ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Το κόστος ενέργειας το μεγαλύτερο αγκάθι

Με μια αποτύπωση της δυσχερούς κατάστασης στην οποία έχουν περιέλθει οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, αλλά και δεσμεύσεις από την πλευρά του Υπουργείου Ανάπτυξης, συνοδεύθηκε η εκλογοαπολογιστική συνέλευση της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδος, που πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο.

Σύμφωνα με τις δεσμεύσεις του υπουργού Ανάπτυξης Άδωνη Γεωργιάδη, το αμέσως επόμενο διάστημα πρόκειται να ανοίξει πρόγραμμα «Εξοικονομώ» για τις επιχειρήσεις, κυρίως με στόχο την ενεργειακή αναβάθμιση, ύψους 760 εκ. ευρώ, αλλά να υπάρξει και η θέσπιση πλαφόν στα καύσιμα και την ενέργεια, όπως μετέφερε σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του παραρτήματος Ιωαννίνων της ΓΣΕΒΕΕ Χρήστος Τάτσης, ο οποίος επανεξελέγη στο νέο διοικητικό συμβούλιο.
Η κατάσταση στην αγορά, πάντως, δημιουργεί προβληματισμό και φόβους λουκέτων, καθώς οι τζίροι έχουν μειωθεί σημαντικά, ενώ, αντίθετα, τα λειτουργικά έξοδα και το κόστος ενέργειας έχουν φτάσει στο ζενίθ. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα συνοικιακού καταστήματος στα Γιάννενα, με τον ιδιοκτήτη να βλέπει τον λογαριασμό ρεύματος να φτάνει τις 3.560 ευρώ, όταν τους προηγούμενους μήνες κυμαίνονταν στα 1.000 με 1.200 ευρώ. «Η ενέργεια είναι το μεγάλο αγκάθι στις επιχειρήσεις. Δεν ξέρουμε τι θα γίνει, περιμένουμε μια πραγματική στήριξη. Αν δε ληφθούν άμεσα μέτρα, οι επιχειρήσεις θα κλείνουν η μία μετά την άλλη», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τάτσης.
Με βάση την τελευταία έρευνα του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων (ΙΜΕ) της ΓΣΕΒΕΕ, το κόστος ενέργειας των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων αυξήθηκε μεσοσταθμικά κατά 76%, το κόστος προμήθειας πρώτων υλών και εμπορευμάτων κατά 43,5% και το κόστος καυσίμων οχημάτων κατά 57,8%.
Σε αυτό το πλαίσιο, η ΓΣΕΒΕΕ θα επιμείνει στη βάση των εννέα αξόνων που είχε καταθέσει με υπόμνημά της στην κυβέρνηση ενόψει της ΔΕΘ. Για τη χρηματοδότηση και την ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων πρότεινε να εξεταστεί ένα μόνιμο μέτρο ως εργαλείο χρηματοδότησης, αποκλειστικά για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, και η καθιέρωση ακατάσχετου λογαριασμού, αύξηση των κονδυλίων από τα ευρωπαϊκά προγράμματα και καινοτόμα χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως χρήση του PoS και σύνδεση με εμπορικές πιστώσεις, και ενίσχυση των εναλλακτικών του δανεισμού εργαλείων χρηματοδότησης, όπως leasing και factoring.
Επίσης, για την ανάσχεση της διόγκωσης του ιδιωτικού χρέους πρότεινε επιτάχυνση των διαδικασιών του εξωδικαστικού μηχανισμού για τις ρυθμίσεις των 240 δόσεων, θεσμοθέτηση ευνοϊκότερης πάγιας ρύθμισης των ασφαλιστικών οφειλών, αναστολή κάθε είδους εισπρακτικών και αναγκαστικών μέτρων από το ΚΕΑΟ για όσο διάστημα διαρκεί η υγειονομική και ενεργειακή κρίση, προσαρμογή και μείωση των τραπεζικών προμηθειών, κατάργηση των δημοτικών τελών επί των ακαθάριστων εσόδων των επιχειρήσεων και μείωση κατά 50% των πάσης φύσεων δημοτικών τελών (κατάληψης κοινόχρηστων χώρων, φωτισμού, καθαριότητας κλπ) για όσο διάστημα διαρκεί η υγειονομική και ενεργειακή κρίση, μεταξύ άλλων.
Ακόμη, προτείνει μέτρα ελάφρυνσης της φορολογίας, μέτρα για την ψηφιακή ανάπτυξη, την ενίσχυση της συνεργατικότητας και την προώθηση των συνεργατικών σχημάτων, την κατάρτιση και επανακατάρτιση επιχειρήσεων και εργαζομένων και για την ενίσχυση του συστήματος υγείας

Σχετικά άρθρα

Όραμα και σχέδιο για ποιοτικό ταξιδιωτικό προορισμό

Στη μάχη της αφίσας με… ανάρτηση κάμποσων νέων

Τιτίκα Τζάλλα

Σε οικονομικό «εκτροχιασμό» λόγω ενεργειακού κόστους