ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Σε ρόλο μεσολαβητή για λακκούβες και λαμπτήρες ο Συμπαραστάτης του Δημότη

Παρεμβάσεις για τη βελτίωση της καθημερινότητάς τους ζητούν οι κάτοικοι των Ιωαννίνων, όπως προκύπτει και από την έκθεση του 2020 του Γραφείου του Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης, στον οποίο, πέρα από τα συνήθη ζητήματα που αφορούν τις συναλλαγές των πολιτών με τις υπηρεσίες, φτάνουν και παράπονα που αφορούν την ποιότητα ζωής.

Για τον λόγο αυτό, η φετινή έκθεση του Συμπαραστάτη, του θεσμού που εκπροσωπεί ο δικηγόρος Χρήστος Πάνος, συνεχίζοντας το έργο που ξεκίνησε την προηγούμενη δημοτική περίοδο, κάνει ιδιαίτερη αναφορά σε δύο ζητήματα. Στα αδέσποτα ζώα, ζήτημα που επανέρχεται σχεδόν κάθε χρόνο στις εκθέσεις του Συμπαραστάτη, αλλά και στην ανάγκη για παρεμβάσεις και μικρά έργα, τα οποία βελτιώνουν την καθημερινότητα των δημοτών, όπως ασφαλτοστρώσεις σε συγκεκριμένα τμήματα οδών και φωτισμός.
Αυτό που ο Συμπαραστάτης προτείνει, με βάση τις οχλήσεις που δέχεται από τους πολίτες, αλλά και με δεδομένο πως τέτοιες παρεμβάσεις έχουν να κάνουν με τις προτεραιότητες και τον προγραμματισμό του δήμου, είναι μικρές και στοχευμένες παρεμβάσεις, χωρίς μεγάλο κόστος, προκειμένου να δοθεί προσωρινή λύση, έως ότου υπάρξει μια ολοκληρωμένη παρέμβαση ή μεγάλο έργο, που χρειάζεται πολύ χρόνο. Όπως ανέφερε ο κ. Πάνος, προτείνεται ο δήμος έπειτα από συστηματική καταγραφή τέτοιων αναγκών, για τις οποίες το Γραφείο του Συμπαραστάτη μπορεί να βοηθήσει με τις επισημάνσεις που του έχουν τεθεί υπόψη, να υλοποιήσει στοχευμένα παρεμβάσεις και μικρά έργα είτε με τις υπηρεσίες του είτε με τη διαδικασία των απευθείας αναθέσεων σε εργολάβους, εννοείται με καθεστώς διαφάνειας και τήρησης ειδικού μητρώου εργοληπτών. «Έτσι θα βλέπει αποτέλεσμα ο πολίτης και θα εξυπηρετείται άμεσα, παρά να περιμένουμε να λυθεί ένα θέμα στο πλαίσιο μιας γενικότερης ανάπλασης ή μεγάλου έργου που μπορεί να κρατήσει και χρόνια», σημείωσε.
Σε ό,τι αφορά το θέμα των αδέσποτων ζώων, ο κ. Πάνος πρόκειται να καταθέσει μια ολοκληρωμένη ειδική πρόταση, όχι μόνο για την τοπική διαχείριση του ζητήματος, αλλά και γενικότερα για το νομοθετικό πλαίσιο, καθώς είναι γνωστά τα προβλήματα στην εφαρμογή του. «Η άποψη του Συμπαραστάτη είναι ότι για τη βελτίωση της κατάστασης πρέπει να επιδιωχθεί από τους δήμους της χώρας η τροποποίηση του νόμου 4039/2012 για τα αδέσποτα ζώα με την προσθήκη της υποχρέωσης δημιουργίας χώρων μόνιμης φιλοξενίας των αδέσποτων ζώων από όλους τους δήμους της χώρας και πρόβλεψη της απαιτούμενης χρηματοδότησης από εθνικούς και ενδεχομένως κοινοτικούς πόρους. Περαιτέρω, θα πρέπει οπωσδήποτε να εφαρμοστούν οι διατάξεις για την ποινική ευθύνη των κατόχων ζώων συντροφιάς, οι οποίοι τα εγκαταλείπουν και τα καθιστούν αδέσποτα. Στο σημείο αυτό επισημαίνεται ότι οι διατάξεις αυτές στην πράξη παραμένουν ανεφάρμοστες, λόγω αδυναμίας ή απροθυμίας των αρμοδίων ελεγκτικών μηχανισμών να ασχοληθούν με το πρόβλημα», τονίζει στην έκθεσή του ο κ. Πάνος.
Στο διάστημα της νέας θητείας του Συμπαραστάτη, δηλαδή από τον Μάρτιο του 2020 έως το τέλος του έτους, απευθύνθηκαν στο Γραφείο του Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης 61 δημότες για ατομικά τους θέματα, τέσσερεις ομάδες δημοτών για θέματα τα οποία αφορούσαν περισσότερους του ενός δημότες, και μια επιχείρηση. Συνολικά δηλαδή τέθηκαν υπόψη του 66 περιπτώσεις και για 19 από αυτές ο Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης προέβη σε γραπτή διαμεσολάβηση.
Από πλευράς αντικειμένου, η κίνηση των υποθέσεων είχε ως εξής με κριτήριο την αρμοδιότητα Διευθύνσεων, Τμημάτων και Δημοτικών Επιχειρήσεων: εννέα αφορούσαν τη Διεύθυνση Πολεοδομίας & Περιβάλλοντος, πέντε τη ΔΕΥΑΙ, έξι τη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών και θέματα κυκλοφορίας, δώδεκα τη Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών και Οικονομική Επιτροπή, έντεκα τη Διεύθυνση Καθαριότητας– Συντήρησης Έργων– Πρασίνου– Ανακύκλωσης, τέσσερις το τμήμα Ληξιαρχείου, έξι τη διεύθυνση Κοινωνικής Προστασίας , δύο ζητήματα προσωπικού, τρία αδέσποτα ζώα, δύο τη Νομική Υπηρεσία και δέκα διάφορα ζητήματα.
Επίσης, ο κ. Πάνος, πέρα από την καλή συνεργασία με τις υπηρεσίες, προτείνει, στην έκθεσή του, την αναμόρφωση του Οργανισμού του δήμου, ώστε να μην υπάρχουν αλληλοκαλύψεις υπηρεσιών και αρμοδιοτήτων, και τονίζει ότι οι απαντήσεις που λαμβάνει ο πολίτης, θα πρέπει να είναι σαφείς, συγκεκριμένες και κατανοητές, χωρίς τη χρήση ακατανόητης γι’ αυτόν, περιττής νομικής και υπηρεσιακής ορολογίας.

Σχετικά άρθρα

Συμπαραστάτης του Δημότη… εξ αποστάσεως

Επιστροφή, αλλά σε νέες συνθήκες για τον Συμπαραστάτη του Δημότη

Εκ νέου Συμπαραστάτης του Δημότη ο Χρήστος Πάνος

Γεωργία Χαλάτση