ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Δεν επιτρέπουν εφησυχασμό οι σκληροί δείκτες

Αδυναμία να ελεγχθεί η πανδημία στο παρόν, αλλά και έλλειψη προετοιμασίας για το επόμενο διάστημα και κυρίως το φθινόπωρο, εντοπίζει ο ειδικός παθολόγος Γιώργος Παππάς, με μια τοποθέτηση που «κατακεραυνώνει» τις συνεχείς, μάταιες, όπως αποδεικνύεται, λήξεις συναγερμού για την πανδημία.

Η χαλάρωση των μέτρων ή, καλύτερα, η πλήρης άγνοιά τους, αποτελεί πραγματικότητα και έτσι, όπως αναφέρουν όλοι οι ειδικοί, βρισκόμαστε στο έκτο κύμα της πανδημίας, με τη διασπορά στην κοινότητα να είναι μεγαλύτερη από ποτέ. Και αν «σταματήσαμε» πλέον να κοιτάμε τα κρούσματα, λόγω και της εβδομαδιαίας πλέον ανακοίνωσής των στοιχείων του ΕΟΔΥ, οι σκληροί δείκτες δεν επιτρέπουν κανέναν εφησυχασμό.
«Παλιότερα λέγαμε ότι δεν πρέπει να κοιτάμε κρούσματα, αλλά τους σκληρούς δείκτες. Δεν υπάρχει σκληρότερος δείκτης από τον αριθμό των νεκρών και όταν έχουμε καθημερινά το ισοδύναμο ενός λεωφορείο που πέφτει στον γκρεμό, ακόμη και αν αυτό το λεωφορείο είναι ΚΑΠΗ, που ορισμένοι θεωρούν ότι οι μεγάλες ηλικίες δεν έχουν σημασία, και θα συνεχίσει αυτό και τις επόμενες εβδομάδες, σημαίνει ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα. Και αυτό είναι ότι δεν έχουμε ελέγξει επαρκώς του ανθρώπους που είναι ευπαθέστεροι. Αν η λογική της πολιτείας και η επίσημη επιστημονική γραμμή είναι να φροντίσουμε τους ευπαθέστερους, γιατί αυτοί κινδυνεύουν και εκεί έχουμε θανάτους, τότε δεν το έχουμε πετύχει», τόνισε χαρακτηριστικά, μιλώντας στο Ήπειρος Tv1, ο κ. Παππάς, σημειώνοντας την ευθύνη όλων.
Οι αιτίες για αυτό, όπως ανέλυσε, μπορεί να είναι είτε ότι δεν έχει πειστεί να εμβολιαστεί το ποσοστό των πολιτών, που δεν έχει εμβολιαστεί έως σήμερα, είτε γιατί δεν έχουν πειστεί οι μεγαλύτερες ηλικίες να επικαιροποιήσουν τον εμβολιασμό, είτε δεν έχουν πειστεί υγειονομικοί και ασθενείς, ώστε στο πρώτο σύμπτωμα να πάρουν το φάρμακο που είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό, είτε γιατί δεν έχει φροντίσει να υπάρχει μεγάλη διαθεσιμότητα πλέον από τα – ακόμη λειτουργικά προληπτικά – φάρμακα που υπάρχουν, είτε, τέλος, γιατί δεν έχουμε ακόμη καταφέρει να περιορίσουμε τη μετάδοση.
«Εκεί έξω κυκλοφορεί ακόμη πάρα πολύ ιός και το γνωρίζουμε. Και δημιουργούνται αλυσίδες μετάδοσης, που κάποια στιγμή δυστυχώς καταλήγουν σε ανθρώπους, οι οποίοι είναι ευπαθέστεροι, ή ανθρώπους, που είναι απλώς άτυχοι», τόνισε ο κ. Παππάς, προσθέτοντας πως δυστυχώς πεθαίνουν και άνθρωποι νεότερων ηλικιών. «Όσο και αν τα κρύβουμε σε γραφήματα, η πραγματικότητα είναι αυτή. Όσο αγνοούμε ότι ο ιός κυκλοφορεί, τόσο θα φέρνουμε σε κίνδυνο περισσότερο τους ευάλωτους και ως ένα βαθμό και τους υπόλοιπους. Και όσο δεν ενημερώνουμε τον κόσμο και φροντίζουμε να παραπληροφορούμε επίσημα πλέον τον κόσμο, να κάνουμε δηλαδή αυτό που καταγγέλλαμε ότι έκαναν παλαιότερα διάφοροι, γίνεται ως ένα βαθμό τώρα από την επίσημη πολιτεία», πρόσθεσε.
Ο κ. Παππάς επέκρινε το γεγονός πως δεν υπάρχει κανένας έλεγχος ακόμη και στους χώρους που είναι υποχρεωτική η μάσκα, όπως τα μέσα μαζικής μεταφοράς, όπως και τη μη υποχρεωτικότητα στους κλειστούς χώρους, για τους οποίους σημείωσε πως δεν έχουν ληφθεί μέτρα για τον αναγκαίο αερισμό τους. «Θα φροντίσουμε ποτέ για τον αερισμό τους; Τι θα γίνει τον Σεπτέμβριο; Φροντίσαμε για τον καθαρισμό του αέρα στα σχολεία, στους εργασιακούς χώρους; Κοστίζει ναι, αλλά πολύ λιγότερο από κόστος θυμάτων, κρουσμάτων και πανδημίας συνολικά», τόνισε.
Ο κ. Παππάς προειδοποίησε πως πρέπει να προετοιμαζόμαστε για όλα τα ενδεχόμενα, αφού κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι τα επόμενα στελέχη του ιού θα είναι λιγότερο μεταδοτικά. «Έχουμε κηρύξει τη λήξη πολλές φορές και πάντα κάτι ερχόταν, ένα άλλο στέλεχος… Υπάρχει κάποια νομοτέλεια ότι ο ιός γίνεται ηπιότερος με τον καιρό; Αυτό είναι ένα άλλο σόφισμα. Δεν μπορούμε να προβλέψουμε, αλλά δεν μπορούμε να αφήσουμε τον ιό και να περιμένουμε μοιρολατρικά τι θα κάνει. Θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι», τόνισε.
Η ετοιμότητα αυτή περιλαμβάνει τη μάσκα σε κλειστούς χώρους και όπου υπάρχει συνωστισμός, αποφυγή των συνωστισμών, καθαρισμό του αέρα στους κλειστούς χώρους, επικαιροποίηση εμβολιασμών και άμεση διαθεσιμότητα όλων των θεραπευτικών επιλογών.
Ειδικά για το θέμα των εμβολιασμών, τόνισε πως η επικαιροποίηση του εμβολίου σε άτομα ευπαθή και άτομα άνω των 50 ετών, για τα οποία υπάρχουν μελέτες, πρέπει να γίνει άμεσα, χωρίς να αναμένουν νέα εμβόλια, όπως φυσικά και εκείνοι που δεν έχουν εμβολιαστεί καθόλου. Το εμβόλιο που θα υπάρχει το φθινόπωρο, θα καλύπτει τις πρώτες παραλλαγές της μετάλλαξης Όμικρον.
«Αν περιμένει κανείς εμβόλιο με ανοσία για τις παραλλαγές που κυκλοφορούν τώρα, θα πρέπει να περιμένει μέχρι τα Χριστούγεννα, όμως τότε ποιός ξέρει τι στέλεχος θα κυκλοφορεί;», σημείωσε.

Σχετικά άρθρα

Επανέρχονται οι συστάσεις για χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους

Γεωργία Χαλάτση

«Επιμένει» να μας ταλαιπωρεί ο κορωνοϊός

Η επείγουσα φάση έληξε, ο κορωνοϊός παραμένει

Γεωργία Χαλάτση