ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Μαζικές ακυρώσεις και απόγνωση στον κλάδο της εστίασης

Σε ετοιμότητα για τη λήψη πρόσθετων μέτρων στήριξης δηλώνει η κυβέρνηση, μέσω του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, σε στασιμότητα και απόγνωση -σε κάποιες περιπτώσεις- βρίσκονται επιχειρήσεις και εργαζόμενοι στον κλάδο της εστίασης, αλλά και σε πολλά παράπλευρα επαγγέλματα, που ανέμεναν τις ημέρες αυτές να δουλέψουν και να καλύψουν ως ένα βαθμό τις ζημιές του προηγούμενου διαστήματος.

Αντιλαμβανόμενοι όλοι την ανάγκη λήψης μέτρων για την αναχαίτιση της πανδημίας, ειδικά με τις διαστάσεις που έχει λάβει τις τελευταίες ημέρες, αυτό που ζητούν είναι ένα σχέδιο στήριξής τους, αφού ουσιαστικά οι μισές επιχειρήσεις, που λειτουργούν μόνο βράδυ, είναι σε ένα τυπικό lockdown από σήμερα και οι υπόλοιπες σε ένα άτυπο.
Αυτό τόνισε και ο πρόεδρος του Σωματείου Καφέ Μπαρ Εστιατορίων «Παμβώτις» Χρήστος Τάτσης, σημειώνοντας πως πολλές είναι εκείνες οι επιχειρήσεις που δεν πρόκειται να λειτουργήσουν αυτές τις ημέρες, ενώ τίθεται πλέον θέμα βιωσιμότητας για τους επόμενους μήνες.
«Το 50% του κλάδου κλείνει με αυτά τα μέτρα και το υπόλοιπο υπολειτουργεί. Ο μήνας αυτός κάλυπτε το 1/3 του ετήσιου τζίρου μας. Αντιλαμβανόμαστε ότι προέχει η δημόσια υγεία, αλλά για τις επιχειρήσεις δεν έχουν ληφθεί αντισταθμιστικά μέτρα, ώστε να επιβιώσουμε αυτόν και τον επόμενο μήνα, ως την άνοιξη, που ελπίζουμε ότι τα πράγματα θα είναι καλύτερα. Μιλάμε για 4-5 δύσκολους μήνες», σημείωσε ο κ. Τάτσης.
Με την ισχύ των νέων μέτρων, δηλαδή το κλείσιμο των καταστημάτων στις 12 ή στις 2 την παραμονή της Πρωτοχρονιάς και χωρίς μουσική, ελάχιστα είναι τα καταστήματα που μπορούν να λειτουργήσουν και κυρίως αυτά που είναι αμιγώς εστιατόρια.
Επιχειρηματίες του κλάδου και στα Γιάννενα έχουν ήδη ενημερώσει τους πελάτες τους ότι δεν πρόκειται να λειτουργήσουν την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, βλέποντας και μια διστακτικότητα από την πλευρά των πελατών, αφενός για τους περιορισμούς αφετέρου από τον φόβο του κορωνοϊού.
Εκατοντάδες είναι οι εργαζόμενοι που χάνουν το μεροκάματο την ημέρα αυτή, αλλά δυσκολότερη είναι η κατάσταση για τους μουσικούς, που δεν έχουν εναλλακτική, αφού σίγουρα δεν πρόκειται να δουλέψουν μέχρι τις 17 Ιανουαρίου και… βλέπουμε.
Το πρωί δόθηκε στη δημοσιότητα και το ΦΕΚ των μέτρων που τέθηκαν σε ισχύ, σβήνοντας και τις όποιες ελπίδες στα καταστήματα να έχουν μουσική τουλάχιστον για κάποιες ώρες.
Στα μέτρα που θα ισχύουν έως τις 17 Ιανουαρίου, προβλέπεται ότι τα καταστήματα εστίασης και διασκέδασης θα λειτουργούν έως τις 12 τα μεσάνυχτα χωρίς μουσική, με έξι άτομα ανά τραπέζι, χωρίς ορθίους και με μετρική απόσταση στα τραπεζοκαθίσματα. Εξαίρεση αποτελεί η παραμονή της Πρωτοχρονιάς, οπότε και θα επιτραπεί η λειτουργία των καταστημάτων μέχρι τις 2 τα ξημερώματα, με όλες όμως τις απαγορεύσεις. Επίσης, απαγορεύεται η διενέργεια εκδήλωσης πάρτι σε δημόσιο ή ιδιωτικό χώρο, για να αποφευχθεί η μεταφορά της διασκέδασης σε άλλους χώρους.
Εξάλλου, στα μέτρα που ισχύουν για όλες τις δραστηριότητες είναι η χρήση προστατευτικής μάσκας σε όλους τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, η τήρηση αποστάσεων ενάμισι μέτρου μεταξύ των ατόμων (ένα άτομο ανά 2 τ.μ.) σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, η τοποθέτηση/χρήση αλκοολούχου διαλύματος περιεκτικότητας άνω του 70% για την αντισηψία χεριών, η υποχρέωση ανάρτησης με έγγραφο ή ψηφιακό τρόπο σε εμφανές σημείο των κανόνων λειτουργίας καταστημάτων και επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένου και του μέγιστου αριθμού ατόμων, που επιτρέπεται να βρίσκονται εντός του χώρου και ο εξαερισμός των χώρων με φυσικό ή τεχνητό τρόπο κατ’ εφαρμογή των υπό στοιχεία Δ1(δ)/ΓΠ.οικ.26335/23.4.2020 και Δ1/Π.οικ.81816/18.12.2020 εγκυκλίων του Υπουργείου Υγείας.
Όπως είναι γνωστό, προβλέπεται ακόμη η υποχρεωτική χρήση μάσκας υψηλής προστασίας (FFP2/KN95) ή διπλής στα σούπερ μάρκετ, στα μέσα μαζικής μεταφοράς και όπου υπάρχει συνωστισμός, όπως και από τους εργαζόμενους στην εστίαση, η εφαρμογή τηλεργασίας σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα έως 50% και κυλιόμενο ωράριο, ανάλογα με τις δυνατότητες κάθε υπηρεσίας, επισκεπτήριο μόνο με PCR test 48 ωρών σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και νοσοκομεία, ενώ στα νοσηλευτικά ιδρύματα απαγορεύεται η είσοδος σε ιατρικούς επισκέπτες και στα γήπεδα η πληρότητα εμβολιασμένων θεατών θα είναι έως το 10% της χωρητικότητας τους, με πλαφόν θεατών τα 1.000 άτομα. Αν δεν τηρηθούν τα μέτρα οι αγώνες θα γίνουν κεκλεισμένων των θυρών.

Σχετικά άρθρα

Με υποσχέσεις για θέαμα υψηλού επιπέδου η 2η Ανάβαση Ιωαννίνων

Στα Γιάννενα η πρόεδρος του ΕΟΤ τον Μάιο

Το κόστος ενέργειας το μεγαλύτερο αγκάθι

Γεωργία Χαλάτση