ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Υπόσχεση για έναν δήμο με ευρωπαϊκή λειτουργία και εικόνα

Την ετοιμότητα της παράταξης «Ιωάννινα_2023» να αλλάξει τον τόπο, δουλεύοντας για έναν δήμο «όλων για όλους», δήλωσε η επικεφαλής της Τατιάνα Καλογιάννη, ανοίγοντας την προεκλογική αυλαία για τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου.

Μιλώντας σε μια γεμάτη αίθουσα στο ξενοδοχείο Du Lac, η κ. Καλογιάννη παρουσίασε τις θέσεις της δημοτικής παράταξης σχετικά με τις δυνατότητες του Δήμου να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις, ώστε να αποκτήσει εικόνα και λειτουργία σύμφωνη με το ευρωπαϊκό πρότυπο.

Αναφέρθηκε, επίσης, στις παθογένειες, τα προβλήματα και τις ελλείψεις σε κάθε δημοτική ενότητα, αλλά παράλληλα κατέθεσε και τις προτάσεις για την υλοποίηση έργων και δράσεων, που μεσοβραχυπρόθεσμα θα συμβάλλουν στην επίτευξη της ισόρροπης εξέλιξης και ανάπτυξης όλων των δημοτικών ενοτήτων, όπως συγκρότησαν τον ενιαίο Δήμο Ιωαννιτών από το 2011 και μετά.

Τόνισε δε ότι οι σχεδιασμοί, που δρομολογούνται σήμερα για τον Δήμο μας, όπως το σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης, δεν πρέπει να μείνουν επί χάρτου, και κυρίως να μην αλληλοαναιρούνται με άλλους (σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Μικροκινητικότητας, Τοπικό Πολεοδομικό Σχεδιασμό κ.λπ.). «Αλλιώς, θα συνεχίσουμε τους αυτοσχεδιασμούς και ο τόπος θα παραμείνει στάσιμος», σημείωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Έργα χωρίς αντίκρισμα στις πραγματικές ανάγκες των δημοτών, είναι έργα βιτρίνας. Έργα χωρίς ολοκληρωμένες μελέτες μένουν μακέτες. Μόνο τα έργα με συνέχεια και συμπληρωματικότητα, είναι έργα πολλών για τους πολλούς. Και αυτά τα έργα μένουν στην ιστορία».

Πυρήνας δράσεων και έργων

Η κ. Καλογιάννη τόνισε ότι χρειάζονται υπεύθυνες και συγκεκριμένες απαντήσεις στα αιτήματα των πολιτών, μιλώντας για την ανάγκη ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού. «Τα προβλήματα είναι γνωστά. Δε χρειάζονται άλλοι πειραματισμοί. Το να προσπαθούμε να επιλύσουμε τα ζητήματα μεμονωμένα και αποσπασματικά, δε λειτουργεί. Πρέπει να επιλέξουμε την αναδιάρθρωση των παρωχημένων πρακτικών και να επιτρέψουμε να ακουστούν νέες απόψεις και να χαραχθούν νέες προοπτικές», υπογράμμισε και παρουσίασε έναν πυρήνα δράσεων και έργων, ο οποίος συνίσταται στα εξής:

  1. Ανάπτυξη του δημόσιου χώρου στον αστικό ιστό.
  2. Αναβάθμιση υφιστάμενων και δημιουργία νέων χώρων σε όλες τις δημοτικές ενότητες για ψυχαγωγία, διασκέδαση και αθλητισμό με έμφαση στη φύλαξη, την καθαριότητα και την πρωτοτυπία.
  3. ∆ιεκδίκηση, αξιοποίηση και απόδοση στον Δήμο και τους δημότες εκτάσεων και ιδιοκτησιών για ανάπτυξη πάρκων πρασίνου και πολιτισμού ή εκπαιδευτικών και ψυχαγωγικών πάρκων, μετά από ολοκληρωμένες μελέτες και με ανταπόδοση, βέβαια, ίσης αξίας εκτάσεων στους φορείς – ιδιοκτήτες τους. Ως παραδείγματα ανέφερε τις δύο ιδιοκτησίες του υπεραστικού ΚΤΕΛ, στην Καλούτσιανη και στην οδό Ζωσιμαδών, την παραλίμνια έκταση νοτίως του Αγίου Νικολάου Κοπάνων και τις φυλακές Σταυρακίου.
  4. Πρότυπες παρεμβάσεις στo Νησί και στο Κάστρο με υπογειοποίηση δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας και τηλεπικοινωνιών, αξιοποίηση κοινόχρηστων χώρων για τη φιλοξενία δράσεων της Σχολής Καλών Τεχνών, διαμόρφωση πλατειών κ.λπ.
  5. Συνολική κυκλοφοριακή διευθέτηση με ανάπτυξη περιφερειακών σταθμών στάθμευσης, διάνοιξη καθέτων οδών στους συλλεκτήριους άξονες και ολοκληρωμένη αντιμετώπιση της μετακίνησης πολιτών και εμπορευμάτων.
  6. Κρίσιμα οδικά έργα, όπως η επέκταση της Γεννηματά μέχρι τον κόμβο Κουτσελιού και η επέκταση της Κενάν Μεσαρέ μέχρι την Περιφερειακή Ιωαννίνων.
  7. Υλοποίηση των έργων της μελέτης «Βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη και ανάπλαση περιοχής Λίμνης Παμβώτιδας», για δραστηριότητες αθλητισμού, αναψυχής και ήπιων οικολογικών δραστηριοτήτων, με στόχο να καταστεί το επίκεντρο των δραστηριοτήτων του τόπου, στα πρότυπα των λιμνών της κεντρικής Ευρώπης.
  8. Ποδηλατόδρομοι και περιπατητικές διαδρομές τόσο περιμετρικά της Λίμνης, όσο και στα δασύλλια Ψιλής Γορίτσας, Κοσμηράς και Μπάφρας.
  9. Δημιουργία θεσμού δραστηριοτήτων πολιτισμού και αθλητισμού. Οι θεσμοί αυτοί θα περιλαμβάνουν προγραμματισμένες δραστηριότητες σε ετήσια βάση, με στόχο την προσέλκυση κοινού όχι μόνο από την τοπική, αλλά επίσης από την εθνική και τη διεθνή κοινότητα.
  10. Μέριμνα για τους συμπολίτες που αντιμετωπίζουν προβλήματα στην καθημερινότητά τους, όπως τα εμποδιζόμενα άτομα, τα άτομα με χρόνια νοσήματα και οι οικογένειές τους, τα παιδιά και οι έφηβοι με αναπηρία.
  11. Ψηφιακός μετασχηματισμός με ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα.

«Η στάση μας και η πολιτική μας πρακτική, μέχρι σήμερα, αναμφισβήτητα απέδειξε ότι είμαστε δίπλα στον δημότη και στηρίζουμε μόνο ορθολογικά τεκμηριωμένες προτάσεις για το συμφέρον των δημοτών. Ο Δήμος μας πρέπει σήμερα να διεκδικήσει τη θέση που του αξίζει, σε ένα πλήρως ανταγωνιστικό περιβάλλον. Εμείς διεκδικούμε να βάλουμε την προσωπική μας σφραγίδα σ’ αυτό. Χωρίς αποκλεισμούς και με τη συνεργασία όλων των κοινωνικών φορέων, ενώνοντας όλες τις υγιείς δυνάμεις του τόπου μας, που επιθυμούν να συμβάλλουν στη διαμόρφωση ενός Δήμου με ευρωπαϊκή λειτουργία και εικόνα. Κοιτάζοντας ο ένας τον άλλον στα μάτια, έχουμε χρέος, το οφείλουμε στην ιστορία μας αλλά και στην επόμενη γενιά, να εργαστούμε για να προσδώσουμε στα Ιωάννινα το κύρος και την αίγλη που ιστορικά δικαιούνται, αλλά και για να αναδειχθεί η κρυμμένη υπεραξία τους και να απολάβουν τη θέση που τους αρμόζει στο σύγχρονο περιβάλλον. Και αυτό καλούμαστε να το κάνουμε όλοι μαζί. Ενωμένοι!», κατέληξε.

 

Σχετικά άρθρα

Άλλα συμφώνησαν, αλλιώς τους προέκυψαν

Αποστόλης Τζελέτας

ΑΣΔΣΑ Ηπείρου: Προμηνύεται δύσκολη η… συμβίωση

Αποστόλης Τζελέτας

Τ. Καλογιάννη: Εκτίμηση για τους κ.κ. Νάτση, Πατσούρα και Παπαχρήστο