ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Διαπιστώσεις για έλλειψη ολοκληρωμένου σχεδίου μακράς διάρκειας

Την έλλειψη ενός συνεκτικού, ολοκληρωμένου σχεδίου μακράς διάρκειας, που να στοχεύει στη δραστική βελτίωση του βιοτικού επιπέδου και της ποιότητας ζωής των δημοτών, ιεραρχεί η παράταξη «Ιωάννινα_2023» ως το κυρίαρχο θέμα για την πόλη των Ιωαννίνων.

Παράγωγα της έλλειψης αυτής είναι, όπως σημειώνει, τα προβλήματα στις μετακινήσεις πεζών και οχημάτων, η έλλειψη ποδηλατοδρόμων, αθλητικών χώρων, χώρων αναψυχής και η αδυναμία διευθέτησης της διαχείρισης των αστικών απορριμμάτων εντός των ορίων της πόλης.
Αυτό αναφέρεται σε δελτίο τύπου με αφορμή την ολοκλήρωση των συναντήσεων με τα τοπικά συμβούλια στις κοινότητες της Δημοτικής Ενότητας Ιωαννίνων, που είχε η επικεφαλής της παράταξης Τατιάνα Καλογιάννη, οι δημοτικοί σύμβουλοι Βασίλης Κοσμάς και Σπύρος Γκίζας, καθώς και τα στελέχη της παράταξης Χριστίνα Μάστορα, Ντίνος Παπαδόπουλος και Γιώργος Ζερβός.
Στη δημοτική κοινότητα Ιωαννίνων ως ανάγκες κύριας προτεραιότητας καταγράφονται η υπογειοποίηση των δικτύων κοινής ωφελείας, η ανάπλαση των χώρων της Λαϊκής Αγοράς Αγίου Νικολάου και Αγίας Μαρίνας, η αποκατάσταση και ανάδειξη των διατηρητέων μνημείων, πεζοδρομήσεις, αναπλάσεις πλατειών και κοινόχρηστων χώρων, πιστοποιήσεις παιδικών χαρών, δημιουργία αθλητικών χώρων, συντηρήσεις διαγραμμίσεων, επεκτάσεις φωτισμού, αποφράξεις και καθαρισμοί στα φρεάτια απορροής ομβρίων.
Ως προτεραιότητες στην κοινότητα Μαρμάρων ιεραρχούνται η εκπόνηση του Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου Δήμου Ιωαννιτών, ώστε να τροποποιηθεί η Ζώνη Οικιστικού Ελέγχου (ΖΟΕ), η έγκριση της πολεοδομικής μελέτης Κάτω Μαρμάρων και Σταυρακίου, η ολοκλήρωση του κυκλικού κόμβου με τη Βλαχόστρατα και η αποκατάσταση – αξιοποίηση του λατομείου της περιοχής. Ακόμη οι κάτοικοι ζητούν την άρση των ανισοτήτων στην τιμολογιακή πολιτική τόσο στα δημοτικά τέλη όσο και στην τιμή του νερού, που παρατηρούνται μεταξύ των δημοτικών ενοτήτων. Άλλα ζητήματα είναι οι επεκτάσεις του δικτύου φωτισμού οδών, όπως στη Χαρ, Θώμου, στην 21ης Φεβρουαρίου, στην Αριστάρχου κ.α., και η κατασκευή αγροτικής οδοποιίας. Τέλος, επισημάνθηκε ότι σε άμεση προτεραιότητα πρέπει να τεθεί η αποκατάσταση του οδοστρώματος στις οδούς εκείνες που κατασκευάστηκαν προσφάτως έργα δικτύων αποχέτευσης και ύδρευσης, καθότι η διέλευση αυτοκινήτων και πεζών μέσω αυτών καθίσταται δυσχερής και επικίνδυνη.
Η έλλειψη Τοπικού Χωρικού Σχεδίου αποτελεί υπ’ αριθμό ένα πρόβλημα και στην κοινότητα Σταυρακίου, με αποτέλεσμα την αδυναμία κατασκευής του κόμβου επί της Βλαχόστρατας και των αλλαγών χρήσεων στις εκτάσεις που σήμερα χωροθετούνται η Λαχαναγορά και οι Φυλακές Σταυρακίου. Επίσης, καταγράφηκαν η έλλειψη υποδομής για την παροχέτευση των ομβρίων υδάτων και η δημιουργία νέων χωματερών από την ανεξέλεγκτη εναπόθεση ογκωδών αποβλήτων αλλά και από την έλλειψη πράσινων και μπλε κάδων. Τέλος, παρουσιάζεται η ανάγκη αναβάθμισης των υποδομών του γηπέδου ποδοσφαίρου, η επίσπευση των εργασιών για τη δημιουργία της πλατείας Σταυρακίου και η αντιμετώπιση της ανεπάρκειας που παρουσιάζεται στις σχολικές αίθουσες.
Στο Νεοχωρόπουλο ως ζητήματα προτεραιότητας τέθηκαν η επίσπευση και ολοκλήρωση των εργασιών στο γήπεδο ποδοσφαίρου, η δημιουργία αντιπυρικής ζώνης πάνω από το γήπεδο και η ανάγκη σύνδεσης της δεξαμενής ύδρευσης στη θέση του ραντάρ. Επισημάνθηκε, ακόμη, ότι δραστική αλλαγή στην καθημερινότητα των κατοίκων θα επέλθει με την κατασκευή έργων διευθέτησης ομβρίων υδάτων στις κεντρικές οδούς, όπως στην οδό Ασημακοπούλου, με την ανακατασκευή και την ταυτόχρονη διαμόρφωση των πεζοδρομίων της οδού Αγίου Σπυρίδωνα και τη βελτίωση οδών όπως Κων. Μπέγκα και Περιβλέπτου (Κάτω Νεοχωρόπουλο). Άλλα εκκρεμή αιτήματα είναι η εξεύρεση χώρου για τη δημιουργία νέου κοιμητηρίου σε συνεργασία με τη Μητρόπολη Ιωαννίνων και οι σημειακές διορθώσεις – τροποποιήσεις της πολεοδομικής μελέτης για την πολεοδομική αποκατάσταση ορισμένων ιδιοκτησιών, που, από προφανή παράβλεψη, σήμερα χαρακτηρίζονται ως εκτός σχεδίου.
Στην Εξοχή, ως κυρίαρχο ζήτημα καταγράφεται αυτό της διάνοιξης των οδών και της διαμόρφωσης των κοινόχρηστων χώρων, οι οποίες, από το 1997 που συντελέστηκε η Πράξη Εφαρμογής του Σχεδίου Πόλης Ιωαννίνων μέχρι και σήμερα, δεν έχουν ολοκληρωθεί στο μεγαλύτερο ποσοστό. Eπιτακτική ανάγκη προκύπτει για τον επανασχεδιασμό και την αποκατάσταση σε ομαλή λειτουργία του δικτύου ύδρευσης στα Μέλανδρα. Ως απαραίτητες παρεμβάσεις, τέλος, προτείνονται η δημιουργία πλατείας στην κοινότητα και η εξεύρεση χώρου για τη στέγαση του Κοινοτικού Γραφείου και του ΚΕΠ.

Σχετικά άρθρα

Άλλα συμφώνησαν, αλλιώς τους προέκυψαν

Αποστόλης Τζελέτας

ΑΣΔΣΑ Ηπείρου: Προμηνύεται δύσκολη η… συμβίωση

Αποστόλης Τζελέτας

Τ. Καλογιάννη: Εκτίμηση για τους κ.κ. Νάτση, Πατσούρα και Παπαχρήστο