ΚαθημερινάΑίθουσα Σύνταξης

Ανοιχτές συζητήσεις με θέμα την εφηβεία

Με δύο ομιλίες για την εφηβεία ξεκινά ο νέος κύκλος μηνιαίων δίωρων διαδραστικών συναντήσεων με τίτλο «Από το Α ως το Ω. Μια Ακαδημία για Γονείς», έπειτα από τις επιτυχημένες προηγούμενες δύο λειτουργικές περιόδους, με μεγάλη συμμετοχή γονέων και επαγγελματιών υγείας και εκπαίδευσης.

Η πρώτη συνάντηση για το ακαδημαϊκό έτος 2019-2020 θα πραγματοποιηθεί αύριο Πέμπτη, στις 6 το απόγευμα, στον πολιτιστικό πολυχώρο «Δ. Χατζής», με το πρόγραμμα να περιλαμβάνει ομιλίες της παιδιάτρου Μυρτώς Ντούγια και της αναπληρώτριας καθηγήτριας Παιδιατρικής/Παιδιατρικής Νεφρολογίας Αικατερίνης Σιώμου.
Η κ. Ντούγια θα συζητήσει με το κοινό τις σωματικές, γνωσιακές και ψυχοκοινωνικές αλλαγές που συμβαίνουν την περίοδο της εφηβείας. Οι φυσιολογικές αυτές αλλαγές, σε συνδυασμό με τις απαιτήσεις της σύγχρονης ζωής, καθιστούν την εφηβεία μία περίοδο γεμάτη προκλήσεις, όχι μόνο για τον ίδιο τον έφηβο, αλλά και για την οικογένεια, που αντιμετωπίζει με αμηχανία την αλλαγή. Στόχος της συζήτησης είναι να διευκολύνει τους γονείς να διαχειριστούν τις σχέσεις με τα παιδιά τους σε αυτή την τόσο καθοριστική για τη μετέπειτα ζωή τους ηλικία.
Από την πλευρά της, η κ. Σιώμου θα μιλήσει με θέμα «Νυχτερινή ενούρηση στο παιδί και τον έφηβο». Η νυχτερινή ενούρηση αποτελεί ένα από τα συχνότερα και πιο επίμονα προβλήματα της παιδικής ηλικίας. Τα παιδιά με το πρόβλημα αυτό «υποφέρουν» τόσο συναισθηματικά, όσο και κοινωνικά, έχουν έλλειψη αυτοεκτίμησης, προβλήματα στις διαπροσωπικές τους σχέσεις, πτώση στη σχολική επίδοση και αποτελούν παιδιά υψηλού κινδύνου για ψυχολογική και σωματική κακοποίηση. Η κατάλληλη ιατρική παρέμβαση είναι σημαντική για την έγκαιρη αντιμετώπιση του προβλήματος και τη μείωση του κινδύνου παραμονής της ενούρησης στην όψιμη εφηβεία ή ακόμη και στην ενήλικη ζωή.
Οι συναντήσεις με τίτλο «Από το Α ως το Ω. Μια Ακαδημία για Γονείς» συνδιοργανώνονται από το Εργαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Διαπροσωπικών Σχέσεων του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών του πανεπιστημίου Ιωαννίνων, τον Τομέα Υγείας του Παιδιού του Τμήματος Ιατρικής του πανεπιστημίου Ιωαννίνων και τη Μονάδα Εφηβικής Υγείας της Β΄ Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Σχετικά άρθρα

Σε αναζήτηση απαντήσεων για τα περιστατικά οξείας ηπατίτιδας

Γεωργία Χαλάτση

Αυξάνονται οι νοσηλείες παιδιών, ανησυχία για το σύνδρομο Mis-c

Γεωργία Χαλάτση

Αναγκαιότητα και όχι επιλογή η χρήση μάσκας στα σχολεία