ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Συναντά αντιδράσεις η μεταστέγαση του Εργαστηριακού Κέντρου Φυσικών Επιστημών στο Λύκειο Ανατολής

Τη διαφωνία τους με την απόφαση της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας για μεταστέγαση του Εργαστηριακού Κέντρου Φυσικών Επιστημών (ΕΚΦΕ) Ιωαννίνων από το Γυμνάσιο Βελισσαρίου στον χώρο του Λυκείου Ανατολής, εκφράζει ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ιωαννίνων και η Ένωση Γονέων Μαθητών Δήμου Ιωαννιτών.

Η διαφωνία δεν έγκειται στην επιλογή να μετακομίσει από τον χώρο που βρίσκεται σήμερα, καθώς αναγνωρίζεται το ότι δεν μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί στις υπάρχουσες εγκαταστάσεις λόγω έλλειψης χώρων και «επειδή στερεί χώρους διδασκαλίας και εργαστηρίων και εμποδίζει την εύρυθμη λειτουργία των δυο σχολείων και προκαλεί ζητήματα στη λειτουργία των Τμημάτων Ένταξης για μαθητές με Ειδικές εκπαιδευτικές Ανάγκες και των 10 τμημάτων Γενικής Εκπαίδευσης του Γυμνασίου», όπως χαρακτηριστικά σημειώνεται στην απόφαση.
Η διαφωνία συνίσταται στην επιλογή μεταστέγασης στο Εργαστήριο Φυσικών Επιστημών του Λυκείου Ανατολής (πρώην Παιδαγωγικής Ακαδημίας), το οποίο -σύμφωνα με την Ένωση Γονέων- είναι εγκαταλειμμένο για 10ετίες και πρόκειται για έναν χώρο ίδιας (αν όχι μικρότερης) έκτασης. Επιπλέον, σημειώνεται ότι ο χώρος αυτός αποτελεί χρόνιο αίτημα του συστεγαζόμενου 4ου Δημοτικού Σχολείου Ανατολής, για να λειτουργήσει ένα από τα έξι τμήματά του. Όπως αναφέρει η Ένωση Γονέων, αυτή τη στιγμή μια τάξη του σχολείου είναι χωρίς στέγη και από τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης προτείνεται να λειτουργήσει στην τάξη της Πληροφορικής, κάτι που βρίσκει τους γονείς κάθετα αντίθετους.
Στο ίδιο πνεύμα και ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, που επισημαίνει ότι το 4ο Δημοτικό Σχολείο Ανατολής συστήθηκε για να αποσυμφορήσει την περιοχή από τον υπερβολικό αριθμό μαθητών τόσο των δημοτικών σχολείων της Ανατολής όσο και του 6ου Δημοτικού Σχολείου Ιωαννίνων στην περιοχή των εργατικών κατοικιών. Οι χώροι, όμως, που στεγάζεται, δεν επαρκούν σε καμία περίπτωση για να λειτουργήσει ως ένα 6/θέσιο σχολείο, καθώς δύο από τις έξι αίθουσες διδασκαλίας έχουν χωρητικότητα το μέγιστο 12 μαθητές. Τα δύο τελευταία χρόνια οι εγγραφές είναι πάνω από είκοσι μαθητές στην Α΄τάξη, κάτι το οποίο αναμένεται και την επόμενη σχολική χρονιά, για τον λόγο αυτό η διεύθυνση του σχολείου είχε αιτηθεί να της παραχωρηθεί η αίθουσα χημείας που βρίσκεται στον χώρο του δημοτικού σχολείου, η οποία επί πολλά χρόνια παραμένει κλειστή. Η αίθουσα αυτή εξυπηρετούσε ανάγκες της παλιάς Παιδαγωγικής Ακαδημίας που στεγαζόταν εκεί και έκτοτε δεν λειτουργεί και είναι εγκαταλειμμένη χωρίς υλικά σχετικά με το μάθημα της χημείας.
«Η εισήγηση του αντιδημάρχου, που κατέληξε σε απόφαση της ΔΕΠ, επιχειρώντας να “λύσει” εντελώς επιδερμικά ένα υπάρχον πρόβλημα, δημιουργεί ένα πολύ μεγαλύτερο. Μας εκπλήσσει αρνητικά η απόλυτη ταύτιση του εκπροσώπου του συνδικαλιστικού Οργάνου των καθηγητών, της ΕΛΜΕ, με την άποψη της διοίκησης της Εκπαίδευσης, ο οποίος χωρίς την παραμικρή τεκμηρίωση ουσιαστικά έβαλε πλάτη στην όξυνση και διαιώνιση ενός προβλήματος», αναφέρει η Ένωση Γονέων Μαθητών του Δήμου Ιωαννιτών και ζητά, όπως και ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, από το δημοτικό συμβούλιο να μην επικυρώσει την εισήγηση της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας και να εξευρεθεί άμεσα χώρος που θα στεγάσει το ΕΚΦΕ, ο οποίος εκτός από τις διαβαθμισμένες (δηλαδή ανάλογα σε ποια ηλικία απευθύνονται) αίθουσες πειραμάτων εξοπλισμένες με σύγχρονο υλικό, θα έχει υπαίθριο χώρο πειραμάτων, αίθουσα σεμιναρίων, εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, γραφεία προσωπικού κ.λπ. Μάλιστα, επισημαίνει ότι θα μπορούσε να αξιοποιηθεί κλειστή σχολική μονάδα του λεκανοπεδίου, εννοώντας προφανώς το σχολικό συγκρότημα στην κοινότητα Περιβλέπτου.
Επίσης, ζητουν να παραχωρηθεί και διασκευαστεί χώρος στο Λύκειο Ανατολής (μέρος του Εργαστηρίου) για τη λειτουργία ενός τμήματος του συστεγαζόμενου 4ου Δημοτικού και να εκπονηθεί και υλοποιηθεί άμεσα, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ηπείρου, ολοκληρωμένο πρόγραμμα σχολικής στέγης, το οποίο θα περιλαμβάνει βελτίωση των υπαρχουσών υποδομών και ανέγερση νέων σχολικών μονάδων.

Σχετικά άρθρα

 «Κλεφτοπόλεμος» για την αξιολόγηση

Γεωργία Χαλάτση

«Υπάρχουν κενά» καταγγέλλει η Ένωση Γονέων Μαθητών

Εκ νέου πρόεδρος στην Ένωση Γονέων Μαθητών ο Τάσος Τόκας