ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Ναι στην παραχώρηση του λιμανιού της Ηγουμενίτσας, αλλά με προϋποθέσεις

Η πώληση του πλειοψηφικού πακέτου του λιμανιού της Ηγουμενίτσας με «ξεκαθάρισμα» των θεμάτων που αφορούν τη χερσαία ζώνη και τα αλιευτικά καταφύγια, η εφαρμογή του προηγούμενου νόμου για υποπαραχώρηση και, τέλος, η μη ιδιωτικοποίηση, περιλαμβάνονται στα τρία διαφορετικά ψηφίσματα που κατατέθηκαν στο περιφερειακό συμβούλιο Ηπείρου.

Το πρώτο υπερψηφίστηκε από την παράταξη της πλειοψηφίας και τους «Ορίζοντες Ηπείρου», σε μια από τις ελάχιστες φορές που συμφώνησαν οι δύο παρατάξεις, το δεύτερο από τις παρατάξεις «Κοινό των Ηπειρωτών» και «Ήπειρος Όλον», και το τρίτο από τις «Λαϊκή Συσπείρωση», «Αριστερή Παρέμβαση» και «Ανυπότακτη Ήπειρος».

Η ιδιωτικοποίηση του λιμανιού που προωθείται από το ΤΑΙΠΕΔ αλλά και οι όροι κάτω από τους οποίους θα συμβεί, αποτέλεσαν το αντικείμενο της συνεδρίασης του περιφερειακού συμβουλίου Ηπείρου, που συνεχίστηκε το μεσημέρι της Τετάρτης, μετά τη διακοπή της προηγούμενης εβδομάδας.

Η συζήτηση, όπως ήταν αναμενόμενο, αφορούσε τη «σύγκρουση» ανάμεσα στη διαχείριση του λιμανιού από το δημόσιο ή την ιδιωτικοποίησή του, με τις παρατάξεις να στέκονται από τη μία ή την άλλη πλευρά, ωστόσο και για όσους τάσσονται υπέρ της πώλησης του πλειοψηφικού πακέτου, προβληματισμός υπάρχει για τα θέματα της χερσαίας ζώνης, τα οποία δεν έχουν ξεκαθαριστεί.

Στην προκήρυξη που έχει εκδοθεί για την πώληση του λιμανιού, δεν έχει διαχωριστεί η χερσαία ζώνη, μαζί με τα αλιευτικά καταφύγια Σαγιάδας, Πλαταριάς και Συβότων, κάτι που σύμφωνα με τον περιφερειάρχη Αλέξανδρο Καχριμάνη, θα διευθετηθεί με τη μεταβίβαση των μετοχών στον επενδυτή. Ο κ. Καχριμάνης τόνισε πως το κράτος «έχει αποτύχει ως επιχειρηματίας» και τόνισε ότι η επένδυση θα δώσει θέσεις εργασίας και ανάπτυξη του τουρισμού. «Ξέρετε κανέναν επιχειρηματία να θέλει να βάλει χρήματα για να έχει το δημόσιο τη διοίκηση; Το δημόσιο θα έχει έλεγχο μέσω του ΤΑΙΠΕΔ, θα υπάρχει το τέλος υπέρ των δήμων και μερίσματα από τα αυξημένα κέρδη του ΟΛΗΓ», σημείωσε.

Επίσης, ενημέρωσε το Σώμα για την εκκρεμότητα που υπάρχει με το Καταφύγιο Συβότων, καθώς, ενώ έχει καταλογιστεί στην περιφέρεια το κόστος από την απένταξη του έργου (είχε υλοποιηθεί από την πρώην Νομ. Αυτοδιοίκηση Θεσπρωτίας), σήμερα το εκμεταλλεύεται η ΟΛΗΓ Α.Ε. και προωθείται προς πώληση από το ΤΑΙΠΕΔ. «Υπάρχει για μας σοβαρό θέμα, το οποίο θα πρέπει να ξεκαθαριστεί», τόνισε για να προσθέσει σε άλλο σημείο της παρέμβασής του ότι «δεν μπορούν να πουλάνε το λιμάνι και το χρέος να μένει σε μας», συμπληρώνοντας ότι θα πρέπει να περιληφθεί στην παραχώρηση και ο Εμπορευματικός Σταθμός.

Ο περιφερειάρχης εκτίμησε ότι η ιδιωτικοποίηση του λιμανιού θα δώσει άλλες προοπτικές στον τόπο, υπογράμμισε όμως ότι πρέπει να δοθούν στον ανάδοχο μόνο το τμήμα που αφορά τις λιμενικές εγκαταστάσεις και να διασφαλιστεί η κοινή χρήση από τους πολίτες των παραλιών.

Το θέμα συζητήθηκε μετά από αίτημα της Λαϊκής Συσπείρωσης, με τον επικεφαλής της Γιώργο Πρέντζα να τίθεται κατά της ιδιωτικοποίησης, σημειώνοντας πως οι πολίτες δε θα ωφεληθούν από αυτή την ενέργεια. Στο ψήφισμα που κατέθεσε προς ψήφιση η παράταξη, σημειώνεται χαρακτηριστικά «Καμιά επιχειρηματική και εμπορική δράση στους ελεύθερους χώρους. Όλοι οι χώροι να αναπλαστούν με αποκλειστική κρατική χρηματοδότηση για τις λαϊκές ανάγκες και την αναβάθμιση του δικαιώματος των διακοπών και της αναψυχής για τα λαϊκά στρώματα».

Αντίθετη στην πώληση του λιμανιού τάχθηκε η μείζονα αντιπολίτευση, με τον επικεφαλής της παράταξης «Κοινό των Ηπειρωτών» Γιώργο Ζάψα να υπεραμύνεται της απόφασης της προηγούμενης κυβέρνησης για «υποπαραχώρηση» του λιμανιού, σε αντίθεση με την πώληση του πλειοψηφικού πακέτου (άνω του 67%) των μετοχών της Ο.Λ.ΗΓ. Α.Ε. «Πουθενά η προκήρυξη δε διασφαλίζει ότι οι εκτάσεις της Χερσαίας Ζώνης Λιμένος, που διαχρονικά έχουν συμφωνηθεί να παραχωρηθούν στον δήμο, θα εξαιρεθούν από τις συμβάσεις παραχώρησης προς τον επενδυτή», σημείωσε.

Με την παράταξη «Κοινό των Ηπειρωτών» συμφώνησε και η παράταξη «Ήπειρος Όλον», με τον επικεφαλής Δημήτρη Δημητρίου να θέτει σε προτεραιότητα την ανάπτυξη της περιοχής. «Είχαμε ψηφισμένο νόμο για ανάπτυξη των λιμανιών, αλλά κάποια συμφέροντα δεν επέτρεψαν να εφαρμοστεί. Προκήρυξη χωρίς να έχει ο υποψήφιος επενδυτής κανένα έλεγχο, σημαίνει ότι το κράτος θα απέχει», σημείωσε.

Τη θέση να προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση, αλλά η περιφέρεια Ηπείρου να θέσει τους δικούς τους όρους στους επενδυτές, διεκδικώντας φυσικό αέριο, την ανάπτυξη της μαρίνας στη Σαγιάδα, αλλά και συμμετοχή της περιφέρειας στο διοικητικό συμβούλιο, εξέφρασε ο επικεφαλής των «Οριζόντων Ηπείρου» Σπύρος Ριζόπουλος.

Για ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας έκαναν λόγο οι Νίκος Ζήκος από την «Αριστερή Παρέμβαση» και Κώστας Νουτσόπουλος από την «Ανυπότακτη Ήπειρο», καλώντας τους πολίτες να διεκδικήσουν τον πλούτο που τους ανήκει.

Μετά από τις τοποθετήσεις των επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, των αντιπεριφερειαρχών Π.Ε. Θεσπρωτίας Θ. Πιτούλη και Άρτας Β. Ψαθά και του περιφερειακού συμβούλου Αλκ. Λάμπρου, κατά πλειοψηφία από το περιφερειακό συμβούλιο αποφασίστηκε η πραγματοποίηση σύσκεψης με τη συμμετοχή των αιρετών της Θεσπρωτία στο περιφερειακό συμβούλιο, των δημάρχων Ηγουμενίτσας και Φιλιατών και άλλων εκπροσώπων των τοπικών φορέων, προκειμένου να διαμορφωθεί κοινή πρόταση για το ποιοι χώροι πρέπει να περιληφθούν στην παραχώρηση και ποιοι όχι.

 

Σχετικά άρθρα

Κοκαΐνη αξίας 2,85 εκατ. ευρώ εντοπίστηκε στην Ηγουμενίτσα

5 ευρώ το πηγαινέλα στο Νησί

Απάντηση στην κριτική με τον αέρα του 55%

Γεωργία Χαλάτση