ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Ανάδοχος μέχρι το Πάσχα για το Πηγάδια – Γέφυρα Πλάκα

Τις διαγωνιστικές διαδικασίες για τα πέντε μεγάλα οδικά έργα, που εντάσσονται στο «Πρόγραμμα βελτίωσης οδικής ασφάλειας στο εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο», με ένα σημαντικό μέρος της χρηματοδότησης να προέρχεται από το Ταμείο Ανάκαμψης, εκκίνησε η Περιφέρεια Ηπείρου.

Τις προηγούμενες ημέρες είχε προκηρύξει τους διαγωνισμούς για τους τέσσερις ισόπεδους κυκλικούς κόμβους επί της Εθνικής Οδού Ιωαννίνων – Άρτας στο Επισκοπικό, επί της Εθνικής Οδού Ιωαννίνων – Κοζάνης στη Λαψίστα, επί της Εθνικής Οδού Πρέβεζας-Ηγουμενίτσας προς Βαλινοδοράχη και επί της παραλιακής οδού στη Λούτσα, ενώ ακολούθησε σήμερα και η δημοπράτηση της αποκατάστασης – βελτίωσης του οδικού τμήματος της 2ης επαρχιακής οδού Πηγάδια – Γέφυρα Πλάκας.
Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου είναι 23,6 εκατ. ευρώ, με τα 9,37 εκατ. ευρώ να προέρχονται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, τα 7,93 εκατ. ευρώ από τη ΣΑΕΠ 030 Ηπείρου και τα 6,3 εκατ. ευρώ από το Τομεακό Πρόγραμμα «Ανάπτυξης Υποδομών-Μεταφορών 2021-2025». Ωστόσο, η κατανομή αυτή ενδέχεται να αλλάξει, καθώς ο περιφερειάρχης Ηπείρου έχει λάβει τη δέσμευση ότι τα 6,3 εκατ ευρώ του Υπουργείου Υποδομών θα γίνουν 10 εκατ. ευρώ., επομένως θα «αποσυμφορηθεί», όπως χαρακτηριστικά έχει αναφέρει, το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης.
Οι προσφορές θα μπορούν να κατατεθούν έως τις 10 Φεβρουαρίου και στις 16 του ίδιου μήνα θα γίνει η αποσφράγιση. Στόχος είναι να έχει προκύψει ο ανάδοχος μέσα στον Μάρτιο, ώστε να υπογραφεί η σύμβαση και να ξεκινήσουν οι εργασίες, με την προθεσμία εκτέλεσης του έργου να έχει οριστεί σε 24 μήνες από την ημέρα υπογραφής της σύμβασης.
«Είναι έργα που τα έχει ανάγκη ο τόπος», τόνισε ο περιφερειάρχης και εξέφρασε τις ευχαριστίες του στις υπηρεσίες της Περιφέρειας και στους τεχνικούς συμβούλους για την ολοκλήρωση των διαδικασιών εντός των ασφυκτικών χρονοδιαγραμμάτων που έχουν τεθεί.

Προχωρούν και τα έργα πολιτισμού

Θετικές είναι οι εξελίξεις και σε ό,τι αφορά υπό εκτέλεση έργα, που έχουν να κάνουν με το πολιτιστικό απόθεμα και την τουριστική ανάπτυξη της Ηπείρου.
Με συγχαρητήρια συνοδεύτηκε, σύμφωνα με τον Αλ. Καχριμάνη, η έγκριση από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο της μελέτης του ερευνητικού έργου «Διερεύνηση του ευρύτερου ιστορικού χώρου Σουλίου: Ανάδειξη, Προστασία και Ανάπτυξη του Πολιτισμικού και Πολιτιστικού του Τοπίου», χωρίς μάλιστα να υπάρχει καμία παρατήρηση.
Πλέον μέλημα της Περιφέρειας Ηπείρου είναι να προχωρήσει στις επιμέρους μελέτες που απαιτούνται, με τον κ. Καχριμάνη να τονίζει ότι πρόκειται για ένα έργο που θα δώσει άλλες προοπτικές στην περιοχή.
Σε καλό δρόμο βρίσκονται και οι παρεμβάσεις για την αποκατάσταση και ανάδειξη των ιαματικών λουτρών της Ηπείρου, με τα εργασίες σε Αμάραντο και Καβάσιλα Κόνιτσας να είναι εντατικές, ενώ χωρίς εμπόδια μπορεί να προχωρήσει και η παρέμβαση στα ιαματικά λουτρά της Πρέβεζας, όπου είχε προκύψει ένα ζήτημα με τον εντοπισμό ενός οθωμανικού τμήματος κατά τη διάρκεια των εργασιών. «Έπρεπε να δράσουμε ακαριαία για να μη μείνει εκτός. Κάναμε γρήγορα τη μελέτη και έχουμε την έγκριση από το ΚΑΣ να προχωρήσουμε», ανέφερε ο κ. Καχριμάνης.
Αισιοδοξία υπάρχει και για το ζήτημα με τον αγωγό ύδρευσης, που διέρχεται από το τμήμα που έχει ξεκινήσει η κατασκευή της παράκαμψης της Νικόπολης.
Οι σωλήνες, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο περιφερειάρχης, είναι «σε αθλία κατάσταση» και δεν αντέχουν μεταφορά. Από την άλλη, δεν υπάρχει περιθώριο χρόνου για να κατασκευαστεί το νέο δίκτυο, που θα μεταφέρει νερό από τις πηγές Αγίου Γεωργίου για την εξυπηρέτηση αστικών κέντρων και οικισμών των Περιφερειακών Ενοτήτων Άρτας, Πρέβεζας, Λευκάδας και Αιτωλοακαρνανίας. «Είναι ένα σοβαρό θέμα που πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα. Θα βρούμε έναν τρόπο», τόνισε ο κ. Καχριμάνης.

Έργα συνεργασίας με Αλβανία

Τέλος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο περιφερειάρχης Ηπείρου σχολίασε και την επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στις μειονοτικές περιοχές της Αλβανίας, σημειώνοντας πως μόνο κέρδη θα έχουν τα δύο κράτη, και ειδικότερα η μειονότητα, από την ενίσχυση της συνεργασίας.
Απευθυνόμενος στον ομόλογό του Έντι Ράμα, ο έλληνας πρωθυπουργός είπε ότι μπορούμε να κάνουμε περισσότερα για να αναπτύξουμε τους οικονομικούς δεσμούς μεταξύ των δύο κρατών, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Είναι στενοί, μπορούν να γίνουν στενότεροι».
Όπως αναφέρθηκε και στη δυνατότητα να δρομολογηθούν έργα περιβαλλοντικής συνεργασίας, όπως ένα κοινό σχέδιο για τον Αώο ποταμό.

Σχετικά άρθρα

Μείζον ζητούμενο να μην κλείσει ο δρόμος Πηγάδια – Γέφυρα Πλάκας

Με ανάδοχο ουσιαστικά το Πηγάδια – Γέφυρα Πλάκας

Γεωργία Χαλάτση

Επαναδημοπρατείται το οδικό έργο Πηγάδια – Γέφυρα Πλάκας