ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Ναι σε ενίσχυση της φύλαξης, όχι σε «πανεπιστημιακή» αστυνομία

Ενίσχυση των μέτρων φύλαξης, όπως πρότεινε ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, αλλά όχι μια «πανεπιστημιακή» αστυνομία, προκρίνουν οι πρυτανικές αρχές του πανεπιστημίου Ιωαννίνων, με το θέμα να αποτελεί το αντικείμενο της έκτακτης Συνόδου των πρυτάνεων που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα.

Η πρωτοφανής σε βιαιότητα επίθεση προς τον πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου προκάλεσε την τηλεδιάσκεψη του πρωθυπουργού με τους πρυτάνεις τη Δευτέρα, ενώ ακολούθησαν εξειδικεύσεις και προτάσεις από τους υπουργούς Παιδείας και Προστασίας του Πολίτη.

Στις τηλεδιασκέψεις με τους υπουργούς κατατέθηκαν προτάσεις αφενός για ειδικό ένστολο τμήμα από την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως, αφετέρου για φύλαξη με εταιρίες security από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Ο πρύτανης του πανεπιστημίου Ιωαννίνων Τριαντάφυλλος Αλμπάνης, έχοντας συνομιλήσει και με συναδέλφους του, σημείωσε πως όποια μέτρα ληφθούν στην κατεύθυνση της ασφάλειας των πανεπιστημίων, δε θα πρέπει να επηρεάζουν την ακαδημαϊκή ελευθερία και τη δημοκρατική λειτουργία των πανεπιστημίων.

«Οι περισσότεροι συνάδελφοι με τους οποίους μίλησα, θέλουν μια ενίσχυση της φύλαξης. Δε θέλουν εσωτερική αστυνομία στα πανεπιστήμια. Ο πρύτανης του Οικονομικού, που υπέστη τη βάναυση συμπεριφορά, ήταν σε αυτό το μήκος κύματος. Θεωρεί ότι η λειτουργία ομάδας φύλαξης με χαρακτηριστικά αστυνομίας στα πανεπιστήμια δημιουργεί πρόβλημα», τόνισε, σημειώνοντας ωστόσο πως θα πρέπει να υπάρχουν πρόσθετα μέτρα ασφάλειας.

«Θα πρέπει να ενισχυθεί η φύλαξη των πανεπιστημίων. Το πανεπιστήμιο Ιωαννίνων έχασε όλους τους μόνιμους φύλακες που είχε με τις διαθεσιμότητες με 2012-13. Συμπληρώνει τη φύλαξή του με εταιρία. Οι φύλακες στα πανεπιστήμια δεν έχουν κανένα δικαίωμα αποτροπής, απλώς καταγράφουν και ενημερώνουν και πλέον, μετά την κατάργηση του ασύλου, όταν υπάρχουν παραβατικές συμπεριφορές, η αστυνομία μπορεί να παρεμβαίνει χωρίς να χρειάζεται ειδική άδεια, ούτε από τον πρύτανη ούτε από την Σύγκλητο», ανέφερε.

Σε ό,τι αφορά τις υποδομές, έχουν υπάρξει σε όλα τα πανεπιστήμια βανδαλισμοί, φθορές, κλοπές, ακόμη και σχαρών αποχέτευσης(!), όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, και παραβιάσεις του φράχτη.

«Η αντιμετώπισή τους χρειάζεται προσωπικό και κονδύλια. Η υιοθέτηση μιας κάρτας εισόδου ή να μην μπορεί να μπει κάποιος που δεν είναι φοιτητής, οδηγεί σε ένα κλειστό πανεπιστήμιο και όχι ανοιχτό στην κοινωνία. Η αυστηροποίηση της πρόσβασης θα δημιουργήσει ένα προηγούμενο που νομίζω ότι θα είναι πιο άσχημο», σημείωσε ο κ. Αλμπάνης.

Παράλληλα, επεσήμανε πως κατά τη συζήτηση με την πολιτική ηγεσία υπήρξε η διαβεβαίωση πως τα πρόσθετα μέτρα δε θα προέλθουν από τον τακτικό προϋπολογισμό των πανεπιστημίων και αυτό είναι θετικό, με δεδομένο πως ήδη βρίσκονται σε δυσχερή οικονομική θέση, ειδικά το πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, με έναν προϋπολογισμό ελλειμματικό τόσο για τον τρέχοντα χρόνο, όσο και για τον επόμενο.

Σχετικά άρθρα

Πέντε θανάσιμα -για τη Δημοκρατία- αμαρτήματα

Νίκος Αλμπανόπουλος

Μια γκλίτσα από κρανιά με… οδηγίες χρήσης

Μια από τα ίδια… για την Ήπειρο