ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Με το… σταγονόμετρο στα Γιάννενα τα μονοκλωνικά αντισώματα

Διαθέσιμη και στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο των Ιωαννίνων θα είναι η θεραπεία μονοκλωνικών αντισωμάτων κατά του κορωνοϊού, όπου ήδη έχουν φτάσει 20 σκευάσματα.

Το ΠΓΝΙ είναι ένα από τα δέκα νοσοκομεία στη χώρα και ένα από τα δύο στα διοικητικά όρια της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας, από τα οποία θα χορηγείται ενδοφλέβια η θεραπεία σε ασθενείς που δε νοσηλεύονται.
Η Ελλάδα έχει προμηθευτεί συνολικά 2.000 σκευάσματα και σε πρώτη φάση το υπουργείο Υγείας διέθεσε 90 στη 6η ΥΠΕ, εκ των οποίων τα 70 κατανεμήθηκαν στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου και τα 20 στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο των Ιωαννίνων.
Το άνοιγμα της πλατφόρμας για τα μονοκλωνικά αντισώματα ανακοίνωσε επίσημα η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, κατά την καθιερωμένη ενημέρωση της Πέμπτης για τον κορωνοϊό.
«Αρχίζει η διάθεση για 10 νοσοκομεία στην Ελλάδα, αυτά που έχουν την μεγαλύτερη εμπειρία», είπε, σημειώνοντας ότι «πρόκειται για ένα ακόμα όπλο στην φαρέτρα μας», αλλά «αυτό δε σημαίνει ότι δεν πρέπει να προσέχουμε».
«Οι δόσεις είναι περιορισμένες», τόνισε κι ανέφερε ότι μια πενταμελής ομάδα θα ελέγχει τα αιτήματα της πλατφόρμας. «Καλύτερα να προλαβαίνουμε παρά να θεραπεύουμε», είπε, υπογραμμίζοντας ότι θα υπάρχει σχετική ενημέρωση για τα κριτήρια.
Ερωτηθείσα σχετικά, σημείωσε ότι θα έχουν το δικαίωμα να υποβάλλουν αίτηση οι ανοσοκατασταλμένοι, όσοι έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση, όσοι πάσχουν από νεοπλασίες, καθώς και οι γυναίκες στο 3ο τρίμηνο της εγκυμοσύνης τους.
Το αίτημα θα εξετάζεται από κεντρική επιτροπή στο υπουργείο Υγείας και με βάση κάποια κριτήρια, που έχουν καθοριστεί, θα αποφαίνεται σε ποιον θα πρέπει να χορηγηθεί. Ακολούθως η αρμόδια επιτροπή θα στέλνει τα στοιχεία του ασθενή στο νοσοκομείο που θα κάνει τη θεραπεία.

Πώς γίνεται η χορήγησή τους

Τα μονοκλωνικά αντισώματα χορηγούνται σε μια εφάπαξ δόση, αλλά απαιτείται νοσοκομειακό περιβάλλον, καθώς χορηγούνται ενδοφλεβίως και χρειάζεται ιατρονοσηλευτική παρακολούθηση για 1 ώρα, για πιθανές αλλεργικές αντιδράσεις. Στόχος της συγκεκριμένης θεραπείας είναι η αποτροπή της επιδείνωσης της νόσου.
Το κόστος κάθε δόσης (χορηγείται άπαξ στον ασθενή) κυμαίνεται από 1.500 έως 2.000 ευρώ, με τους ειδικούς να υπογραμμίζουν το πολλαπλάσιο οικονομικό όφελος που αποφέρει η θεραπεία σε σύγκριση με τη μακρά νοσηλεία σε νοσοκομείο και ό,τι αυτή μπορεί να συνεπάγεται.
Μία και μόνο δόση της θεραπείας Regen-COV προλαμβάνει το 81,6% των λοιμώξεων για διάστημα τουλάχιστον οκτώ μηνών, ανακοίνωσε τη Δευτέρα η αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας. Αυτό σημαίνει ότι τα συνθετικά αντισώματα θα μπορούσαν να προσφέρουν προστασία διαρκείας σε ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς που δεν αποκρίνονται στον εμβολιασμό.
Στη διάρκεια των οκτώ μηνών που διήρκεσε η νέα κλινική μελέτη, καμία νοσηλεία δεν αναφέρθηκε μεταξύ των εθελοντών που έλαβαν το Regen-COV, συγκριτικά με έξι νοσηλείες στην ομάδα ελέγχου που έλαβε placebo.

Σχετικά άρθρα

ΠΓΝΙ- Ενίσχυση του Βρογχοσκοπικού Εργαστηρίου με δωρεά από τη Βουλή

Δύο νοσοκομεία στην ίδια… μασχάλη για τον Σπ. Δερδεμέζη

Αγώνας δρόμου για να καλυφθεί το χαμένο έδαφος