οποίο υπάρχουν αντιδράσεις. Ο κ. Μαυρογιώργος σημείωσε πως όντως υπάρχει ένα ζήτημα εκεί, το οποίο θα εξεταστεί με τον Διοικητή της 8ης Μεραρχίας.
Ακόμη, περιοχές που προβληματίζουν, όπως ανέφερε, είναι ο Βάλτος της Πάργας αλλά και η περιοχή της Λούτσας στην Πρέβεζα, επισημαίνοντας πως εντός των ημερών, εκτός από συσκέψεις και τις συνεδριάσεις των Συντονιστικών Οργάνων, προγραμματίζονται ασκήσεις ετοιμότητας και εφαρμογής των σχεδίων διαφυγής που προβλέπει η νέα νομοθεσία.

Σχετικά άρθρα

Αδυναμία ανταπόκρισης στο πλήθος των υποχρεώσεων

Διαμορφώνει την ατζέντα η Λαϊκή Συσπείρωση Ηπείρου

«Υποβάθμιση και εκφυλισμός» της λειτουργίας της Περιφερειακής Επιτροπής