ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

«Άδεια ταμεία» για τα έργα των δήμων στο ΠΔΕ

Με έναν ακόμη κίνδυνο διακοπής έργων, αυτών που είναι ενταγμένα στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, έρχονται αντιμέτωποι οι δήμοι της Ηπείρου, καθώς φαίνεται πως τα χρήματα του προγράμματος δεν έχουν φτάσει στις περιφέρειες, προκειμένου να αποπληρωθούν.

Μάλιστα, ως προς αυτό έχουν φτάσει στους δήμους δύο έγγραφα της Περιφέρειας Ηπείρου, που αναφέρονται στην έλλειψη πόρων και την αναστολή χρηματοδότησης, με αποτέλεσμα η ανησυχία να είναι έκδηλη, όπως αποτυπώθηκε στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ηπείρου, την πρώτη δια ζώσης μετά από δύο περίπου χρόνια.
Όπως τόνισε ο πρόεδρος της ΠΕΔ Ηπείρου και δήμαρχος Δωδώνης Χρήστος Ντακαλέτσης, η αρνητική αυτή εξέλιξη συνιστά σοβαρή ανατροπή στον σχεδιασμό πολλών δήμων και προκαλεί αδυναμία υλοποίησης του τεχνικού τους προγράμματος, γεγονός που έρχεται σε συνδυασμό και με την αύξηση των τιμών για όλα τα δημόσια έργα, καθώς και του κόστους ενέργειας. Μάλιστα, τονίστηκε πως είναι πολύ πιθανό οι ανάδοχοι των έργων, των οποίων αναστέλλεται η χρηματοδότηση, να στραφούν κατά των δήμων και να διεκδικήσουν, με μεγάλη πιθανότητα δικαίωσης, αποζημιώσεις για τα έργα αυτά.
Το συγκεκριμένο θέμα ο κ. Ντακαλέτσης συνδύασε και με την προ καιρού απόφαση της Περιφέρειας Ηπείρου να εκχωρήσει στους δήμους την αρμοδιότητα συντήρησης των οδικών δικτύων που διέρχονται μέσα από τους οικισμούς των δήμων, χωρίς ωστόσο να συνοδεύεται από τους ανάλογους πόρους.
«Οι δήμοι είμαστε εγκλωβισμένοι, έργα δεν προχωρούν λόγω της αύξησης του κόστους, υπάρχει το κόστος ενέργειας και τώρα του ΠΔΕ. Αν δε βρει η πολιτεία τρόπο να χρηματοδοτήσει το πρόγραμμα, δεν μπορούμε να συνεχίσουμε», σημείωσε ο δήμαρχος Αρταίων Χρήστος Τσιρογιάννης, ενώ και το μέλος του Δ.Σ. Βασίλης Γαρδίκος σημείωσε πως πρέπει να υπάρξει πολιτική παρέμβαση για να λυθεί το πρόβλημα. Παράλληλα ο ίδιος, αλλά και άλλα μέλη του διοικητικού συμβουλίου σημείωσαν πως θα πρέπει να υπάρξει ένα ξεχωριστό σκέλος του ΠΔΕ για την αυτοδιοίκηση α’ βαθμού.
Μετά από διαλογική συζήτηση, ομόφωνα το διοικητικό συμβούλιο κατέληξε σε απόφαση με την οποία ζητά την κατά προτεραιότητα πληρωμή των έργων των δήμων που έχουν δημοπρατηθεί και ακολούθως, να ζητηθεί από την πολιτεία η διακριτή διαχείριση από την πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση μέρους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, κάτι που αποτελεί πάγιο αίτημα των δήμων της χώρας.

Επείγουν οι προσλήψεις στις Πολεοδομίες

Άμεσες προσλήψεις στις Υπηρεσίες Δόμησης των δήμων των εδρών των νομών, προκειμένου να μπορούν να ανταποκριθούν στον φόρτο εργασίας, καθώς καλύπτουν και τους μικρότερους δήμους, ζητά ΠΕΔ Ηπείρου, που συζήτησε το θέμα στη συνεδρίαση, παρουσία και του μέλους της Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ. Ηπείρου-Κερκύρας-Λευκάδας και υπαλλήλου της Πολεοδομίας του Δήμου Ιωαννιτών Κ. Παππά.
Ο κ. Παππάς, σε συνάντηση που είχε το προηγούμενο διάστημα και με τον κ. Ντακαλέτση στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων τριών Ομοσπονδιών του κλάδου για το θέμα της έλλειψης προσωπικού, κλήθηκε να παρουσιάσει το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί, με την υπηρεσία να μην μπορεί να καλύψει εγκαίρως τις ανάγκες όλου του νομού Ιωαννίνων.
Σε κάθε περίπτωση, το αίτημα της Π.Ε.Δ., σύμφωνα με την ομόφωνη απόφαση, μιλά για άμεσες προσλήψεις και ανάγκη επαρκούς στελέχωσης των υφιστάμενων πολεοδομικών υπηρεσιών. Πρόταση εκ μέρους του Χρ, Ντακαλέτση ήταν να συνδράμει οικονομικά η Π.Ε.Δ. Ηπείρου στο έργο ψηφιοποίησης των αδειών.
Η πολεοδομία της πρώην Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, σύμφωνα με τον κ. Παππά, αριθμούσε πάνω από 90 άτομα πριν από μερικά χρόνια και σήμερα απασχολεί συνολικά 23 άτομα.
ΟΙ δήμαρχοι αναγνώρισαν το πρόβλημα που υπάρχει και παράλληλα εξέφρασαν τη δυσκολία εφαρμογής του νόμου με τον οποίο προβλέπεται η σύσταση Υπηρεσιών Δόμησης από τους Καλλικρατικούς δήμους, αλλά με συγκεκριμένο προσωπικό που ανέρχεται σε τουλάχιστον πέντε άτομα διαφορετικών ειδικοτήτων ανά υπηρεσία. Όπως τόνισαν οι δήμαρχοι των μικρότερων κυρίως δήμων, είναι αδύνατο να δημιουργήσουν τέτοιες υπηρεσίες, αφού δεν έχουν και ούτε μπορούν να προσλάβουν το αναγκαίο προσωπικό.
Προτάθηκε δε από κάποια μέλη του Δ.Σ. της Π.Ε.Δ. η αλλαγή του νομοθετήματος και είτε να παραμείνουν οι πολεοδομικές υπηρεσίες στις έδρες των Περιφερειακών Ενοτήτων, είτε να αναλάβουν την αρμοδιότητα οι Περιφέρειες, οι οποίες διαθέτουν το απαραίτητο προσωπικό. Ακόμη προτάθηκε και η δυνατότητα διαβαθμιδικής συνεργασίας με την Περιφέρεια για την ενίσχυση των Υπηρεσιών Δόμησης.

Τα υπόλοιπα θέματα

Από τα άλλα θέματα της ημερήσιας διάταξης, ξεχωρίζει η ομόφωνη απόφαση της Π.Ε.Δ. για την εκπόνηση Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης (ΟΧΕ) για την αξιοποίηση της τεχνητής λίμνης Πουρναρίου και της Παραλίμνιας ζώνης. Η ΟΧΕ θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με τους δήμους Αρταίων, Ν. Σκουφά, Γ. Καραϊσκάκη και Κεντρικών Τζουμέρκων. Η απόφαση έρχεται ως συνέχεια παλιότερης απόφασης του Δ.Σ. της Π.Ε.Δ. για την αποτροπή κατασκευής πλωτού φωτοβολταϊκού στη Λίμνη Πουρναρίου, προσπάθεια που ως γνωστόν, είχε θετική κατάληξη.
Τέλος, το Δ.Σ. εξέφρασε μια πρώτη άποψη για το Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τίτλο «Εκσυγχρονισμός της αδειοδοτικής διαδικασίας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας – Β’ Φάση, Aδειοδότηση παραγωγής και αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, πλαίσιο ανάπτυξης πιλοτικών θαλάσσιων πλωτών φωτοβολταϊκών σταθμών και ειδικότερες διατάξεις για την ενέργεια και την προστασία του περιβάλλοντος».

Σχετικά άρθρα

Το «καλό» σενάριο η αποδοχή της πρότασης της ΚΕΔΕ

Με πρόταση για την πυροπροστασία ακινήτων

Αντιπρόταση για τη συγχώνευση των ΔΕΥΑ με «ολιστικό» χαρακτήρα