ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

“Μύλος” για την περιουσία της Ακαδημίας Βελλάς

Μεγάλες διαστάσεις λαμβάνει το θέμα της μεταφοράς του υλικού από την υπό κατάργηση Ανωτάτη Εκκλησιαστική Ακαδημία της Βελλάς, στις αντίστοιχες των Αθηνών και της Κρήτης, με τον πρόεδρο της Ακαδημίας στην πρωτεύουσα να απαντά σε υψηλούς τόνους στην επιστολή του Μητροπολίτη Ιωαννίνων περί «πλιάτσικου», αλλά και στις δηλώσεις του δημάρχου Πωγωνίου Κ. Καψάλη.

Στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης μπαίνει η Θεολογική Βιβλιοθήκη, η οποία περιλαμβάνει παλαίτυπες εκδόσεις σπάνιων θεολογικών και ιστορικών συγγραμμάτων, όσο μπορεί κανείς να γνωρίζει, καθώς η σχετική ιστοσελίδα βρίσκεται εκτός λειτουργίας, προφανώς λόγω της κατάργησης της Σχολής.

Απαντώντας ωστόσο στις αναφορές του Μητροπολίτη αλλά και του δημάρχου για παρεμπόδιση μεταφοράς της Θεολογικής Βιβλιοθήκης της Σχολής στην ΑΕΑ Αθήνας με την οποία η Σχολή συγχωνεύεται, ο πρόεδρος του Ακαδημαϊκού Συμβουλίου της ΑΕΑ Αθήνας  Αθανάσιος Καψάλης κάνει λόγο ακόμη και για «επιστράτευση» τοπικού εκπαιδευτικούς φορέα για την διεκδίκησή της.

Ο φορέας αυτός είναι το πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, με δεδομένο πως ο πρύτανης Τριαντάφυλλος Αλμπάνης, μιλώντας το βράδυ της περασμένης Δευτέρας, πριν «ξεσπάσει» το ζήτημα της Βελλάς στον τηλεοπτικό σταθμό Ήπειρος Tv1, έκανε λόγο για προσπάθεια του Ιδρύματος να «διασώσει την Βιβλιοθήκη», χωρίς μεγαλύτερη αναφορά.

Ο Πρόεδρος της ΑΕΑ Αθηνών από την πλευρά του, σημειώνει χαρακτηριστικά πως ο νόμος είναι ξεκάθαρος. «Τέλος, η τοπική κοινωνία οφείλει να μάθει ότι εκτός της Βιβλιοθήκης, τα σχετικά λίγα παλαίτυπα αρχεία και βιβλία χρειάζονται συντήρηση μακριά από την υγρασία, προτού μουχλιάσουν ή καταστραφούν από τα έντομα. Η ΑΕΑ Αθήνας διαθέτει Εργαστήριο Συντήρησης Χαρτιού και έμπειρους Συντηρητές ώστε να διαφυλάξει αυτή την παρακαταθήκη για τις επόμενες γενεές και λόγω της θέσης της να καταστήσει το αρχείο και τη Βιβλιοθήκη προσβάσιμα στο αναγνωστικό κοινό. Πρόκειται για τη διαφύλαξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς», σημειώνει και επισημαίνει πως η παραλαβή-παράδοση θα συνεχιστεί κανονικά και σε περίπτωση παρεμπόδισης της σύννομης λειτουργίας του κράτους θα ζητηθεί εγγράφως η συνδρομή της τοπικής δικαιοσύνης.

Στην απάντηση του στα σχετικά δημοσιεύματα, ο κ. Αθάνασιος Καψάλης αναφέρεται στο ιστορικό του ζητήματος από την ψήφιση του σχετικού νόμου και καταλογίζει στον κ. Μάξιμο ότι εδώ και ένα χρόνο γνώριζε για την κατάργηση της Ακαδημίας, κάτι βέβαια αληθές, στο οποίο ο κ. Μητροπολίτης με δημόσιες δηλώσεις του είχε εκφράσει την αντίθεσή του.

Όπως προκύπτει επίσης από τον νόμο που ψηφίστηκε, «ο υπογράφων Πρόεδρος του Ακαδημαϊκού Συμβουλίου της ΑΕΑ Αθήνας διευθύνει την υπό ενιαία διοίκηση ΑΕΑ Αθήνας στην οποία εντάσσεται η ΑΕΑ Βελλάς και αναδέχεται ως διατάκτης τις οικονομικές οφειλές της ΑΕΑ Βελλάς σε ΔΕΚΟ και λοιπούς φορείς ή οργανισμούς, ενώ έχει και την ευθύνη για τη διοίκηση και διαχείριση της κινητής και ακίνητης περιουσίας της (παρ. 6ε), η οποία εν προκειμένω ανήκει στην ΑΕΑ Βελλάς και όχι στο ΝΠΔΔ της Ι. Μητροπόλεως, ούτε στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, ούτε φυσικά στον Δήμο Πωγωνίου». Σημειώνεται δε, ότι οι φοιτητές δικαιούνται να κάνουν χρήση των εγκαταστάσεων και των μέσων, με τα οποία είναι εξοπλισμένη η Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία για την εκπλήρωση του εκπαιδευτικού της έργου. Σύμφωνα με τον κ. Καψάλη, ο εξοπλισμός που μεταφέρθηκε από την ΑΕΑ Βελλάς καταγράφηκε σε μονοσέλιδο πρακτικό και περιλάμβανε υπολογιστές του λογιστηρίου, το σύστημα Server Μητρώων της Σχολής, με αντίστοιχα Ειδικά Προγράμματα Αποκλειστικής Χρήσης, το Μητρώο Διδακτικού Προσωπικού, πρακτικά και λοιπά υλικά και μικροαντικείμενα που δεν είναι πλέον σε χρήση.

Σε υψηλούς τόνους απαντά ο πρόεδρος της ΑΕΑ Αθηνών στις αναφορές περί «πλιάτσικου», που δεν αρμόζουν όπως αναφέρει σε τοπικό ιεράρχη, ούτε στον εκκλησιαστικό πολιτισμό. Επίσης, καυτηριάζει τις αναφορές για μετακίνηση του υλικού προς άγνωστο προορισμό και για «σφράγισμα» των χώρων της Μονής, αλλά και την τηλεφωνική όχληση που δέχθηκε από τον δήμαρχο Πωγωνίου.

«Συνεπώς, εκτός από τη “συκοφαντική δυσφήμιση” και τη “διασπορά ψευδών ειδήσεων”, συστηματοποιείται μέσω της εντολής αλλαγής κλειδαριών η “διατάραξη λειτουργίας υπηρεσίας”, ενδεχομένως η “διχόνοια’ στο ίδιο του το ποίμνιο, ίσως μάλιστα και η «διέγερση σε ανυπακοή”» σημειώνει αναφορικά με τις αναφορές του κ. Μαξίμου, ενώ τονίζει πως οι τοπικές υποδομές δεν απομειώνονται, αντίθετα ενισχύεται και εξορθολογίζεται η Ανώτατη Εκπαίδευση. «Αν ωστόσο κάποιοι θέτουν το δίλημμα: Άδεια κτήρια και γραφεία με απομεινάρια αιθουσών έναντι της μόρφωσης του έμψυχου υλικού ή αν κάποιοι θέτουν το δίλημμα του ποιμνίου της Μονής έναντι των Λογικών Προβάτων της Ποίμνης του Χριστού, τότε έχουν απωλέσει κάθε μέτρο σύγκρισης», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Της επιστολής του κ. Καψάλη, είχε προηγηθεί αυτή της τέως προέδρου της ΕΑΕ Βελλάς, καθηγήτριας Μαρίας Ράπτη, η οποία ουσιαστικά τονίζει ότι η εξέλιξη αυτή ήταν αναμενόμενη, όπως προκύπτει από την εφαρμογή του νόμου για την κατάργηση της Ακαδημίας.

Απαντώντας στην επιστολή που υπογράφει ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων κ.κ. Μάξιμος, σημειώνει πως τα περί «πλιάτσικου» δεν αποδίδουν την πραγματικότητα,  τα  περί «σφραγίσματος της Σχολής» είναι υπόθεση γνωστή εδώ και ένα χρόνο και τα σχετικά με την «κινητοποίηση των  ενδιαφερομένων» είναι πλέον άκαιρα.

Σύμφωνα με το νόμο, όπως σημειώνει η κ. Ράπτη, η περιουσία του υπουργείου Παιδείας, όσον αφορά στην συγχωνευόμενη ΑΕΑ Βελλάς, μεταφέρεται κατά την έναρξη του ακαδ. έτους 2022-23 στις αντίστοιχες Ακαδημίες Αθηνών και Κρήτης, ενώ η περιουσία του ΥΠΕΠΘ, όσον αφορά στην καταργούμενη δομή του Εκκλησιαστικού Λυκείου της Βελλάς, θα μεταφερθεί του χρόνου στην αντίστοιχη νέα δομή της Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης που ονομάζεται «Σχολή Μαθητείας Υποψηφίων Κληρικών» (ΣΜΥΚ) και θα λειτουργήσει στην Βελλά από το 2023.

Στον Γ.Γ. ο Περιφερειάρχης

Οι τοπικές αρχές πάντως συνεχίζουν να εκφράζουν φόβους για τα αντικείμενα που δεν αποτελούν μέρος του εκπαιδευτικού και διοικητικού έργου, αλλά προέρχονται από δωρεές.

Με τον Γενικό Γραμματέα του υπουργείου Παιδείας επικοινώνησε ο Περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης, μετά την καταγγελία της Ιεράς Μητρόπολης Ιωαννίνων για τη μεταφορά εξοπλισμού από το χώρο της Ιεράς Μονής Βελλάς. Ο κ. Καχριμάνης μετέφερε στον Γενικό Γραμματέα δεν πρέπει να μεταφερθούν υλικά που δεν ανήκουν στο Υπουργείο.

«Η Περιφέρεια Ηπείρου διαχρονικά – και παλαιότερα ως Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και με τον προκάτοχό μου τον κ. Ζαρμπαλά, – έχει βοηθήσει τα μέγιστα τη σχολή της Βελλάς. Καταλαβαίνετε ό,τι υλικό υπάρχει (στο κτήριο) έχει προμηθευτεί με συνδρομή από την Περιφέρεια και την παλιά Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση. Αν εξαιρέσει κάποιος, κάποια διοικητικά έγγραφα, που έχουν δικαίωμα να τα πάρουν ως συνέχεια της σχολής στην Αθήνα, τα άλλα πράγματα δεν ανήκουν στο Υπουργείο Παιδείας. Ανήκουν εκεί που δωρήθηκαν και νομίζω ότι πράξη που έγινε δεν ήταν σωστή», σημείωσε ο κ. Καχριμάνης.

Μ. Τζούφη: «Σε εξέλιξη η πλήρη εφαρμογή των αποφάσεων της κυβέρνησης»

Για αποφάσεις που ελήφθησαν με αδιαφάνεια και χωρίς διάλογο με την τοπική κοινωνία και βρίσκονται σε πλήρη εφαρμογή κάνει λόγο σε ανακοίνωσή της αναφορικά με της εξελίξεις στην Βελλά, η βουλευτής Ιωαννίνων ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. Μερόπη Τζούφη.

«Η εφαρμογή του νόμου του υπουργείου Παιδείας για το κλείσιμο και την αποψίλωση της Ανώτατης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Βελλάς βρίσκεται, δυστυχώς, σε πλήρη εξέλιξη. Πριν περίπου ένα χρόνο είχαμε προειδοποιήσει για την υποβάθμιση και το «λουκέτο» στην ιστορική σχολή της Βελλάς. Μάλιστα, καταθέσαμε σχετική κοινοβουλευτική αναφορά από κοινού με τη βουλευτή Άρτας Όλγα Γεροβασίλη, χωρίς ωστόσο ανταπόκριση από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας», σημειώνει η κ.Τζούφη και τονίζει πως, σύμφωνα με τον νόμο, ο εξοπλισμός και η περιουσία της σχολής θα παραδοθεί στην Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία Αθηνών και την Ανώτατη Πατριαρχική Ακαδημία Κρήτης.

«Δυστυχώς οι αποφάσεις για το μέλλον της Βελλάς ελήφθησαν με αδιαφάνεια και χωρίς διάλογο με την τοπική κοινωνία. Παρά τις διαβεβαιώσεις των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας ότι κανείς δεν πρόκειται να υποβαθμίσει την ιστορικότητα και την σπουδαιότητα του ιδρύματος, σήμερα βρισκόμαστε στην πλήρη εφαρμογή των αποφάσεων της κυβέρνησης Μητσοτάκη και της αρμόδιας υπουργού Νίκης Κεραμέως. Έτσι αντιλαμβάνονται τη δημόσια εκπαίδευση, έτσι δείχνουν τον “σεβασμό” τους απέναντι στα ιστορικά εκπαιδευτικά ιδρύματα, έτσι εκφράζουν τον “σεβασμό” τους απέναντι στη γνώμη και τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών», καταλήγει.

Σχετικά άρθρα

Αρνείται κάθε σχέση με το κόμμα «Νίκη» η Μητρόπολη Ιωαννίνων

Στον Ι.Ν. Αγίου Παϊσίου θα δεχθεί ευχές ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων

Μπαίνουν σε σειρά τα κληροδοτήματα των Αγαθοεργών

Γεωργία Χαλάτση