ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Τελ Αβίβ – Γιάννενα προς το παρόν με ανταπόκριση

Διακαής πόθος παραμένει η απευθείας αεροπορική σύνδεση των Ιωαννίνων με το Ισραήλ, με την αυξημένη επισκεψιμότητα από τη χώρα της Μέσης Ανατολής να μην φαίνεται αρκετή από μόνη της να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις.

Ωστόσο, οι προσπάθειες είναι συνεχείς, ακόμη και στην κατεύθυνση εναλλακτικών λύσεων, με τη διαμόρφωση των προγραμμάτων πτήσεων και συνδυαστικά οικονομικά πακέτα εισιτηρίων. Μια τέτοια πρωτοβουλία φαίνεται να έχει πάρει η Aegean, η οποία, βλέποντας ότι υπάρχει σχετικό ενδιαφέρον, μελετά τη διαμόρφωση του πτητικού της προγράμματος, με τρόπο, που ουσιαστικά να συνδέει τα Γιάννενα με το Τελ Αβίβ μέσω Αθηνών, έστω κι αν θα απαιτείται η μετεπιβίβαση των επισκεπτών, που όμως δε θα χρειάζεται να παραμένουν για πολλές ώρες στο «Ελευθέριος Βενιζέλος». Παράλληλα, θα προβλέπεται ένα ενιαίο εισιτήριο, σε τιμή που θα είναι μειωμένη σε σχέση με το αν κάποιος αγόραζε δύο μεμονωμένα εισιτήρια για τις πτήσεις Τελ Αβιβ – Αθήνα και Αθήνα – Γιάννενα.
Τα παραπάνω έκανε γνωστά ο δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ, στο περιθώριο των δηλώσεών του μετά τη συνάντηση με τον πρέσβη του Ισραήλ στη χώρα μας Νoan Katz, ο οποίος επισκέπτεται τα Γιάννενα, με αφορμή το «Γιομ Κιπούρ», μία από τις μεγαλύτερες θρησκευτικές εορτές των Εβραίων, αλλά και εκπροσωπώντας το Ισραήλ στο διεθνές συνέδριο με θέμα την καταπολέμηση του αντισημιτισμού, της άρνησης και της διαστρέβλωσης του Ολοκαυτώματος στο ψηφιακό πεδίο, που διοργανώνουν από σήμερα στα Γιάννενα η ελληνική αντιπροσωπεία του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδος στη Διεθνή Συμμαχία για τη Μνήμη του Ολοκαυτώματος (IHRA) και ο Δήμος Ιωαννιτών.
Μιλώντας γενικότερα για τις δυνατότητες αεροπορικής σύνδεσης των Ιωαννίνων με νέους προορισμούς και κληθείς να απαντήσει αν η προσπάθεια πρέπει να εντοπιστεί στους εθνικούς αερομεταφορείς ή σε εταιρείες low cost, ο κ. Ελισάφ τόνισε ότι πρέπει να γίνουν προσπάθειες προς όλες τις κατευθύνσεις. «Καμία πόρτα δεν πρέπει να κλείσει. Είναι μια πολύ δύσκολη προσπάθεια. Η πανδημία δημιούργησε πολλά προβλήματα και ως ένα βαθμό ανέστειλε και τον προγραμματισμό των αεροπορικών εταιρειών. Για τον Δήμο η αεροπορική σύνδεση των Ιωαννίνων με την Γερμανία, την Κύπρο και το Ισραήλ παραμένει προτεραιότητα. Το κάνουμε όχι μόνο με low cost. Ξέρουμε ότι δεν είναι εύκολο, όμως κάνουμε μεγάλη προσπάθεια», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Η αεροπορική σύνδεση του Ισραήλ με τα Γιάννενα αποτέλεσε το βασικό θέμα συζήτησης και στη συνάντηση που είχε ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης με τον κ. Katz στο διοικητήριο της Περιφέρειας. Όπως αναφέρεται σε δελτίο τύπου, ο πρέσβης του Ισραήλ ανέλαβε να διερευνήσει τις δυνατότητες που υπάρχουν στη χώρα του για απευθείας πτήση, δέσμευση που ανέλαβε και έναντι του δημάρχου. Νεότερα πιθανώς να προκύψουν τον Δεκέμβριο, όταν θα υπάρξει επίσκεψη του Δήμου Ιωαννιτών στο Ισραήλ.

 

Τουρισμός, πολιτισμός, τεχνολογία

Η αύξηση της επισκεψιμότητας Ισραηλινών στην περιοχή της Ηπείρου αποτέλεσε το κύριο αντικείμενο συζήτησης του πρέσβη τόσο με τον δήμαρχο Ιωαννίνων όσο και με τον περιφερειάρχη Ηπείρου, με αμφότερους να δηλώνουν ότι παρατηρείται μεγάλη αύξηση σε αφίξεις τουριστών στην περιοχή μας από το Ισραήλ, εκτιμώντας ότι θα υπάρξει συνέχεια. «Η άρση των απαγορευτικών μέτρων που ίσχυαν στο Ισραήλ δίνει και πάλι τη δυνατότητα να αυξηθεί ο αριθμός των επισκεπτών. Αυτό θα συνεχιστεί. Έχουμε δουλέψει εντατικά τον προορισμό “Ιωάννινα” στο κράτος του Ισραήλ», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μ. Ελισάφ, κάνοντας γνωστό ότι έχουν αξιοποιηθεί και οι Γιαννιώτες που ζουν στο Ισραήλ.
Ο πρέσβης του Ισραήλ, από την πλευρά του, υπογράμμισε ότι θα συμβάλλει στην περαιτέρω ενίσχυση της τουριστικής συνεργασίας, ώστε να υπάρχει επισκεψιμότητα όλο τον χρόνο. «Η πόλη αποτελεί κέντρο αναφοράς για τους Εβραίους όλου του κόσμου. Από την πλευρά μου θα κάνω κάθε προσπάθεια, ώστε η συνεργασία να συνεχιστεί και να διευρυνθεί», τόνισε στις δηλώσεις του.
Επίσης, εξετάστηκε η δυνατότητα διεύρυνσης της συνεργασίας στον τομέα του πολιτισμού, ενώ υπήρξε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον από την πλευρά του πρέσβη του Ισραήλ στη χώρα μας για τα βήματα που κάνει η πόλη μας στις υψηλές τεχνολογίες και την καινοτομία. Μάλιστα, κατά τη συνάντησή του με τον περιφερειάρχη προέκυψε και η εκδήλωση πιθανού ενδιαφέροντος εταιρειών για εγκατάσταση σ το Πάρκο Υψηλής Τεχνολογίας και Έρευνας. Όπως ανέφερε ο πρέσβης του Ισραήλ, υπάρχουν πολλές εταιρίες ισραηλινών συμφερόντων, που είχαν δραστηριοποιηθεί στην Ουκρανία, από την οποία αποχώρησαν μετά τις πολεμικές συγκρούσεις και αναζητούν χώρους εγκατάστασης σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Σχετικά άρθρα

Συμβολή και της Περιφέρειας Θεσσαλίας για τη νέα γέφυρα Κοράκου

Δεν υιοθέτησε την ανάγκη μητρώου για τα γεφύρια ο Αλ. Καχριμάνης

«Ανεφάρμοστη» κατά την Περιφέρεια η ΚΥΑ για την επιδότηση ρεύματος