ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Υπαίτια η νυχτερινή ζωή και με στοιχεία

Η συνεργασία κεντρικής διοίκησης και αυτοδιοίκησης για την αντιμετώπιση της πανδημίας τέθηκε στην τηλεδιάσκεψη που είχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τους 13 περιφερειάρχες της χώρας, με τη συμμετοχή των υπουργών Υγείας Β. Κικίλια και Εσωτερικών Τ. Θεοδωρικάκου, του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Ν. Χαρδαλιά αλλά και του καθηγητή Σ. Τσιόδρα, ο οποίος παρουσίασε και τα επιδημιολογικά δεδομένα για ολόκληρη τη χώρα.

Ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε στενότερη συνεργασία και πιο ενεργό ρόλο των περιφερειών για την αντιμετώπιση της πανδημίας. «Αυτό που θέλω να τονίσω είναι ότι στη συνολική προσπάθεια να αποφύγουμε μέτρα τα οποία θα έχουν βαρύ οικονομικό αντίκτυπο, σας χρειαζόμαστε όλους συμμάχους. Είναι πάρα πολύ σημαντικό το κεντρικό κράτος, αλλά και η περιφερειακή αυτοδιοίκηση και η τοπική αυτοδιοίκηση να συνεργαζόμαστε. Να είναι σε πλήρη εγρήγορση οι ελεγκτικοί σας μηχανισμοί αλλά και εσείς μέσα από τον δημόσιο λόγο τον οποίον αρθρώνετε, να υποστηρίζετε τις πρωτοβουλίες», τόνισε στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι «τα μέτρα δουλεύουν, αρκεί να εφαρμόζονται».
Στην παρουσίαση των στοιχείων από τον κ. Τσιόδρα τονίστηκε ότι η πρώτη ηλικιακή ομάδα σε κρούσματα είναι πλέον η ομάδα 18-24 ετών και δεύτερη η ηλικιακή ομάδα 25-34. Όπως σημειώθηκε, η μεταφορά του ιού από τις παραπάνω ομάδες στις μεγαλύτερες ηλικιακές κατηγορίες θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της πίεσης στο σύστημα υγείας.
Ο κ. Τσιόδρας τόνισε ότι δεν πρέπει να υπάρχει κανένας εφησυχασμός σε περιοχές που έχουν σήμερα χαμηλό αριθμό κρουσμάτων, γιατί, όπως έχει δείξει η εμπειρία, η κατάσταση μπορεί να αλλάξει πολύ γρήγορα.
Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας αναφέρθηκε στις ενέργειες που έχουν γίνει για την ενίσχυση του Συστήματος Υγείας, ενώ ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος ζήτησε «να αυξηθεί το βάρος της αυτοδιοίκησης στην εφαρμογή των μέτρων».
Από την πλευρά των περιφερειαρχών ζητήθηκε να λαμβάνουν κι αυτοί την πλήρη ενημέρωση που παρουσιάστηκε στην τηλεδιάσκεψη, και να αρθούν γραφειοκρατικά εμπόδια για την ταχύτερη προμήθεια υλικού για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Ενημέρωση στο περιφερειακό συμβούλιο

Η μεγάλη διασπορά κορωνοϊού στην περιοχή μας σχετίζεται με τη νυχτερινή ζωή, ανέφερε ο περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης, ενημερώνοντας το περιφερειακό συμβούλιο για την τηλεδιάσκεψη.
Όπως είπε, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Τσιόδρας, στην περιφερειακή ενότητα Ιωαννίνων για τη διασπορά του κορωνοϊού το μεγαλύτερο πρόβλημα σχετίζεται με τη νυχτερινή ζωή, είτε σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, για τα οποία ζητήθηκε μεγαλύτερη επιτήρηση, είτε σε διάφορες εκδηλώσεις.
Ο περιφερειάρχης, αναφερόμενος στις ιχνηλατήσεις, μετά την ενημέρωση για τα κρούσματα των τελευταίων ημερών στην περιοχή, τόνισε ότι δεν είναι αντικείμενο της περιφέρειας, αλλά το ανέλαβε γιατί είχαν διαπιστωθεί καθυστερήσεις από τον ΕΟΔΥ.
«Είμαστε η μόνη περιφέρεια που τις κάνουμε και αν δεν τις είχαμε κάνει, θα ήμασταν σε πολύ χειρότερη κατάσταση», υπογράμμισε. Πρόσθεσε δε ότι δεν είναι σε θέση να προεξοφλήσει το τι θα αποφασιστεί το Σάββατο από τους λοιμωξιολόγους για την Π.Ε. Ιωαννίνων.
Επίσης, αναφορά έκανε στη συνεργασία που υπάρχει με τα νοσοκομεία της περιφέρειας, επισημαίνοντας ότι η Περιφέρεια ενίσχυσε το νοσοκομείο της Άρτας για επτά κλίνες ΜΕΘ και το ΠΓΝΙ με τα κοντέινερ για τον διαχωρισμό των ΤΕΠ.
«Η Ευρώπη έχει “κοκκινίσει” ολόκληρη. Πρέπει να ετοιμάσουμε υποδομές, αυτό είπαμε και στον πρωθυπουργό. Οι κλίνες, όπως μας είπαν, είναι σήμερα 953 από 550 και ως τέλος του έτους θα είναι 1200», σημείωσε μεταξύ άλλων.

Ζήτησαν πίεση στην κυβέρνηση

Από την μεριά της, η αντιπολίτευση, συμφωνώντας για την κρισιμότητα της κατάστασης, ουσιαστικά ζήτησε από την περιφερειακή αρχή να ασκήσει μεγαλύτερη πίεση στην κυβέρνηση για ενίσχυση των υποδομών υγείας και τη λήψη περισσότερων μέτρων, όπως διαγνωστικά τεστ στον πληθυσμό.
Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Γιώργος Ζάψας ζήτησε αφενός μεγαλύτερη ενημέρωση, αλλά και συνεισφορά της περιφέρειας στις ανάγκες των νοσοκομείων της περιοχής. «Δεν μπορούμε να μείνουμε στις δωρεές. Να βγει η περιφέρεια μπροστά και να δει τα δικά της προβλήματα. Ας κόψουμε δύο ασφαλτοστρώσεις και ας φτιάξουμε δέκα κλίνες ΜΕΘ. Δε θα τα περιμένουμε από τον Χαρδαλιά. Και τελικά και που ήρθε ο Χαρδαλιάς τι μας είπε; Ότι κινδυνεύουμε. Αυτό το ξέραμε», σημείωσε και πρόσθεσε ότι χρειάζονται μαζικοί έλεγχοι σε εστίες μετάδοσης.
Για έλλειμμα «ηγεσίας» στην περιφέρεια έκανε λόγο ο Σπύρος Ριζόπουλος, που επανέλαβε τη θέση των «Οριζόντων Ηπείρου», ότι έπρεπε να ληφθούν άμεσα αυστηρότερα μέτρα. «Χάσαμε πέντε- έξι μέρες και μέχρι το Σάββατο οκτώ. Είναι σαφές ότι δεν έχουμε καταλάβει ότι πρόκειται να επιλέξουμε ανάμεσα σε ένα λιγότερο κακό και σε ένα κακό σενάριο. Χαίρομαι που τα είπατε με τον πρωθυπουργό. Το να καλεί ο πρωθυπουργός τους περιφερειάρχες να αναλάβουν τις ευθύνες τους και εκείνοι να πετάνε το μπαλάκι πίσω, δε με ενδιαφέρει, ας τα βρουν μεταξύ τους. Ο κ. Καχριμάνης να καταλάβει ότι πρέπει να γίνει ηγέτης επιτέλους και να μην κρύβεται πίσω από τις διαδικασίες και τον κ. Χαρδαλιά», σημείωσε ο κ. Ριζόπουλος, για να λάβει την απάντηση από τον κ. Καχριμάνη πως «εμάς μας νοιάζουν όλα αυτά τα θέματα, γιατί είμαστε μόνιμοι κάτοικοι. Αυτά και μη παρέκει».
Εκ μέρους της παράταξης «Ήπειρος Όλον», ο περιφερειακός σύμβουλος Χάρης Λιούρης τόνισε πως είναι σημαντικό για τις επιχειρήσεις να τηρούνται απόλυτα τα μέτρα και να υπάρχει ενημέρωση στους εργαζόμενους.
Για έλλειμμα ενημέρωσης σε ό,τι αφορά στατιστικά στοιχεία και ιχνηλατήσεις έκανε λόγο ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Γιώργος Πρέντζας, σημειώνοντας παράλληλα πως υπήρξε καθυστέρηση στην εγκατάσταση των κοντέινερς στα ΤΕΠ, ενώ επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση για τις ελλείψεις στις δομές υγείας. «Δε ζήτησαν ένα συγγνώμη για το γεγονός πως επί έξι μήνες δεν μπόρεσαν να ανοίξουν μια κλίνη σε ένα περιφερειακό νοσοκομείο. Τα πρωτόκολλα έχουν γίνει λάστιχο, συζητιέται lockdown επειδή δεν έχουμε κλίνες και λέτε πραγματικά ότι είστε περήφανοι; Ότι όλα έγιναν σωστά;», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Περισσότερα τεστ και στήριξη των επιχειρήσεων και των εργαζομένων για να μπορούν να λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, ζήτησαν από την πλευρά τους οι επικεφαλής της ΑΡΠΗ Νίκος Ζήκος και της «Ανυπότακτης Ηπείρου» Κώστας Νουτσόπουλος, ενώ για «ελευθεριοκτόνα μετρα», τα οποία όμως πρέπει να τηρούμε, έκανε λόγο ο Κ. Αναγνώστου από την «Ελληνική Αυγή».

Σχετικά άρθρα

Κυκλικοί κόμβοι: Έρχεται η σειρά της περιφερειακής οδού

Στο κεντρικό κράτος το μπαλάκι για την Παμβώτιδα

Η πίτα του Ταμείου Ανάκαμψης και το κομμάτι της Ηπείρου