ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Επιμένει σε διάλογο για το Ταμείο Ανάκαμψης το ΚΙΝ.ΑΛ.

Στη φράση «κανένα ευρώ χωρίς αναπτυξιακή διάσταση, κανένα ευρώ χωρίς κοινωνική ανταποδοτικότητα» συνοψίζεται η πρόταση του Κινήματος Αλλαγής για την αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης, όπως την παρουσίασε η Φώφη Γεννηματά στην «ψηφιακή περιοδεία» της στην Ήπειρο, με την οποία ξεκίνησε μια σειρά τηλεδιασκέψεων σε όλες τις περιφέρειες της χώρας.

«Μένουμε ασφαλείς, αλλά όχι αδρανείς», τόνισε στην αρχή της ομιλίας της, επισημαίνοντας ότι το ΚΙΝ.ΑΛ. είναι πάντα σε ανοιχτή γραμμή με τους ανθρώπους της παραγωγής, της αυτοδιοίκησης, των κινημάτων και της επιστήμης, με στόχο τη συνδιαμόρφωση των πρωτοβουλιών του.
Η κ. Γεννηματά κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αποφεύγει συστηματικά τον διάλογο για το Ταμείο Ανάκαμψης, έχοντας παρουσιάσει ένα σχέδιο, που ικανοποιεί δήθεν τους γενικούς όρους της Ε.Ε., αλλά δεν αποτελεί ολοκληρωμένη πρόταση ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας. «Δεν αφορά τους πολλούς, αλλά μόνο τους ήδη μεγάλους. Δε συνδέει τις επενδύσεις με την αύξηση της εγχώριας παραγωγής. Συνοδεύεται από παρεμβάσεις που προωθούν την φθηνή και απαξιωμένη εργασία. Σχέδιο από το οποίο απουσιάζει κάθε ουσιαστική αναφορά για τα Δημόσια Νοσοκομεία, τις κοινωνικές υποδομές, την μείωση των ανισοτήτων», ανέφερε χαρακτηριστικά και συνέχισε λέγοντας πως «υπάρχει η εναλλακτική λύση, ο προοδευτικός δρόμος που δείχνει το Κίνημα Αλλαγής».
Η πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛ. παρουσίασε τις αδρές γραμμές του πρότασης, που επεξεργάστηκε ειδική επιτροπή με επιστήμονες, ειδικούς και πολιτικά στελέχη, πάντα μετά από διάλογο με τους εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων, με τις «ψηφιακές περιοδείες» να έχουν στόχο να επικαιροποιήσουν και να ιεραρχήσουν τις επιμέρους προτάσεις με βάση τις ανάγκες κάθε νομού και κάθε περιφέρειας.
«Τα κονδύλια του ταμείου είναι ίσως η μεγαλύτερη και τελευταία ευκαιρία για τη χώρα.
Το πρόγραμμα ξεπερνά την κυβερνητική θητεία της ΝΔ. Δεν έχει κανείς λευκή επιταγή να τα διαχειριστεί όπως αυτός κρίνει. Αφορά το μέλλον της χώρας και όχι της κυβέρνησης της ΝΔ», υπογράμμισε η κ. Γεννηματά και κατέληξε επαναλαμβάνοντας το αίτημα να συζητηθεί στη Βουλή το θέμα του ελληνικού προγράμματος για το Ταμείο Ανάκαμψης.
Η Φ. Γεννηματά ξεκίνησε την ομιλία της, αναφερόμενη στις αποκαλύψεις σε σχέση με την υπόθεση Λιγνάδη, δηλώνοντας συγκλονισμένη και αποδίδοντας ξεκάθαρες πολιτικές ευθύνες στην κυβέρνηση για τον διορισμό του στο Εθνικό Θέατρο. Ωστόσο, έκανε λόγο για μια προσπάθεια κομματικής εκμετάλλευσης των γεγονότων με κίνδυνο να οδηγήσει στη φίμωση.
Η δεύτερη αναφορά της στα ζητήματα της επικαιρότητας είχε σχέση με τη διαχείριση της πανδημίας με την πρόεδρο του ΚΙΝ.ΑΛ. να ζητά πολιτική συνεννόηση γύρω από ένα Εθνικό Σχέδιο για την αντιμετώπιση της πανδημίας, με περισσότερα τεστ και διαφάνεια στα επιδημιολογικά στοιχεία για κάθε περιοχή, με σωστή ιχνηλάτηση, με ελέγχους στην πιστή τήρηση των μέτρων και με ουσιαστική ενίσχυση του ΕΣΥ, ενώ κατέληξε λέγοντας πως θα έπρεπε ήδη να έχει δοθεί προτεραιότητα στον εμβολιασμό των ευπαθών ομάδων έναντι πολλών από τις ηλικιακές ομάδες που σήμερα εμβολιάζονται.
Την ανάγκη το Ταμείο Ανάκαμψης να γίνει ένα εργαλείο εθνικής και τοπικής ανόρθωσης, ένα μόνιμο εργαλείο κοινωνικού μετασχηματισμού και στήριξης της απασχόλησης, επισήμανε από την πλευρά του ο πρώην υπουργός Οικονομικών Νίκος Χριστοδουλάκης. Είπε, επίσης, ότι πρέπει να γίνει προσπάθεια το Ταμείο Ανάκαμψης να παραμείνει ως ένα μόνιμο εργαλείο, λέγοντας ότι και τα Μεσογειακά Ολοκληρωμένα Προγράμματα αρχικά και τα Κοινοτικά Πλαίσια Στήριξης στη συνέχεια ως προγράμματα ανάγκης και συγκυρίας ξεκίνησαν. Τέλος, επισήμανε ότι δε θα πρέπει ο ρόλος του να ειδωθεί ως προέκταση του ΕΣΠΑ, το οποίο αυτή την περίοδο, λόγω και των αναγκών της πανδημίας, δεν έχει αναπτυξιακό ρόλο.

Σχετικά άρθρα

Η πίτα του Ταμείου Ανάκαμψης και το κομμάτι της Ηπείρου

Πιέζει ο χρόνος για άμεση δημοπράτηση

Αγώνας δρόμου για να καλυφθεί το χαμένο έδαφος